nkusa

nkusa
nkusa
Watch 24-hour Al Jazeera English news online live broadcast right here.

понеделник, 21 юни 2010 г.

Песимизъм за изхода от войната в Афганистан

Юни 2010

Песимизъм за изхода от войната в Афганистан

Екип на Ориент.бг

Все повече сериозни анализатори предсказват песимистичен за НАТО край на военните действия в Афганистан. След осем години и четири месеца най-силният военен блок в света си поделя контрола над територията на страната с талибаните. Не са малко прогнозите, според които приближава моментът, когато НАТО ще трябва да напусне територията на азиатската страна вследствие на победоносните действия на религиозните фанатици. Всичко това ще ерозира ролята на САЩ в световен и най-вече в регионален план.

Множество нови кризисни моменти показват, че НАТО е в пълна безизходица. На първо място, анонсираната голяма офанзива в Кандахар през месец юни с участието на американски, британски, канадски и афганистански войски беше официално отложена. Всичко това се случва на фона на голямото разочарование от военните действия в град Марджа, в южната провинция Хелманд. Целите, които тогава си постави американо-британският контингент, подкрепен от афганистански части (които отказаха да влязат в бой), не бяха постигнати. На практика талибаните задържаха Марджа, където продължиха да упражняват своя контрол.

Кореспонденти на чужди медии отбелязват и съвместното посещение в Кандахар на 13 юни на президента Хамид Карзай и американския главнокомандващ ген. Стенли Маккристъл. Последният е уверил местните племенни вождове, че не са забравени, но единствено си е спестил да посочи точната дата на бъдещата офанзива срещу местните талибани.

Друг тревожен факт буди информацията, че бунтовниците са получили свръх модерни ракети земя-въздух, използвани срещу хеликоптери и нисколетящи цели. По тази причина на 12 юни британският премиер Дейвид Камерън е анулирал свое посещение с хеликоптер в британската база Кемп Бастиън. Разузнаването е получило сведения, че талибаните се готвят да свалят неговия хеликоптер. Новосъздадената обстановка е в ущърб на системата за ритмично снабдяване на НАТО-вските части, разположени в страната. Понастоящем тя напълно е дезорганизирана, тъй като до този момент именно чрез хеликоптери се доставяха необходимите снаряжения и провизии. Остава загадка кой външен фактор е доставил и обучил талибаните да боравят с въпросната модерна техника.

На 13 юни британският вестник „Сън” публикува част от доклада, изготвен от изследователя Мат Уилдърс от London School of Economics (LSE). Последният твърди, че могъщото пакистанско разузнаване ISI финансира, обучава и предоставя убежище на бойците на талибаните. Авторът отстоява тезата, че подобни действия се вписват в официалната политика на пакистанското разузнаване. Уилдерс информира още, че пакистанската разузнавателна централа дори има заделен фонд за компенсиране на роднините на талибанските терористи-камикадзе, които се борят срещу войските на алианса.

Уилдърс съобщава, че е провел срещи с девет полеви командири на талибаните, без обаче да назове имената им. Според автора те са му казали, че половината от 15-членния консултативен съвет на талибаните в пакистанския град Куето (столица на провинция Балучистан), са служители на ISI. Именно там се подготвят сценариите за военните действия на муджахидините в Афганистан. Британският експерт акцентира върху изявлението на един от своите събеседници: ”Ако някой си мисли, че пакистанското разузнаване не помага на талибаните, той е психично болен .... Всичко е планирано. Военната стратегия, която прилагаме, стъпка по стъпка, е изработена в Пакистан.”

Ученият от LSE напомня един известен принцип на пакистанската външна политика, търсейки мотивите на Исламабад за подкрепа на талибаните в Афганистан. Уилдърс акцентира върху факта, че битката на Пакистан срещу НАТО в съседната държава трябва да бъде обяснена с амбициите на Исламабад да се противопостави на индийското влияние в Афганистан. Според пакистанските геополитици присъствието на НАТО в тази държава е равностойно на това на смъртния враг – Индия. От своя страна, британският анализатор е убеден, че НАТО никога няма да победи афганистанските талибани, докато Ислабамад и неговото могъщо разузнаване не прекратят подкрепата си за тях.

В същото време говорителят на пакистанската армия генерал Атир Абас категорично опровергава тезите на Мат Уилдърс. Той заявява, че „след като британецът не желае да разкрие източниците си, то неговите твърдения не могат да се ползват с необходимото доверие”. Абас добавя, че „без конкретни имена, материалът представлява единствено академична разработка, каквито често са се появявали и затова няма нужда от официално опровержение”.ориентбг.инфо

Orient news online

Няма коментари:

Публикуване на коментар