nkusa

nkusa
nkusa
Watch 24-hour Al Jazeera English news online live broadcast right here.

понеделник, 31 януари 2011 г.

Демонстрантите в Египет призоваха за масова демонстрация в египетската столица Кайро във вторник

Опозицията планира за вторник "едномилионен протест" в Кайро

Демонстрантите в Египет призоваха за масова демонстрация в египетската столица Кайро във вторник в опит да принудят президента Хосни Мубарак да напусне властта, предаде катарският телевизионен канал "Ал Джазира".

Движението "6 април" заяви, че планира да изкара повече от един милион души по улиците на столицата.

Междувременно няколкостотин души останаха на централния площад "Тахрир" на палатков лагер през цялата нощ срещу понеделник, като отказаха да се подчинят на комендантския час, наложен от армията за цялата страна.

Един от кореспондентите на "Ал Джазира" твърди, че опитите в понеделник на армията да затвори подстъпите към площада не дават резултат и все повече хора прииждат, за да протестират за шести пореден ден.

"Демонстрантите казват, че ще останата на площада, докато Мубарак не си тръгне", твърди журналистката.

Очевидци твърдят още, че полицията се е завърнала в града, откъдето на практика отсъстваше от петък. Полицаи координират уличното движение.

"Очакваме от вътрешния министър да обяви под каква форма ще се върнат полицаите в града и да обясни защо изчезнаха след петъчната молитва", предава кореспондентката на "Ал Джазира".

"Отсъствието на полицията даде свобода на мародерите, което принуди гражданите да сформират доброволни отряди за самоотбрана в кварталите. Много хора се чудят къде изчезнаха полицаите."

"Има две мнения сред хората: едното е, че много от полицаите са решили да се присъединят към протестите, а другото е, че режимът казва на хората: "Искате да протестирате? Тогава ние ще приберем полицията, за да видите какво е анархия", продължава репортажът.

вдн / ориент нюз онлайн

Египетската филмова звезда Омар Шариф призова за оставката на Хосни Мубарак

Египетската филмова звезда Омар Шариф призова за оставката на Хосни Мубарак

31 януари 2011 / иаф


Кайро. Египетската филмова звезда Омар Шариф се присъедини към хората, който призовават за оставката на президента Хосни Мубарак, съобщава телевизия „Ал Арабия”.


Шариф смята, че след 30 години на управление, е време Мубарак да предаде властта.

78-годишният Омар Шариф е роден в Александрия.

Той е участвал във филми като „Доктор Живаго” и „Лорънс Арабски”.

Шариф е председател на филмовия фестивал в Кайро.


ориент нюз онлайн

Мохамед ЕлБарадей,носител на Нобелова награда за мир и пенсиониран висш международен дипломат:Мубарак да се оттегли

Кризата в Египет става неудържима

Мохамед Барадеи обедини опозицията: Въстанието срещу Мубарак е започнало и няма връщане

30 Януари 2011

Египетският президент Хосни Мубарак, притиснат от продължаващите шести ден многохилядни протести с искане да се сложи край на 30-годишното му управление, се срещна в неделя с висши командващи на въоръжените сили.
Армията е смятана за ключов фактор за развитието на събитията в страната, предаде Ройтерс.

В същото време протестите продължават, без да се съобразяват с въведения полицейски час.

Съединените щати искат Египет да се превърне в демократична държава и призовават за свободни и демократични избори, заяви в неделя държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън.

В неделния ден хиляди хора отново заляха улиците, необезпокоявани от военните, заели позиции в танковете си. За пръв път опозицията даде знак за някакви общи действия.

Мохамед ел Барадеи: Мубарак да се оттегли днес

Носителят на Нобелова награда за мир и пенсиониран висш международен дипломат Мохамед ЕлБарадей заяви, че е получил мандат за контакт с военните и за създаване на ново правителство.

"Мубарак трябва да напусне днес", заяви той в неделя пред СиЕнЕн.

Мохамед ел Барадеи се присъедини към хилядите демонстранти на площад "Тахрир" в Кайро, центъра на протестите срещу президента Мубарак, предаде Ройтерс. Моля ви за търпение, промяната ще дойде през следващите няколко дни, каза Барадеи на събралото се множество. Въстанието срещу Мубарак е започнало и няма връщане назад, допълни той.

Имаме едно искане - край на режима и начало на нов етап, заяви опозиционният лидер.

Есам ел Ериан, който е сред водещите фигури на групировката "Мюсюлманско братство", заяви пред телевизия Ал Джазира, че опозицията подкрепя идеята Барадеи да води от нейно име преговори с режима.

Телевизия Ал Арабия, съобщи същата новина, но без да назовава източник.

Мохамед ел Барадеи, който бе генерален директор на МААЕ, в четвъртък вечерта се завърна в родината си от Виена, където живее, за да се включи в протестите срещу управляващите.

