nkusa

nkusa
nkusa
Watch 24-hour Al Jazeera English news online live broadcast right here.

вторник, 20 септември 2011 г.

Брониран мерцедес за Кадафи от Франция:Лично Саркози като шеф на МВР одобрил сделката между Париж и Триполи през 2008 г.

Лично Саркози като шеф на МВР одобрил сделката между Париж и Триполи през 2008 г.

Брониран мерцедес за Кадафи от Франция

Елисейският дворец отказва коментар за возилото, струващо 4 млн. евро

Снимка Automotiv
Кадафи купил от Франция брониран „Мерцедес ML”.
20.09.2011

Бойци от ПНС разбиват врата на къща в Бани Уалид.
Снимки ЕПА
Бунтовници обстрелват с ракети родния град на Кадафи - Сирт.
Френска компания доставила през 2008 г. на либийския режим, със съгласието на Елисейския дворец брониран високопроходим мерцедес за бившия либийски лидер Муамар Кадафи, който днес се опитва да се спаси с бягство, съобщи сайтът „Медиапар”, цитиран от Франс прес.

Колата била изработена от френската компания „Амесис” (бивша i2e), филиал на Бул, и била доставена в Триполи с посредничеството на притежаващия двойно френско и ливанско гражданство Зиад Такиедин, който сега е сред обвиняемите по дело, свързано с атентати в пакистанския град Карачи.

“Договорът за продажба е още от 2007 г. и е бил одобрен от тогавашния вътрешен министър (и сегашен президент) Никола Саркози и тогавашния му началник на кабинета (и сегашен вътрешен министър) Клод Геан. В крайна сметка колата е доставена през 2008 г., този път с разрешението на Елисейския дворец”, пише „Медиапар”. Френското президентство отказа коментар.

Президентът Саркози е водещ фактор при започналата от март международната военна операция в Либия, припомня АФП.

Сайтът Медиапар описва с документи техническите спецификации на колата, която е струвала 4 милиона евро. Става дума за брониран мерцедес МЛ с висока проходимост с Фарадеева клетка, която защитава пътниците от външни електрически полета, и електронно оборудване

за заглушаване на всички радиочестоти

в радиус от сто метра около колата.

Според Медиапар продажбата на бронирания мерцедес е била част от договор за доставка на либийския режим на оборудване за шифроване на комуникации и шпиониране на интернет. Договорът на обща стойност 26,5 млн. евро бил подписан през 2007 г.

Междувременно Муса Ибрахим, говорител на Муамар Кадафи, заяви, че лоялистите са постигнали през последните дни няколко победи срещу силите на новите власти.

"Ние постигнахме няколко важни победи срещу сътрудниците на НАТО и успяхме да ги отблъснем извън Бани Уалид и Сирт", заявил Ибрахим в телефонно интервю за базираната в Сирия телевизия „Ар Раи”.

"Въпреки смъртоносните удари на НАТО нашите въоръжени сили се съпротивляват, а нашите бойци продължават боевете, защото водим битка за достойнството и срещу силите на злото", добави той и увери, че верните на Кадафи сили ще си върнат Триполи и всички села и градове, превзети от бунтовниците.

По думите на Ибрахим лоялистите са пленили в бастиона на Кадафи - Бани Уалид, 17 "наемници", включително френски и британски "технически експерти". "В Бани Уалид

беше пленена група от 17 наемници

Те са технически експерти и включват военни съветници. Повечето са французи, има двама англичани, един катарец и още един от азиатска страна, който не е идентифициран", заяви говорителят. Той добави, че 17-те пленници по-късно ще бъдат показани по телевизията, но не посочи повече подробности.

В събота официални представители на НАТО, Франция и Великобритания опровергаха съобщение на тв "Ар Раи", че няколко натовски военни са били пленени от верните на Кадафи сили.

Междувременно италианският външен министър Франко Фратини е уверен, че Кадафи, чието местонахождение е обект на множество догадки, вероятно се намира извън територията на Либия. "Смятам, че Кадафи вече не е в Либия", заяви Фратини в интервю за "Месаджеро", публикувано в неделния му брой.
.
Сейф се крие в Бани Уалид
Ожесточените боеве в Бани Уалид продължават, тъй като бойците на новия режим започнаха поредна офанзива срещу града, където синът на Муамар Кадафи – Сейф ал Ислам, най-вероятно се укрива. Това обяви Абдулах Кеншил – високопоставен служител на НПС. Той също така настоя, че победата в Бани Уалид, който е един от малкото оставащи бастиони на Кадафи, е "в кърпа вързана и ще бъде постигната в идните два дни".
.
Полковникът бил влюбен в Мадлин Олбрайт


Американската журналистка Мари Колвин разказва пред „Дойче веле“ за странните си срещи с либийския диктатор Муамар Кадафи в продължение на 25 години.

Първата ми среща с Кадафи беше през април 1986 г., спомня си тя. В три часа през нощта трима мъже ме взеха от хотела ми, защото "водачът" искал да ме види. Бях посрещната от млади жени в тесни камуфлажни униформи, с обувки на токчета и гримирани. Бяха въоръжени. Отведоха ме в някакъв килер, където имаше само едно бюро и един диван. Изведнъж вратата се отвори. Влезе Кадафи - с червена копринена риза, бял панталон, пантофи от кожа на саламандър и златист каскет. Полковникът заключи вратата, прибра ключа в джоба си и каза: "Аз съм Кадафи."

10 години по-късно, когато Мадлин Олбрайт беше външен министър на Бил Клинтън, в края на едно интервю Кадафи ме помоли да й предам нещо. Журналистическият ми ум веднага роди новина: "Бясното куче" моли Вашингтон за мир. Вместо това обаче той каза, че се бил влюбил в "Мадлен".

Призна, че следял всяка нейна изява по телевизията и ставал нервен, когато камерите не показвали цялото й лице. Фактът, че тя с нейните 60 години вече не беше кой знае каква красавица, изглежда не го смущаваше. Попита ме дали не бих могла да се добера до телефонния й номер. Освен това искаше да я помоля при следващата си изява да носи нещо зелено - като знак, в случай че и тя го обича така, както той нея.

След известно време Кадафи явно изневерява на голямата си американска любов. Малко след превземането на Триполи, в подземната империя на Кадафи беше открит албум със снимки на Кондълиза Райс.

в мо / Ориент нюз онлайн

Няма коментари:

Публикуване на коментар