nkusa

nkusa
nkusa
Watch 24-hour Al Jazeera English news online live broadcast right here.

вторник, 8 юни 2010 г.

Тема на деня:Военната операция на Израел срещу "флотилията на свободата" !

Тема на деня 334/2010

Военната операция на Израел срещу "флотилията на свободата".

Изпратена 08.06.2010 10:46:08 UTC

Обновена 08.06.2010 10:46:08 UTC

На 31 май 2010 година израелските въоръжени сили осъществиха нападение срещу „флотилията на свободата” превозваща хуманитарни помощи за намиращата се под израелска блокада Ивица Газа. По време на нападението срещу турския кораб „Мави Мармара” на чиито борд имаше близо 700 цивилни граждани от 32 страни бяха убити 9 турци и бяха ранени близо 30 души. Нападението бе осъществено в международни води, на 72 мили от Газа. По-късно Израелските въоръжени сили плениха всички кораби от флотилията, отведоха ги на пристанище Ашдод, арестуваха хуманитарните доброволци и им бяха свалени показанията.

Нападението осъществено от Израел предизвика острите реакции на цял свят и главно на Турция. Турция и Швеция отзоваха своите посланици в Израел, а голям брой страни и главно Гърция направиха изявления заклеймяващи нападението на Израел. Съветът за сигурност на ООН, който бе свикан по настояване на Турция порица остро Израел. Израел, който остана под натиска на остри рекации и порицания още на следващия ден освободи всички доброволци и им позволи да се завърнат в своите страни.

Открито се вижда, че докато кризата, причинена от инцидента започна частично да отминава то проблемите, които предизвика продължават да се дискутират. Причината за това е че става въпрос за трагедия, която предизвика реакциите на цялата международна общественост и главно на Турция.

Предлагаме ви да чуете коментара на Проф. Др Рамазан Гьозен декан на факултета по политически науки и международни отношения в университета Чанкая...

Военната операция на Израелските въоръжени сили срещу цивилните кораби от всяка една гледна точка представлява нарушение на международното право. Съществуват поне три доказателства показващи, че операцията е сериозно нарушение: първо израелската операция е акция в разрез с международното право поради факта, че е осъществена срещу кораби плаващи в международни води. Според международното право в международни води важи правото за свободно придвижване. Нито един кораб не може да оказва намеса или да осъществява операция срещу друг кораб плаващ в международни води с изключение на извънредни ситуцаии, като пиратство, трафик на наркотици и хора. В тези рамки операция осъществена срещу кораб без да е налице подобно положение се окачествява като пиратство.

От друга страна открито се знае, че въпросната флотилия е инициатива на международни неправителственни организации имаща за цел доставянето на хуманитарни помощи за Газа. Фактът, че израелските власти не откриха никакво оръжие на корабите е доказателство, че корабите са напълно цивилни. Следователно „въоръжената операция” на Израел срещу корабите, на чиито борд има цивилни и беззащитни хора е в разрез с международното право. Израелските сили използвайки несъразмерна сила срещу цивилните е нарушение и на основните човешки права.

Позицията на Израел, който конфискува помощите и арестува хуманитарните доброволци надхвърля всякакви граници. Всеки един проблем възникнал на кораб плаващ в открити води може да бъде разрешен единствено след покана на съответния кораб. Корабът и неговите пътници са под юридическата закрила на суверенната държава, чиито граждани са. Израел, който плени кораба и задържа пътниците му въпреки тези правила извърши престъпление срещу суверенните държави. Подобни нарушения изискват започване на международно юридическо следствие и налагането на съответното наказание.

Международната общественост реагира много остро срещу тези нарушения на Израел. Мнозинството от международната общественост без значение мюсюлмани, християни или евреи заеха остра позиция срещу незаконната акция на Израел. Редом с 32те страни, чиито граждани бяха на корабите и много други страни публикуваха съобщения заклеймяващи акцията на Израел. Международните организации заседаваха извънредно и взеха решения порицаващи Израел. В тези рамки голямо значение имат официалните изявление на ООН, НАТО, ЕС, Арабската лига и организацията Ислямска конференция. Известна част от международните издания публикуваха статии и коментари критикуващи Израел. Издаваният във Великобритания вестник Гардиан резюмира по-много красноречив начин положението, в което се намира Израел. Вестникът бе публикувал статия със заглавието „Израел си вкара автогол”.

Открито се вижда, че след този инцидент във външната и вътрешната политика на Израел избухна съществена криза. Фактът, че Израел постепенно започна да бъде изолиран от цял свят е показател за трудните дни, които очакват Израел за в бъдеще. Ако тази изолация бъде осъществена Израел може да осъзнае, че стореното представлява сериозна грешка и да остане принуден да действа много по-внимателно за напред. Заинтересованата международна общественост и главно САЩ може да останат принудени да предприемат инициативи за разрешаването на проблема на Газа.

От друга страна се вижда, че във вътрешната политика на Израел може да избухне сериозна криза. Израелската преса и израелските пацифисти са на мнение, че правителството на Нетаняху и главно министерството на отбраната са поставили Израел в много трудно положение. Няма да бъде изненада, ако това събитие приключи с разпадането на правителството на Нетаняху, тъй като Израелските въоръжени сили за първи път напълно съзнателно убиха и раниха турски граждани.

Решенията взети от Турция и Израел след нападението на „флотилията на свободата” доведоха до задълбочаване на кризата. Турция отзова своя посланик в Израел; анулира военните маневри и спортни състезания, в които бе планувано да участват двете страни; привика посланика на Израел в Анкара в министерството на външните работи и поиска обяснение за стореното. Като допълнение към тези реакции Турция положи усилия да предизвика и реакциите на международната общественост срещу Израел; тя изигра предводителска роля за преминаването в действие на Съвета за сигурност на ООН и другите организации и за приемането на решения заклеймяващи Израел. Нападението на Израел бе осъществено не само срещу Турция, но срещу интересите, правилата и бъдещето на цялата международна общественост.

Кризата избухнала в резултат на израелското нападение все още не е разрешена и открито се вижда, че ще продължи и през идните дни, а може би и месеци. Тази криза може да се превърне в точка на пречупване от гледна точка на бъдещето на регионалната и световна политика.

Надяваме се всеки да си вземе поука от това събитие и подобни събития никога да не се повторят; блокадата на Газа да бъде отменена, положението на хората в региона да се подобри и да бъде намерено трайно разрешение на Палестинския въпрос.

Радио "Гласът на Турция" / Orient news online

Няма коментари:

Публикуване на коментар