Водещи опозиционни фигури говориха в неделя пред демонстрантите, събрали се на централния площад на египетската столица. Те призоваха да бъде съставен комитет под ръководството на въоръжените сили, който да поеме отговорността за сигурността. Прозвуча и призив опозиционните групировки да се обединят и да съставят комитет, който да действа като временно правителство, в случай че президентът Мубарак се вслуша в исканията за оставка.

Говориха представители на групировката "Мюсюлмански братя" и на младежкото движение "6 април", което започна протестите. Един от ораторите бе Айман Нур, кандидат за президент на последните избори през 2005 г. Според очевидци за пръв път от началото на протестите опозиционни фигури са се появили заедно на обществено място.

В същото време Мубарак разговаря с новоназначения вицепрезидент и бивш началник на разузнаването Омар Сулейман, с министъра на отбраната Мохамед Тантауи, с началника на генералния щаб на армията Сами Анан и с други висши представители на силите за сигурност. Масовите протести в Египет, при които над 100 души загинаха, са разтърсващ сигнал към други авторитарни режими в Близкия Изток и до нестабилност на финансовите пазари.

Най-малко 45 малки частни самолети са излетели от летището в Кайро в неделя, като повечето от тях са извели извън страната бизнесмени, дипломати и други представители на египетския елит.

Военните охраняват протестите, засега без да се месят

По улиците цари беззаконие, силите за сигурност и граждани се опитват да спрат вилнеещите вандали в поредния ден на масови протести. Десетки хиляди египтяни останаха по улиците на Кайро и други големи градове в страната след настъпването на обявения от президента комендантски час, който беше изтеглен по-рано - от 18 на 16 часа. Те продължиха да протестират срещу режима ма Мубарак при засилено военно присъствие.

Демонстрантите, повечето от които не са свързани с никоя партия или движение, продължиха да прииждат от покрайнините към централните части на градовете.

След като полицията се изтегли, по улиците на египетската столица бяха разположени войници и военна техника, за да поддържат реда. Военните не направиха опити да спрат протестите.

През нощта в събота срещу неделя жители на Кайро, въоръжени с вериги, огнестрелно оръжие, ножове, тояги и други подръчни материали, организираха групи за защита на кварталите им от мародери. Това стана след оттеглянето на полицейските части, който преди това влязоха в сблъсък с протестиращи, при който загинаха над 100 човека.

В неделния ден въоръжени банди нападнаха най-малко четири затвора в Египет и помогнаха за освобождаването на стотици мюсюлмански екстремисти, а хиляди други затворници избягаха. В същото време полицията изчезна от улиците на Кайро и другите градове, предаде АП. Атаките срещу четирите затвора започнали през нощта с престрелки между нападателите и охраната.

В неделя гражданите продължиха да мобилизират доброволци, някои от които дори арестуваха вандали.

Грабежите по улиците породиха разделение сред египтяните, защото някои, обезпокоени за безопасността си, разкритикуваха протестиращите и поискаха да се сложи край на хаоса.

В по-голямата част от Египет достъпът до Интернет е спрян. Властите забраниха телевизия Ал Джазира и всички нейни действия на територията на страната. Заповедта за забрана на арабския сателитен телевизионен канал е дошла от министъра на информацията.

Причината за забраната вероятно е обширното отразяване на антиправителствените протести, което осъществи телевизията през последните дни. Западни журналисти съобщават, че им е било забранено да снимат протестите.

Най-малко един търговски център в Кайро е в пламъци, след като бе разграбен през предишните дни. Над града патрулират военни хеликоптери. Армията е засилила присъствието си по улиците, но някои квартали са изцяло беззащитни, съобщава АП.

Лидерите на САЩ, Великобритания, Франция и Германия призоваха президента Хосни Мубарак да избягва насилията и да осъществи реформи.

Хилари Клинтън: Искаме да видим мирно предаване на властта

"Посланието на Америка остава непроменено. Искаме да видим свободни и демократични избори, и очакваме това да бъде един от резултатите от това, което се случва в момента", каза Клинтън в интервю по телевизия ЕнБиСи.

САЩ искат мирно прехвърляне на властта в Египет, "така че никой да не запълва празнини, така че да няма празнини, а добре обмислен план, който да осигури демократично управление с участието на всички", каза тя.

"Освен това не искаме смяна на властта, която няма да доведе до демокрация, а до потисничество и която ще сложи край на стремежите на египетския народ", заяви Клинтън.

Тя допълни, че за момента египетската армия действа сдържано спрямо демонстрантите и в САЩ не стои на дневен ред спирането на помощите за Египет.

Вашингтон всяка година отпуска на Египет финансова помощ от 1.5 милиарда долара, огромната част от които са за военни цели.

Клинтън определи назначаването на Омар Сулейман за вицепрезидент като "едва началото" на дълъг списък от реформи, които трябва да се извършат в страната.

Посолството на САЩ в Египет призова всички свои граждани да напуснат страната възможно най-скоро.

