nkusa

nkusa
nkusa
Watch 24-hour Al Jazeera English news online live broadcast right here.

събота, 21 август 2010 г.

Иранският АЕЦ "Бушер" започва работа

След близо 40 г. иранският АЕЦ "Бушер" започва работа

ТЕХЕРАН

След близо 40 години строеж иранската атомна електроцентрала "Бушер" ще бъде пусната утре. В церемонията по откриването ще участват ръководителят на Росатом Сергей Кириенко, възможно е да пристигне и руският енергиен министър Сергей Шматко. Пускането на АЕЦ "Бушер" в действие беше планирано за ноември 2007 г., но беше отложено поради проблеми с финансирането на строежа от иранска страна. Горивото за първото зареждане на реактора беше доставено на Иран от Русия през януари 2008 г. и в момента се съхранява в контейнери, запечатани от Международната агенция за атомна енергия. Съгласно постигнатото споразумение отработеното гориво ще се връща в Русия.

Зареждането на реактора със 165 касетки с около 82 тона гориво ще започне веднага и ще приключи за десетина дни, обяви иранският вицепрезидент Али Акбар Салехи, който отговаря и за ядрената енергетика. При разпечатването им ще присъстват инспектори от МААЕ.

Реакцията на Запада е сдържана, тъй като 1000-мегаватовата АЕЦ е смятана от експертите за чиста, т.е. за нещо отделно от евентуалната иранска ядрена оръжейна програма. Но през март държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън разкритикува Москва, че пускането на реактора сега ще е в неподходящо време. Под повърхността се трупа висок заряд на дипломатическо напрежение, тъй като западните сили и Израел продължават да виждат в ядрената програма на Техеран реална възможност и опасност за разработване на собствени ядрени оръжия. През юни ООН наложи четвърти кръг санкции срещу Иран. САЩ и ЕС разшириха своите санкции. Русия подкрепи мерките на ООН, но силно разкритикува паралелните още по-строги ограничения. Преди дни бившият посланик на САЩ в ООН Джон Болтън заяви, че Израел има 8 дни да извърши военно нападение срещу АЕЦ "Бушер", за да спре Техеран.

От Техеран обаче отговориха, че евентуална атака ще бъде равносилна на международно престъпление. Атакуването на международно съоръжение е международно престъпление и последствията няма да са ограничени само за страната домакин, а ще имат глобален отзвук, категорично заяви иранският ядрен шеф Али Акбар Салехи.

Одисея

Проектът стартира през 70-те години от германския концерн Siemens, но работата по него беше прекратена, след като ФРГ се присъедини към санкциите на САЩ срещу Иран след ислямската революция през 1979 г. През 1995 г. Русия се зае да довърши централата, подписвайки договор на стойност 1 млрд. долара. Изграждането непрекъснато беше съпътствано със забавяния и трудности и в медиите го сравняваха с опит да се монтира германски двигател в съветски автомобил. Като причина за закъсненията руснаците изтъкваха технически проблеми и неуредици с финансирането. Но в Иран мнозина вярват, че истинската причина е желанието на Москва да упражнява контрол над Техеран или да го изнудва за още пари, коментират световните агенции.вм

Orient news online

Няма коментари:

Публикуване на коментар