nkusa

nkusa
nkusa
Watch 24-hour Al Jazeera English news online live broadcast right here.

сряда, 7 септември 2011 г.

МИ-6 е спасила Сейф ал Ислам от сигурна смърт

Разследване: МИ-6 е спасила Сейф ал Ислам от сигурна смърт

07 септември 2011

Лондон, Великобритания /КРОСС/ Британското разузнаване и Скотланд Ярд са били включени в международна операция за да спасят Сейф ал Ислам, синът на Муамар Кадафи, от ислямистки заговор за покушение срещу него на територията на Великобритания, разкрива вестник "Индипендънт", позовавайки се на един поверителен документ.

Британската разузнавателна служба се съмнява, че заговорът е свързан с Катар, която сега е най-силният арабски съюзник на Запада срещу либийския режим.

МИ-6 и САС понастоящем участват в търсенето на Сейф, който заедно с други членове на семейство Кадафи остана до края на войната в Либия.

Синът на диктатора бе обвинен от премиера Дейвид Камерън и френският президент Никола Саркози за участието му в бруталното задушаване на февруарската революция в Либия, поради което той ще бъде съден за военни престъпления.

В миналото обаче МИ-6 е общувала с френските колеги, след като либийските власти получили информация, че терористична клетка свързана с Катар е планирала атентат в Париж.

Тогава французите заявили на британците, че "е известно, че министърът на вътрешните работи на Катар изпитва симпатии към ислямски екстремисти".

Но никакво доказателство не е било показано в подкрепа на това обвинение.

През 2003 г., той като министър е заподозрян от американското разузнаване, че е свързан с Ал Кайда.

В текст, публикуван в "Лос Анджелис Таймс" от март същата година, шейх Абдула бин Халид ал Тани твърди, че той е укривал терористи в своя ферма.

Ричард Кларк, бившия отговорник на Белия дом по въпросите на антитероризма заяви, че неговата роля като ръководител на сигурността в Катар представлява сериозна опасност за американските войници, разположени там.

Официален Катар тогава не коментира тези твърдения.

След седем години, Катар вече е един от най-големите привърженици на либийската опозиция, която сега състави ново правителство в Триполи след падането на Муамар Кадафи.

Твърди се обаче, че Катар оглавява снабдяването на бунтовниците с западно оръжие.

Подробностите около либийските ходове и поисканата от тях помощ от Великобритания за спасяването на живота на сина на дикатора, бяха открити в писмо до високопоставен служител на МИ-6 от служител в отдела за международни отношения на режима.

Документът е открит в купа с писма и дипломатически преписки, свързани с Сейф ал Ислам намерени в министерството на външните работи в Триполи и офиса на Муса Куса, бивш външен министър и резидент, който избяга от режима още в първите дни на революцията.

Други документи, свързани с ролята, която играе сина на полковник Кадафи и някогашен негов наследник във властта, са свързани с опита му за сближаване със запада, включително и с откриването на ядрената програма на режима.

Приносът на Сейф ал Ислам в опитите режима на баща му да загуби своя закостенял статут, е описан в един британски документ като "високо конструктивен и добре дошъл"...

Либия е похарчила 450 милиона долара в опит да създаде бомба. Оказва се, че той е бил на "проблемния" разговор с британските и американските служители. "Можех да донеса съобщения до баща ми и да му обясня. В края имахме добри отношения с ЦРУ, МИ-6 и всички американци и британци".

Полковник Кадафи просто е търсел сигурни данни, че американците и британците нямат скрита програма за промяна на режима в Либия.

Ориент нюз онлайн

Няма коментари:

Публикуване на коментар