Полетите за евакуация на американците ще започнат да отлитат от Египет в понеделник, 31 януари. Турция също изпраща три самолета в Египет, за да приберат около 750 турски граждани от Кайро и Александрия.

Израел наблюдава с повишена бдителност събитията в Египет, заяви премиерът Бенямин Нетаняху пред членове на кабинета. Това е първият официален коментар от страна на Израел по повод протестите срещу управлението на египетския президент Хосни Мубарак, започнали във вторник.

Нетаняху добави, че се надява мирните отношения между Израел и Египет да продължат и че Израел иска да запази "стабилността и сигурността" в региона.

Израел има подписан мирен договор с Египет отпреди над 30 години. Протестите срещу Хосни Мубарак обаче тревожат Израел, защото несигурността за бъдещото развитие на арабската страна поражда опасения за стабилността в целия регион.

медиапул / ориент нюз онлайн

Египетските власти опитаха да разгонят протестиращите с демонстрация на военна мощ

© Снимка: ЕПА / БГНЕС

Египетските власти опитаха да разгонят протестиращите с демонстрация на военна мощ

Автор:Ройтерс / БНР

Самолети на египетските военновъздушни сили прелетяха ниско над Кайро, а хеликоптери кръжаха над египетската столица. В същото време още военни камиони се появиха на централния площад в града, където са събрани протестиращите срещу управлението на президента Хосни Мубарак.

Тази последна проява на военна мощ има за цел да отпрати протестиращите по домовете им преди началото на полицейския час.

По-рано днес Хосни Мубарак проведе среща с висши военни в централата на военното командване. Целта на срещата е била да бъде направен преглед на военните части, които отговарят за сигурността в страната.

ориент нюз онлайн

Президентът на Египет Хосни Мубарак посети военното командване на страната

Мубарак се срещна с висши военни, протестите в Египет продължават

Автор:Ройтерс / Мария Петрова - БНР

© Снимка: ЕПА / БГНЕС

Президентът на Египет Хосни Мубарак посети военното командване на страната, съобщиха държавните медии.

Държавната телевизия показа Мубарак по врема на среща в командването с новоназначения вицепрезидент Омар Сюлейман, министъра на отбраната Мохамед Хюсеин Тантави, началника на генералния щаб Сами ал Анан и други висши военни.

Според официалната информационна агенция в Египет Мубарак прави преглед на командването на военните части, които отговарят за операциите по сигурността в страната.
Междувременно тридесет и четири члена на опозиционния блок "Мюсюлманско братство", включително седем членове на ръководството, напуснаха затвора, в който бяха държани. Те са успели да излязат от затвора, след като роднини на затворниците преодолели съпротивата на пазачите, съобщи Мохамед Осама, представител на "Мюсюлманско братство".

Роднините нахлули в затвора в Уади ел Натрун, на около 120 км в северозападна посока от столицата Кайро. Те освободили няколко хиляди от затворниците, допълни Мохамед Осама.

бнр /ориент нюз онлайн

От МВнР съветват българите да не пътуват в Египет

МВнР:Ситуацията в Египет остава напрегната и рискована

30 януари 2011

София /КРОСС/ Ситуацията в Египет остава напрегната, рискована и неподходяща за пътувания. Нараства заплахата за сигурността на цялата територия на страната, съобщават от Министерство на външните работи.
От ведомството още веднъж съветват гражданите да не пътуват в Египет поради все по-голямата несигурност в страната.

Протестите в големите градове продължават, а армията има ограничено присъствие на улицата. В цялата страна е въведен комендантски час, който не се спазва от протестиращите. Вчера забраната за движение по улиците бе удължена и вече е от 4 ч. следобед до 8 ч.сутринта. МВнР предупреждава всички български граждани, че трябва да се съобразяват с ограниченията, въведени от местните власти и египетската армия.

Летището в Кайро е с нарушено разписание на полетите, но за момента остава отворено. Телефонните връзки – мобилни и наземни - остават несигурни, интернет все още няма.

От министерството съветват туристическите фирми да подготвят връщане на изпратените от тях туристически групи.

МВнР ще обяви допълнително адреси на електронна поща и факс, на които близки на български граждани, намиращи се в Египет, ще могат да изпратят данни за контакт с тях.

ориент нюз онлайн

неделя, 30 януари 2011 г.

От Тунис до Египет,повей на свободата / Ален Греш, в."Монд Дипломатик"

От Тунис до Египет,повей на свободата

30.01.2011 г.

Ален Греш,в."Монд Дипломатик"

Напрежението достигна най-високата си точка в Египет, където президентът Хосни Мубарак обяви комендантски час. Председателят на Комисията по външните работи към парламента, член на управляващата Национална демократическа партия (НДП), призова Мубарак към "безпрецедентни реформи", за да се предотврати "революция" в страната. В изявление пред телевизия "Ал Джазира" Мустафа ал Фекки добави, че "опцията по обезпечаване на сигурността не е достатъчна и президентът е единственият, който може да спре тези събития". Има информация за побратимяване между полицаите и демонстрантите. Дали тези първи пукнатини предвещават нещо по-сериозно?

