nkusa

nkusa
nkusa
Watch 24-hour Al Jazeera English news online live broadcast right here.

сряда, 10 ноември 2010 г.

Менте жертви на Холокоста в САЩ издоили 42,5 милиона долара от Германия

В САЩ изплатили 42,5 млн. долара на хора, лъгали, че са жертви на нацизма

Около 5500 души в САЩ са получили чрез измама общо 42,5 милиона долара, платени от Германия след като излъгали, че са жертви на холокоста, предадоха световните агенции.

По случая е започнато разследване, съобщи федералната прокуратура на Ню Йорк. По делото са повдигнати обвинения на 17 души, повечето от руски произход. Шестима от обвиняемите са работели в организацията "Клеймс конферънс" със седалище в Ню Йорк, която помага на жертви на нацизма от времето на Втората световна война. Шестимата трябвало да разглеждат и одобряват легитимни искове за обезщетения на жертви на нацизма. Вместо това те одобрили над 5500 неправомерни искове и в замяна на това задържали част от сумите по обезщетенията.

По този начин 4957 души получили еднократно по 3600 долара в периода между 2000 и 2009 г., или общо 18 милиона долара, като твърдели, че били принудени да напуснат родния си град заради нацистите.

В изявлението на прокуратурата се посочва, че голям брой от хората, които са получили неправомерно обезщетения са родени след Втората световна война, а поне един от тях даже не е евреин.

Освен това 658 души са получавали месечни плащания от по 411 долара, или общо 24,5 милиона долара след като заявили, че живели в гета в продължение на 18 месеца или по-дълго, или в трудови или концентрационни лагери в продължение на 6 месеца или по-дълго, пише БТА.

Измамата била разкрита през декември 2009 г. от организацията "Клеймс конферънс", която незабавно известила ФБР.

Прокуратурата на Ню Йорк посочи, че обвиняемите може да получат присъди до 60 години затвор и 750 000 долара глоба.

дарик / Ориент нюз онлайн

Няма коментари:

Публикуване на коментар