nkusa

nkusa
nkusa
Watch 24-hour Al Jazeera English news online live broadcast right here.

сряда, 23 юни 2010 г.

Израел отново е в затруднено положение,след като очаква нови кораби с хуманитана помощ

Кораби с хуманитарна помощ от Ливан и Иран ще се опитат да достигнат ивицата Газа

Автор:Бисерка Григорова – кор. на БНР в Бейрут

© Photo: БГНЕС

Израел отново е в затруднено положение, след като очаква нови кораби с хуманитана помощ, тръгващи от Ливан и Иран да се опитат да разкъсат блокадата на ивицата Газа. След новото предупреждение на Израел отправено официално чрез ООН, че с всички средства ще се противопостави на всеки кораб да достигне до палестинската територия, Ливан адресира писмо до генералния секретар на ООН, в което предупреди, че ще държи Израел отговорен за всяко нападение срещу него.

Два кораба с хуманитрана помощ за Газа са готови да тръгнат от ливанското пристанище Триполи. На борда на единия кораб –"Мари ам", ще има само жени, на другият ще има ливански и чуждестранни журналисти. Организаторите отхвърлят обвиненията, че целта им е политическа и че имат връзки с Хизбулла. Шиитската радикална организация също многократно заяви, че няма нищо общо с тази инициатива, въпреки че нейният ръководител Хасан Насралла призова за нови флотилии към Газа.

Двата кораба са финансирани от палестински бизнесмен, живещ в Сирия, и чакат разрешение да отплават.

Корабите, които ще се опитат да разкъсат блокадата на Газа, са считани от Израел за проява на агресия. Заплашен от израелските репресии, Бейрут избра чисто "ливанско" решение. Министърът на транспорта разреши на кораба "Мари ам" да отплува не за Газа, тъй като Ливан няма морски връзки с пристанища под израелски контрол, а за Кипър, затваряйки очи за истинската дестинация на кораба.

В същото време, Иранския червен полумесец обяви, че в неделя два негови кораба също се отплават за Газа.

бнр / Orient news online

Няма коментари:

Публикуване на коментар