Трудно е да са отговори, когато за четвърти пореден ден десетки хиляди египтяни демонстрират в Кайро, Александрия, Суец и по-големите градове на страната. Навсякъде те се сблъскаха с полицията и властта взе изключителни мерки, за да отреже 80-милионната страна от света – прекъсването на интернет е "световна премиера", както обяви агенция „Франс Прес”. Но въпреки това образите, предавани по мобилни телефони и чрез сателитните телевизионни канали, попречиха на поставянето на Египет под карантина.
В същото време в Йордания и Йемен хиляди хора излязоха по улиците и призоваха да бъде последван примерът на Тунис. Във всеки отделен случай контекстът е специфичен: напрежение между Севера и Юга в Йемен, спречквания между йорданците "по потекло" и палестинците в Йордания, коптският въпрос в Египет и т.н. Но в същото време експлозията се дължи на едно и също натрупване на общи проблеми, фрустрации и стремежи в региона като цяло.

На първо място е поддържането на авторитарни режими, които никога не държат сметка за своите граждани. Ако съществува (или по-скоро, ако е съществувало) "арабско изключение", то се състои именно в това: тези режими имат безпрецедентно дълголетие и дори голямата демократична вълна, която премина през Източна Европа, Африка и Латинска Америка, се разби в стената на близкоизточните и магребински диктатури. Хосни Мубарак е президент от 1982 г., Али Абдула Салех ръководи Йемен от 1978 г., в Йордания Абдула II наследи през 1999 г. трона от баща си, който пък се беше възкачил на власт през 1952 г. Да не говорим за Сирия, където Башар ал Асад замести баща си, който взе властта през 1970 г., или Мароко, където крал Мохамед V замести баща си през 1999 г., който пък управляваше от 1961 г., за Либия, където Кадафи вилнее от 1969 г. и подготвя сина си да го наследи. Що се отнася до Бен Али, той управляваше еднолично Тунис от 1989 г.

Освен това, въпреки различните условия в тези страни индивидуалните, политическите свободи, свободата на словото са потъпкани. Тайната полиция (мухабарат) е всемогъща и нерядко в Египет и в други арабски страни задържаните са малтретирани, измъчвани и убивани. Публикуването от „Уикилийкс” на телеграми от американското посолство в Кайро потвърждават това, което знаеха всички (включително и президентът Никола Саркози), но което не пречи и на едните, и на другите да приветстват този верен съюзник на Запада, изобличавайки остро същото поведение в Иран. Пълният произвол, проявяващ се във всекидневния живот и поставящ гражданите във властта на силите на реда, подхранва бунта, който навсякъде в тези страни изразява стремеж към достойнство.

Всички тези режими обсебиха не само политическата власт, но и икономическата сфера, често действайки като истински грабители на националните богатства, както в Тунис. Държавата, родена от движенията за независимост, която осигуряваше на своите граждани минимум защита, известно социално покритие, достъп до образование, се разцепи под ударите на корупцията и на глобализацията. Дори влизането в университет в Египет, което преди отваряше пътя към бюрократичната система, вече не предлага възможности на все по-разочарованата младеж.

През 70-те години петролният бум даде шанс на много хора, които емигрираха в Персийския залив. Този район вече не е способен да поеме нарастващите потоци от безработни. Цифрите за растеж, обявени от шампионите на икономическия либерализъм – Египет, Тунис и Йордания – често са обект на хвалебствени доклади на международните финансови институции, но зле маскират нарастващата бедност. От няколко години в Египет се проявиха социални движения – работнически стачки, селски борби, протести в периферните квартали на големите градове и т.н. – така както и в Тунис, Йордания и Йемен. Но все още не се беше проявявала така открито и масово волята за политическа промяна. Тунизийският пример отвори вратата.

Може да се отбележи също, че борбата срещу Израел, която често даваше аргумент на режимите в Близкия изток да поддържат своята власт – в името на единството срещу ционисткия враг – изглежда вече не е достатъчна. Египет и Йордания подписаха мирни договори с Израел и арабският свят като цяло изглежда неспособен да реагира на бавното сгромолясване на палестинците. Нека не се лъжем: един американски журналист, Робърт Каплан, писа в "Ню Йорк Таймс" (24 януари), че "не демократи, а автократи като Садат или крал Хюсеин постигнаха мир с Израел. Един солиден автократ може по-лесно да направи отстъпки, отколкото един слаб и избран ръководител…".

