nkusa

nkusa
nkusa
Watch 24-hour Al Jazeera English news online live broadcast right here.

събота, 3 септември 2011 г.

ЦРУ и либийските тайни служби са поддържали тесни връзки

ЦРУ и либийските тайни служби са поддържали тесни връзки

03 септември 2011

Вашингтон. Документи, открити в правителствена сграда в Триполи, свидетелстват за тесните връзки, които ЦРУ е поддържало в миналото с разузнавателните служби на либийския режим, предаде АФП, позовавайки се на „Уол Стрийт джърнъл”.
Британският вестник „Индипендънт” също изнесе подобна информация, като според изданието в същия период тесни отношения са били поддържани и между либийските и британските тайни служби.
Според документите, при администрацията на Джордж Буш ЦРУ е предавало на Триполи предполагаеми терористи, като е предлагало на либийския режим какви въпроси да бъдат задавани на задържаните. По времето на сътрудничеството либийското разузнаване е било ръководено от Муса Куса.
През 2004 година пък ЦРУ е установило „постоянно присъствие” в Либия. В Триполи е намерен документ от този период, подписан от високопоставения служител на ЦРУ Стивън Кейпс и адресиран до Муса Куса. Бележката започва със „скъпи Муса” и е подписана със „Стив”.
Според високопоставен американски източник по това време Либия се е опитвала да наруши дипломатическата си изолация спрямо Запада.

иаф / Ориент нюз онлайн

:::

Намерени са нови документи, доказващи връзката на ЦРУ с либийското разузнаване

03 септември 2011

Триполи. Намерени са нови документи, доказващи връзката и тясното сътрудничество между ЦРУ и либийското разузнаване, предаде РИА Новости.
Документите, за които става въпрос, са намерени в петък от журналисти и сътрудници на правозащитната организация Human Rights Watch. Западните разузнавателни служби са засилили сътрудничеството си с Либия след като страната се отказа от програмата си за създаване на оръжия за масово унищожение през 2004 година.

иаф / Ориент нюз онлайн

Няма коментари:

Публикуване на коментар