nkusa

nkusa
nkusa
Watch 24-hour Al Jazeera English news online live broadcast right here.

понеделник, 29 ноември 2010 г.

„Уикилийкс” показа скритото лице на американската дипломация

„Уикилийкс” показа скритото лице на американската дипломация

29 ноември 2010

Вашингтон. По традиция дипломатите са известни с приветливите си публични изявления, но изтекли от американското правителство документи показват, че при закрити врати американските представители могат да бъдат безмилостни в оценките си, съобщава АФП.
Това става ясно от публикуваните от сайта „Уикилийкс” документи, в които има неласкави квалификации както за американските противници, така и за съюзниците на САЩ.
Италианският премиер Силвио Берлускони например е наречен „безполезен, суетен и неефективен като модерен европейски лидер”. В друг документ премиерът е определен като „физически и политически слаб”, като е направена бележка и за нощните му празненства, заради които не си почива добре.
Афганистанският президент Хамид Карзай е описан като „изключително слаб” и с уклон към конспиративни теории.
В обмяната на информация с Вашингтон американската дипломатическа мисия в Москва казва за президента на Русия Дмитрий Медведев, че „играе ролята на Робин”, докато премиерът Владимир Путин е сравнен с Батман.
По отношение на германския канцлер Ангела Меркел дипломатите казват, че тя бяга от риска и е „рядко изобретателна”, а на външния министър Гидо Вестервеле му липсват външнополитически познания.
Френският президент Никола Саркози пък е наречен „обидчив и авторитарен” дори към обкръжението си.

иаф / Ориент нюз онлайн

Няма коментари:

Публикуване на коментар