nkusa

nkusa
nkusa
Watch 24-hour Al Jazeera English news online live broadcast right here.

сряда, 10 ноември 2010 г.

Артистите от най-големите израелски театри направиха подписка,че отказват да играят в окупираните територии

Израелски артисти отказват да играят в окупираните територии

Автор:Феня Декало – кор. на БНР в Тел Авив

Артистите от най-големите израелски театри направиха подписка, че отказват да играят в окупираните територии. В тяхна подкрепа се подписаха и големи израелски писатели като Амос Оз и Давид Гросман.

Леви активисти с плакати за спиране на "израелизирането" на окупираните територии изразиха стоя протест по време на откриването на сградата на Дворецa на културата в израелския град Ариел, намиращ се зад Зелената линия.

На церемонията присъстваха министрите на външните работи Авигдор Либерман и на културата и спорта на Израел Лимор Ливнат. В словото си Либерман огласи решението на Министерство на външните работи не само да не съдейства, а да попречи на гастроли в чужбина на артистите и театрите, които отказват да играят зад Зелената линия.

От своя страна министър Лимор Ливнат обяви, че спира държавното финансиране на театрите, които бойкотират Ариел и артистите от тях престават да бъдат претенденти за награди за творчество.

Агитката пред сградата напомняше как преди около месец десни активисти, включително и двама депутати между тях, нахлуха на сцената на националния театър в Тел Авив, от където са най-много от подписалите петицията.

На присъстващите на културното събитие в Ариел бе известено и, че започва строителство на квартал с около 800 апартамента, защото градът, както и другите по-големи населени пунктове, не подлежащи на връщане.

Българско национално радио / Ориент нюз онлайн

Няма коментари:

Публикуване на коментар