И сега? Всяка прогноза относно Египет изглежда несигурна и никой не може да предвиди развоя на събитията. Какво ще направят "Мюсюлманските братя", много сдържани да влязат в конфронтация с властта, но които накрая решиха да се присъединят към движението? Ще бъде ли способен Мохамед ел Барадей, бившият генерален секретар на Международната агенция за атомна енергия, да организира опозиционните сили? Каквото и да стане, тунизийската революция отвори една врата и пусна, както пееше Жан Фера:

повей на свобода,
от който свят ти се завива,
отвъд границите,
към чуждите народи…

Превод от френски: Галя Дачкова

гласове / ориент нюз онлайн

Египетското правителство забрани излъчването на "Ал Джазира"

"Зюддойче цайтунг":Египетското правителство забрани излъчването на "Ал Джазира"

30 януари 2011

Кайро. Египетското правителство забрани излъчването на арабската телевизия „Ал Джазира”, пише „Зюддойче цайтунг”. Според информация на официалната египетска агенция МЕНА министърът на информацията Анас ел Феки е потвърдил забраната на излъчването. Кореспонденти на катарската телевизия съобщаваха изчерпателна информация за протестите срещу управлението на египетското правителство.
Забраната беше издадена на фона на протестите, които продължават шести ден, като междувременно стотина египетски затворници избягаха от египетски затвор и грабители вилнеят в страната. Арестуван по време на протестите 24-годишен германец получи заплаха за изтезание от полицай.

:::

Ивицата Газа затвори границата си с Египет заради антиправителствените протести

30 януари 2011

Газа. Границата между южната част на Ивицата Газа и Египет е била затворена в неделя, предава АФП, позовавайки се на палестински официален представител. Като причина е посочено нарастващото политическо напрежение заради антиправителствените протести в страната.
Според Рази Хамад, отговарящ за граничните въпроси в правителството на палестинското ислямистко движение „Хамас”, границата ще остане затворена за „няколко дни”. Той добави, че продължителността зависи от развоя на събитията в Египет, където тече шестият ден от протестите.
В град Газа вътрешният министър излезе с изявление, че ситуацията на границата е „спокойна” и на мястото няма проблеми. Според официален представител на южния град Рафах обаче, контролиращото Ивицата Газа движение „Хамас” е разположило стотици души на границата, за разлика от нормалното присъствие на около 50 единици.
До момента от „Хамас” няма официална реакция за случващото се в Египет, където при най-големите от 30 години насм протести бяха убити повече от 100 души.

иаф / ориент нюз онлайн

събота, 29 януари 2011 г.

"Мубарак вън!",скандират протестиращите в Кайро

"Президентът трябва да напусне страната!"


"Мубарак вън!", скандират протестиращите в Кайро

Опитите за усмиряване на народа от страна на египетския държавен ръководител нямат успех: въпреки че Мубарак разпусна правителството и обеща редица реформи, протестите по улиците на страната не стихват.

Египет e арена на най-масовите демонстрации от встъпването в длъжност на президента Хосни Мубарак преди три десетилетия. 82-годишният държавен глава обаче няма намерение отстъпва властта. И все пак той най-после се появи по телевизията, обещавайки реформи на всички равнища.

Признанията на един президент

„Помолих министрите да освободят заеманите от тях постове”, каза Мубарак по време на телевизионната си изява. Още тази събота се очаква съставянето на ново правителство. Мубарак обеща още разширяване на демократичните свободи и мерки за преодоляване на безработицата и повишаване на жизнения стандарт.

В същото време той изрази съжаление за жертвите, но и защити действията на армията и полицията. „Насилието не решава проблемите и не ни доближава до целите, към които се стремим”, каза той и добави: „Целите си ще постигнем не с палежи и жестокости, а чрез диалог и съвместни усилия”.

На протестиращите обаче тези изказвания не са им достатъчни. Демонстранти споделили пред репортери, че на египтяните им е все едно дали правителството ще бъде сменено. „Мубарак трябва да напусне страната”, настояват те.

Най-тежките протести в Египет от 30 години насам

Най-тежките протести в Египет от 30 години насам

Протестите не стихват

Освен за оставката на 82-годишния президент протестиращите настояват и за край на корупцията и полицейското насилие.

При петъчните най-ожесточени сблъсъци от началото на протестите, в Кайро и на други места са били убити поне 25 души. В Кайро, Александрия и още няколко града протести имаше и в нощта срещу събота.

АГ/Томас Гример/Мария Илчева/Борислав Емануилов


дв / ориент нюз онлайн

Президентът на Египет Хосни Мубарак се опитва да отърве кожата

© снимка:Reuters

Полицията в Кайро стреля по демонстранти

Няколкостотин демонстранти се събраха и тази сутрин на централния площад в египетската столица, настоявайки президента Хосни Мубарак да си иде, предаде Ройтерс. Това става часове, след като Мубарак обяви, че уволнява правителство и обеща да се заеме с решаване на проблемите, които тревожат хората.

„Махай се, махай се”, скандираха тази сутрин събралите се на площад „Тахрир” пред погледите на войниците, които бяха разположени по улиците на Кайро, за да се потуши бунтът. Друг от лозунгите беше „С мирни средства, с мирни средства”. Тази демонстрация е първият ясен признак, че тези, които стоят зад уличните протести, не са доволни от обръщението на Мубарак, отбелязва Ройтерс.

