nkusa

nkusa
nkusa
Watch 24-hour Al Jazeera English news online live broadcast right here.

вторник, 17 август 2010 г.

Пуск на реактора в Бушер,Иран на 21 август 2010 г.

17. 08 .2010 Ядреният реактор в Бушер

Иран е внесъл части за ядрени инсталации от 23 държави

Пускането на 21 август в експлоатация на първия ирански ядрен реактор в Бушер прикова световното внимание. Събитието ще отбележи края на близо 15-годишното изграждане на комплекса с помощта на Русия. Важна роля за медийния шум играе и фактът, че неотдавна Съветът за сигурност на ООН гласува най-сериозните санкции срещу Техеран именно заради неговата ядрена програма. Вчера ръководителят на иранската ядрена агенция Али Акбар Салихи заяви, че Иран смята да разработи десет нови ядрени обекта в различни краища на страната.

Сред потока от информации прави впечатление едно съобщение на иранската студентска телеграфна агенция ИСНА. В него се казва, че само през второто тримесечие на 2010 г. Ислямската република е внесла от 23 държави реактори, части за ядрени инсталации, нагреватели за вода и други съоръжения, необходими за изграждането на своите ядрени обекти. Общата стойност на сделките възлиза на 3.6 милиарда долара. Тя представлява 20% от общия внос на страната за посочения период. Сред изброените държави – вносителки са Германия, Швейцария, Русия, Великобритания, Франция, Китай, Япония, Обединените арабски емирства, Белгия, Южна Корея, Турция, Финландия, Индия, Испания, Италия, Бахрейн, Украйна, Ирландия, Дания, Швеция, Словакия, Сингапур и Австрия. Основният доставчик на ядрени реактори е Германия, а на части за ядрените съоръжения – Швейцария и Русия. На практика всички от „Виенската група” (преговаряща с Иран за неговата ядрена програма, състояща се от петте постоянни члена на СС на ООН и Германия) с изключение на САЩ, реализират печалби в търговията си с Ислямската република.

В същото време международни наблюдатели коментират с учудване „апатията”, която е обзела САЩ и Израел преди пуска на реактора в Бушер. Според тях тя напълно контрастира с отличното взаимодействие между Вашингтон и Тел Авив през септември 2007 г., когато бяха унищожени строящите се сирийски ядрени инсталации. Тогава въздушната атака беше осъществена преди те да бъдат окончателно пуснати в експлоатация от севернокорейски специалисти. Освен това случаят „Бушер” е прецедент в историята на Близкия Изток. Еврейската държава за пръв път не предприема никакви конкретни мерки срещу държава от региона, която е на прага да се сдобие с ядрено оръжие. Всичко това се случва, въпреки шумните изявления на неговите лидери за планове в обратната посока.

ориентбг.инфо / Orient news online

Няма коментари:

Публикуване на коментар