nkusa

nkusa
nkusa
Watch 24-hour Al Jazeera English news online live broadcast right here.

понеделник, 30 август 2010 г.

Махмуд Абас:Израел ще бъде виновен,ако мирните преговори се провалят

Махмуд Абас:Израел ще бъде виновен,ако мирните преговори се провалят

Палестинският президент Махмуд Абас заяви, че вината за евентуален провал на новия кръг мирни преговори би трябвало да се търси в Израел, ако той продължи строежа на еврейски селища в окупираните територии.

Палестинците заплашват, че ще се оттеглят от преките мирни преговори, които трябва да започнат в четвъртък във Вашингтон, освен ако Израел не удължи изтичащия на 26 септември мораториум върху изграждането на еврейски селища на Западния бряг.

Абас каза в излъчено по телевизията обръщение, че "израелското правителство ще носи цялата отговорност за провала на тези преговори, ако продължи заселническата експанзия във всички окупирани палестински територии". Той явно имаше предвид Западния бряг и Източен Ерусалим, окупирани от Израел при войната през 1967 г. На тези територии сега живеят около 500 000 еврейски заселници.

Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху обяви под американски натиск 10-месечно частично замразяване на строежа на селища, за да насърчи мирните преговори, които обаче трябва да бъдат подновени едва три седмици преди изтичането на мораториума. Нетаняху не обещава да го удължи, сблъсквайки се със силната съпротива на хардлайнерите в управляващата коалиция, които са против всякакви отстъпки в полза на палестинците.

"Надяваме се, че ще намерим в лицето на Израел партньор, способен да взема фундаментални и отговорни решения за прекратяване на окупацията и за гарантиране на истинска сигурност на палестинците и израелците", каза Абас.

Световните агенции,БТА / Orient news online

Няма коментари:

Публикуване на коментар