Египетската полиция стреля близо до демонстранти, които се събират днес в странични улици, водещи към централния площад на Кайро, предаде Ройтерс, позовавайки се на очевидец. Не е ясно дали е стреляно с истински боеприпаси или с гумени куршуми, отбелязва агенцията. Протестиращите са избягали след стрелбата. Полицията е действала в непосредствена близост с коли на армията, която от вчера патрулира улиците на Кайро.

Кореспондент на Ал Джазира обаче съобщи пред Ройтерс, че е видял повече от 20 тела на улиците в египетския град Александрия.

Късно снощи президентът Мубарак съобщи в телевизионно обръщение, че уволнява правителството, но отхвърли всякакви призиви към него самия да се оттегли. Президентът каза, че днес ще бъде съставено ново правителство, обеща „нови стъпки, водещи към повече демокрация” и подобряване на жизненото равнище, обеща нови работни места и по-добро здравеопазване.

др / ориент нюз онлайн

Президентът на Египет Хосни Мубарак обяви,че разпуска правителството заради непрекъсващите протести в страната

Мубарак не отстъпва, разпусна само правителството

В извънредно обръщение към нацията тази нощ президентът на Египет Хосни Мубарак обяви, че разпуска правителството заради непрекъсващите протести в страната. Телевизионното му обръщение бе предавано от водещите световни тв канали.

Египетският лидер, който е на власт 30 години, обеща, че още днес - събота, ще формира нов кабинет. Той заяви, че безредиците в страната, които се разразиха с голяма сила след петъчната молитва, целят дестабилизация на страната. Мубарак заяви и че е привърженик на реформите в икономиката и политиката.

Той не засегна въпроса за собствената си оставка, въпреки че от вчера за това настояват протестиращите. Както съобщава BBC, веднага след края на речта му по улиците на Кайро са излезли отново демонстранти, които са скандирали : Долу Мубарак!

Ройтерс съобщава, че военните вече контролират площад Тахрир, където се провеждат деменострациите, и протестиращите са изтласкани в съседните улици. В петък след обед те скандираха, че искат да дойдат военните, за да ги защитят от полицията.

По последни данни в Суец са загинали 13 души, ранените са 75. В Кайро ранените са 1030.

Централата на управляващата в Египет партия гори, а нито една пожарна кола не се и опитва да потуши огъня, предаде Ал Джазира. Подпалени са и повечето полицейски участъци в Александрия, както и в други градове. Партийните домове в Мансура и Суец бяха разрушени още в ранния следобед.

Президентът на САЩ Барак Обама свика по спешност съвета си за национална сигурност, който включва вицепрезидента Джо Байдън и съветника по националната сигурност Том Донилън.

Анализаторът Фейсал Итани коментира, че "изглежда армията държи за момента Мубарак далеч от светлината на прожекторите. Те не искат той да е лицето на държавата, понеже е много непопулярен. Зад кулисите от доста време се води дебат за онаследяването му. Военните не са уверени, че управляващата партия и фамилията Мубарак ще удържат кораба. Виждаме няколко кандидати да поемат поста - шефът на разузнаването Омар Сюлейман (популярен и смятан за чист от корупция), министърът на авиациията Ахмед Шафик (известен ветеран от войната) и министърът на отбраната Мохамед Тантауи, който командва и армията".

все / ориент нюз онлайн

петък, 28 януари 2011 г.

Парагвай призна палестинската държава

Парагвай призна палестинската държава

28 януари 2011

Асунсион. Парагвай признава „свободна и независима” палестинска държава в границите от 1967 година, предаде АФП, позовавайки се на съобщение на парагвайското министерство на външните работи.
По-рано палестинската държава бе призната от Бразилия, Аржентина, Боливия, Чили, Еквадор, Гаяна и Уругвай.
„Република Парагвай потвърждава своето признание на палестинската страна като свободна и независима в границите от 4 юни 1967 година”, се посочва в изявление на министерството.
В границите от 1967 година влизат Източен Ерусалим, Западният бряг и Ивицата Газа.

иаф / ориент нюз онлайн

Силите на реда използваха водни струи срещу предвожданите от нобеловия лауреат Мохамед Ел Барадей демонстранти в египетската столица Кайро

Водни струи и палки за бившия шеф на МААЕ

28.01.2011

Явор Николов

Силите на реда използваха водни струи срещу предвожданите от нобеловия лауреат Мохамед Ел Барадей демонстранти в египетската столица Кайро. Полицаи се нахвърлиха с палки срещу поддръжниците му, които се събраха около бившия шеф на МААЕ, за да го предпазят по време на днешните поредни протести в страната.

