nkusa

nkusa
nkusa
Watch 24-hour Al Jazeera English news online live broadcast right here.

понеделник, 5 септември 2011 г.

Социални протести в Израел

Социални протести в Израел

Стотици хиляди израелци демонстрираха против високите цени и
социалната несправедливост. Протестите обхванаха различни градове на
страната.

Организаторите си поставиха за цел да изведат на улицата един милион души и да покажат, че протестното движение с искане за реформи съвсем не е замряло. Най-мащабна беше акцията на площад "Ицхак Рабин" в Тел Авив. Според полицията там е имало около 300 хиляди, а според други източници - над 400 хиляди души.

Социалните протести събраха хора от различни възрасти и слоеве на
обществото. Акции от такъв мащаб, в страната с население под 8 млн.
души, обикновено стават заради проблеми, които засягат войната и мира,
коментира Ройтерс.

Акциите на недоволство от бързо нарастващите цени на храните, образованието, медицинските услуги и други разходи за живот започнаха преди около два месеца. Това движение без аналог в историята на Израел започна да показва признаци на затишие, но организаторите решиха да му вдъхнат нова сила, коментират наблюдатели.

Самите водачи на протестите наричат участниците в тях "нови израилтяни", които се борят за по-добро общество. "Всички зле осигурени жители на Израел - светски и религиозно настроени, млади и стари, осъзнават, че сме изоставили важната битка в полето на икономиката", казва един от водачите пред Би Би Си.

За организирането на масовата акция бяха използвани плакати, социалните мрежи и в опозиционния вестник на левицата "Аарец". Наети бяха десетки автобуси, които да откарат участниците до сборните пунктове. Правителството вече състави комисия, която да обмисли нужните реформи. Но премиерът
Нетаняху предупреди, че не е възможно да се изпълнят всички искания на
хората.

Автор: Фани Аронова

бнт / Ориент нюз онлайн

Няма коментари:

Публикуване на коментар