nkusa

nkusa
nkusa
Watch 24-hour Al Jazeera English news online live broadcast right here.

неделя, 21 ноември 2010 г.

Израелски военнослужещи използвали палестински деца като жив щит

Израел:Три месеца условно за войници,използвали палестински деца като жив щит

21 ноември 2010

Тел Авив. Израелски военен съд постанови присъда от три месеца условно на двама израелски военнослужещи, използвали палестински деца като жив щит, по време на операция, предава Евронюз. Като смекчаващо вината обстоятелство е приет аргумента за сложните условия, при които е извършена простъпката и желанието на военнослужещите да останат на резервен щат.
Подсъдимите войници са служили в състава на бригадата „Хивати” и са участвали в операцията „Лят куршум”, проведена в ивицата Газа на 15 януари 2009 г. По време на операцията военните са открили подозрителна чанта в един от претърсваните домове и са разпоредили на 9-годишно палестинско момче да отвори чантата. След като момчето се разплакало, войниците разстреляли чантата с автоматичен огън.

иаф / Ориент нюз онлайн

Присъдите на израелски войници, използвали дете като "човешки щит", са били суспендирани

21 ноември 2010

Тел Авив. Присъдите на двама израелски войници по обвинение, че са използвали палестинско дете като човешки щит, са били суспендирани, предава АФП. Решението на съдията по делото за издаване на условна присъда, предвижда понижаване на военните звания на войниците.
На 3 октомври срещу войниците беше отправено обвинение за надвишаване на тяхната власт до степен застрашаване на човешки живот”, за това, че са принудили деветгодишно момче да претърсва чанти, конфискувани от арестувани палестинци и заподозрени за взривоопасни.
Израелският Върховен съд е забранил и се е произнесъл за подобни действия като за използване на цивилни като човешки щит.
До момента по случая няма коментар от израелското външно министерство.

иаф / Ориент нюз онлайн

Няма коментари:

Публикуване на коментар