nkusa

nkusa
nkusa
Watch 24-hour Al Jazeera English news online live broadcast right here.

сряда, 18 август 2010 г.

6 милиона нуждаещи се в Пакистан след наводненията

Хуманитарната помощ достига само до малка част от 6-те милиона нуждаещи се в Пакистан

Лилия Димитрова - БНР

© Снимка: БГНЕС

Близо половината от необходимите 459 милиона долара за първоначални помощи в Пакистан са осигурени след дни на лобиране и предупреждения, че страната е изправена пред задълбочаваща се хуманитарна катастрофа, обяви ООН. Крайно необходимата хуманитарна помощ започва бавно да достига до все повече части на Пакистан, опустошени от наводнения, но само малка част от 6-те милиона нуждаещи се реално са получили помощ.

Въпреки предупрежденията на ООН, че 3.5 милиона деца са застрашени от смъртоносни болести, хуманитарните агенции страдат от "умора от дарения", коментират медиите. Разпределението на хуманитарна помощ се затруднява и от разрушената инфраструктура в наводнените райони, подчертава Дирк Кам от Червения кръст: "Като начало все още използваме мулета в някои части, за да доставим най-основните неща, докато се възстанови поне част от инфраструктурата - като улици и мостове - до степен, че да можем да използваме камиони."

От своя страна властите на Пакистан се оптиват да разсеят опасенията на западните донори, че помощта за пострадалите ще се озове в ръцете на екстремисти. Пакистанският вътрешен министър Реман Малик заяви, че властите няма да допуснат талибаните да се възползваат от кризисната ситуация, за да си спчелеят по-голяма подкрепа. Той защити действията на правителството по овладяване на кризисната ситуация. "Това, което се случи, беше напълно неочаквано. В историята на целия ни регион няма такова бедствие. Аз съм доволен, че всичката логистика, която ни позволяваха човешките ресурси, ние я изпълнихме. Но мащабът на бедствието е толкова голям, че Пакистан не може да се справи сам. Затова ни трябва международна помощ," подчерта Малик.

Разрушенията и цената на възстановяването може да отнемат един процент от икономическия растеж, твърдят анализатори. Върховният комисар на Пакистан във Великобритания Уаджид Шамсул Хасан каза, че цената на възстановяването може да достигне 15 милиарда долара.

Световните агенции / Orient news online

Няма коментари:

Публикуване на коментар