На площад "Рамзес" в сърцето на града хиляди демонстранти влязоха в битка с полицията. Силите на реда използваха гумени куршуми и сълзотворен газ, като беше обгазена и джамия, където се укривали жени и деца.

Шествие с около 10 000 участници се движи към центъра на града с непрекъснати скандирания "Долу Мубарак!".

Работата на Интернет услугите в Египет беше силно затруднена през тази нощ, а властите разположиха елитни части в Кайро, където днес трябва да се проведе пореден голям протест срещу управлението на Хосни Мубарак, предаде АП. Според наблюдатели, това е знак, че примката около опозицията се затяга.

Първоначалната информация беше, че частите за борба с тероризма са заели позиции на ключови обекти в столицата, в това число и на площад „Тахир", където се проведоха най-големите демонстрации. По-късно сутринта, униформените буквално изчезнаха от улиците. Към момента отново големи съединения от униформени патрулират из града.

Демонстрантите организираха действията си във Facebook и Twitter, но двата сайта бяха блокирани в четвъртък вечер. Малко по-късно SMS съобщенията спряха да работят, а след това цялата глобална мрежа стана недостъпна.

По-рано опозицията получи двойна подкрепа - завръщането на нобеловия лауреат и бивш шеф на МААЕ Мохамед Ел Барадей и решението на „Мюсюлманско братство" да застане зад протестиращите. През нощта са били арестувани поне петима членове на организацията, както и петима бивши депутати.

Очаква се днешният протест, който ще последва петъчната молитва, да бъде истински тест за разпокъсаната опозиция, тъй като е твърде възможно да бъде един от най-големите до този момент.

82-годишният президент Хосни Мубарак не се е появявал на публично място след началото на протестите във вторник, когато десетки хиляди участваха в шествия срещу него в Кайро и други градове. Според наблюдатели, той няма голям избор и вероятно ще направи сериозни отстъпки.

В четвъртък насилието ескалира извън столицата. В Суец протестиращите подпалиха поделение на пожарната, след което влязоха в сблъсък с полицията. 90 униформени са били ранени.

нюз.бг / ориент нюз онлайн

Централният площад в Кайро е блокиран от силите за сигурност на Египет

28 януари 2011

Кайро. Днес силите за сигурност на Египет напълно блокираха централния площад в египетската столица и забраниха провеждането на молитвата в близката джамия, предаде РИА Новости.
В момента силите за сигурност и полицейски камиони са разположени по периметъра на площада и по близките улици.
Във вторник най-мащабната протестна акция в Египет се проведе именно на този площад. Тогава в демонстрацията взеха участие около 10 хиляди души.
През нощта един човек загина и около 200 бяха ранени по време на масови безредици в град Суец в западната част на Египет.

иаф / ориент нюз онлайн

четвъртък, 27 януари 2011 г.

В Египет се изостриха сблъсъците между полицията и демонстрантите

"Ивнинг Стандарт":В Египет се изостриха сблъсъците между полицията и демонстрантите

27 януари 2011

Кайро. Силите за сигурност в Египет обявиха, че 860 демонстранти са били арестувани на настоящите антиправителствени протести, пише „Ивнинг Стандарт”. На втория ден от протестите при сблъсъци между полиция и демонстранти загинаха един полицай и един протестиращ. С това общият брой на жертвите достигна шест души. Протестите са най-мащабните в страната от години и в тях се включиха десетки хиляди хора, вдъхновени от събитията в Тунис.
Протестиращите издигат искане за оставката на египетския президент Хосни Мубарак, както и за предприемане на мерки спрямо покачващите се цени, високата безработица и бедността в страната.
Предприетите мерки на властите срещу протестиращите предизвикаха критика от страна на европейски държави, които изразиха загриженост за събитията и подчертаха нуждата от демократизация и уважение към човешките и граждански права. Активисти използват социалните мрежи в интернет, призовавайки за още протести. Социалната мрежа „Фейсбук” обаче, която е ключов инструмент за организиране на протестите, беше поне частично блокирана. Други мрежи, както и мобилни телефони, също бяха частично спрени.
Недоволството спрямо политиката в страната е по-често срещано през последната година и периодично избухват протести заради мерките на полицията, цените, както и заради обвиненията в корупция срещу правителството.

иаф / ориент нюз онлайн

Сблъсъци пред външното министерство на Египет

Сблъсъци пред външното министерство на Египет

27 януари 2011

Кайро. Десетки демонстранти са влезли в сблъсъци със силите за сигурност пред сградата на египетското външно министерство, предава АФП. Срещу протестиращите, които са успели да влязат през страничен вход, полицията е изстреляла сълзотворен газ и ги е изтласкала навън.
По-рано при сблъсъци в пристанищния град Суец днес загинаха полицай и демонстрант, като жертвите на антиправителствените протести в страната достигнаха шест души.
Протестиращите настояват за оставката на президента Хосни Мубарак и за провеждането на реформи.

