nkusa

nkusa
nkusa
Watch 24-hour Al Jazeera English news online live broadcast right here.

събота, 10 септември 2011 г.

Египетски демонстранти нахлуха в посолството на Израел в Кайро (ОБЗОР)

Египетски демонстранти нахлуха в посолството на Израел в Кайро (ОБЗОР)

10 септември 2011

Кайро. Демонстранти нахлуха в сградата на израелското посолство в египетската столица Кайро, влизайки в офисите на консулите, съобщават официални лица.
Силите за сигурност са използвали сълзотворен газ срещу демонстрантите, които са хвърляли камъни и коктейли „Молотов” срещу полицейските коли. Израелският посланик се е върнал в родината си. Израелският посланик в Израел, както и други служители в дипломатическата мисия и семействата им, вече напуснаха Египет. Те са използвали специално изпратен за тях военно-транспортен самолет, тъй като посланикът е отказал да излети с граждански полет, настоявайки за специализиран транспорт.
Американският президент Барак Обама призова египетските власти да защитят посолството, след като Израел помоли Вашингтон за помощ.
Най-малко 520 души, включително 45 полицаи, са пострадали в безредиците, сочат данни на египетското министерство на здравеопазването. Един човек е получил сърдечен пристъп и впоследствие е починал.
Стотици демонстранти остават в близост до сградата, палейки гуми по улиците. Чуват се изстрели, докато полицията се опитва да разпръсне тълпата, като на мястото все още се носи миризма на сълзотворен газ, съобщават кореспонденти.
Пред посолството имаше протести в продължение на седмици на фона на влошаване на отношенията между Египет и Израел. Израелски официален представител в Ерусалим коментира, че атаката е „сериозен удар по тъканта на мира между Египет и Израел”. В даден момент през нощта шестима израелски дипломати е трябвало да бъдат спасени от сградата от египетски командоси.
Безредиците избухнаха след петъчната молитва, когато хиляди хора се събраха на площад „Тахрир” с искане за по-бързи политически реформи след свалянето на бившия президент Хосни Мубарак през февруари.
Над сградата на израелското посолство вече се вее египетски, вместо израелски флаг.
Фокусът на протестите вече се е преместил към намиращата се в съседство сграда на египетските сили за сигурност. Стотици демонстранти се опитват да атакуват щаба и скандират против силите за сигурност и лидера на временния управляващ военен съвет, маршал Хюсейн Тантауи.

иаф / Ориент нюз онлайн

Няма коментари:

Публикуване на коментар