nkusa

nkusa
nkusa
Watch 24-hour Al Jazeera English news online live broadcast right here.

неделя, 22 август 2010 г.

Иран се сдоби с безпилотен бомбардировач

Израел се закани на Техеран заради АЕЦ “Бушер”

Иранският президент Махмуд Ахмадинеджад показа първия безпилотен самолет с далечен обхват, наречен „Карар”, който може да бомбардира цели с висока скорост, предаде АФП.

Местната държавна телевизия показа официалното представяне на бомбардировача от иранския лидер, както и кадри на самолета в полет. Представянето на самолета съвпада с иранския Ден на отбранителната индустрия в неделя. Според телевизията „Карар“ има турбо двигател и може да носи различни типове бомби. Той бе представен като „първия безпилотен бомбардировач“, произведен в Иран и „способен да преодолява дълги разстояния с голяма скорост“.

Според изявление на министъра на отбраната генерал Ахмад Вахиди, цитирано от телевизията, „Карар“ – едно от имената на имам Али, първият според мюсюлманите шиити наследник на Пророка – е символ на напредъка на иранската отбранителна индустрия. За „Карар“ се съобщава два дни след успешното изпитание на ракетата земя-земя „Киам“, притежаваща „нови технически аспекти и уникална тактическа способност“. Тъй като няма крила, ракетата земя-земя има големи тактически възможности, което намалява изгледите да бъде прихваната, изтъква министърът.

Очаква се през следващите дни Иран да открие две производствени линии за бързи катери „Серай“ и „Золфагар“, въоръжени с установки за изстрелване на ракети. Напоследък Иран редовно прави съобщения за разработване на нови оръжия, по-специално ракетни системи, дрони, бързи кораби и подводници.

Вчера пък в Иран заработи първата АЕЦ с помощта на Русия. Тя бе пусната в експлоатация в Бушер, град, намиращ се на около 400 км южно от столицата Техеран. Горивото за АЕЦ-а бе доставено от Москва още през януари 2008 г., като след отработването му то ще се транспортира обратно в Русия.

Пускането в действие на АЕЦ “Бушер” е технологичен и политическия успех на Иран, а според ръководителя на Иранската организация за атомна енергия представлява „кост, запречена в гърлото на неприятелите на страната”.

Същевременно Израел осъди като “напълно недопустимо“ зареждането на първата АЕЦ на Иран и призова към по-голям международен натиск, за да бъде принуден Техеран да се откаже от обогатяването на урана.

Еврейската държава, която според всеобщото мнение е единствената държава с ядрено оръжие в Близкия изток, заяви, че ядрено въоръженият Иран ще застрашава нейното съществуване. Това засили опасенията, че Израел може да нанесе удар срещу централата в Бушер.
По повод зареждането с ядрено гориво на първия реактор на централата говорителят на израелското външно министерство Йоси Леви заяви: “Напълно недопустимо е страната, която толкова безочливо нарушава резолюциите на Съвета за сигурност на ООН, решенията на Международната агенция за ядрена енергетика и собствените си задължения по Договора за неразпространение на ядреното оръжие, да се радва на плодовете от използването на ядрената енергетика“.

Според Леви “международната общност трябва да засили натиска си, за да принуди Иран да се подчини на международните решения и да ограничи дейността по обогатяването на урана и изграждането на реактори“. Западът подозира Техеран, че създава ядрено оръжие под прикритието на мирната ядрена енергетика. Иран отхвърля обвиненията.всеки ден


Orient news online

Няма коментари:

Публикуване на коментар