иаф / ориент нюз онлайн

Протестиращи египтяни опожариха снощи правителствена сграда в град Суец

Демонстрантите в Египет опожариха правителствена сграда

Протестиращи египтяни опожариха снощи правителствена сграда в град Суец. Демонстрантите се опитаха да запалят и местния офис на управляващата Национално-демократическа партия. Полицията ги отблъсна със сълзотворен газ.

Най-малко 70 души са ранени при сблъсъците вчера между силите на реда и протестиращите срещу режима на президента Хосни Мубарак. Над 500 души са арестувани. Властите в Суец наредиха да бъдат затворени магазините, след като демонстранти се отдадоха на разграбване и вандализъм.

Напрежението в страната не спада. Демонстранти се заканват да проведат утре, след петъчната молитва, най-големите протести в страната досега.

Един от активистите на протеста написа във Фейсбук, че египетските мюсюлмани и християни ще излязат на борба срещу корупцията, безработицата, потисничеството и липсата на свобода.

сега / ориент нюз онлайн

вторник, 25 януари 2011 г.

Израел е нарушил всички международно приети закони

В ДОКЛАДА НА ТУРЦИЯ СЕ ОТПРАВЯТ ТЕЖКИ ОБВИНЕНИЯ ПО АДРЕС НА ИЗРАЕЛ...

Турция също оповести съдържанието на доклада си във връзка с нападението срещу кораба "Мави Мармара", в който бе дадено място на достигнатите заключения.

Изпратена 24.01.2011 10:47:49 UTC

Обновена 24.01.2011 10:47:49 UTC

След като Израел оповести съдържанието на Доклада Tуркел, с който се постара да оправдае антихуманните престъпления извършени по време на операцията срещу кораба "Мави Мармара", Турция също оповести съдържанието на доклада си в който бе дадено място на достигнатите заключения.
В доклада, който бе предаден на ООН през месец септември 2010та година бе дадено място на информацията събрана от Турция.
В доклада се подчертава, че в хуманитарния конвой са пътували граждани на различни страни изповядващи различна религия, че на корабите са били натоварени само хуманитарни помощи и че по време на проверките в Турция, на борда на корабите от конвоя не е било открито оръжие.
В доклада на Турция се подчертава, че израелските сили са използвали по време на операцията автоматично оръжие с лазерно насочване и са осъществили планирана операция подкрепяна от хеликоптери, щурмови катери и подводници.
В доклада също така се отбелязва, че още преди да стъпят на борда на кораба "Мави Мармара" израелските войници са убили двама цивилни, че към жените на борда на корабите с хуманитарни помощи са били предприети унизителни дейности и се подчертава, че Израел е нарушил всички международно приети закони.



The israeli soldier who shots the young girl in gaza


Uploaded by timesbg. - Classic TV and last night's shows, online.

ТРТ / ориент нюз онлайн

Още:
Нападението срещу кораба "Мави Мармара" представлява открито погазване на всички международни права и принципи !

Нападението срещу кораба "Мави Мармара" представлява открито погазване на всички международни права и принципи

ИЗРАЕЛ ОПОВЕСТИ СЪДЪРЖАНИЕТО НА ДОКЛАДА ТУРКЕЛ...

Премиерът на Турция Реджеп Таийип Ердоган подчерта, че доклад подготвен в Израел по поръчка на правителството няма никаква международна валидност...

Натиснете за гледане на видео

Изпратена 24.01.2011 10:43:25 UTC

Обновена 24.01.2011 10:43:25 UTC

Докладът Туркел, с който Израел положи усилия да оправдае противозаконните си действия по време на операцията срещу кораба "Мави Мармара" предизвика много остри реакции.
Премиерът на Турция Реджеп Таийип Ердоган подчерта, че доклад подготвен в Израел по поръчка на правителството няма никаква международна валидност. Ердоган каза, че в доклада подготвен в Женева по ясен начин е подчертано, че действията на Израел представляват нарушение на международните закони и отбеляза, че и ООН и Турция следят отблизо развоя на събитията по въпроса. Ердоган заяви, че за него един подобен доклад е без никаква ценност и значение.
Комисията за международно разследване на Турция също постави на преден план всички раздели в доклада на Израел, които са в разрез с международното законодателство.
Комисията подчерта, че морската блокада наложена от Израел на Ивицата Газа е лишена от законна основа и че и израелското нападение, представляващо органично продължение на противозаконните действия на тази страна, също е явно нарушение на международните закони.
В доклада на комисията се сочи, че нападението срещу кораба "Мави Мармара" представлява открито погазване на всички международни права и принципи.
Комисията отбеляза, че и в доклада на Мисията за събиране на международна информация към Съвета за човешките права на ООН също така са посочени по ясен и конкретен начин всички противозаконни действия и насилията, от които се възползва Израел.



The israeli soldier who shots the young girl in gaza


Uploaded by timesbg. - Full seasons and entire episodes online.

ТРТ / portalturkey.blogspot.com

Още:
Израел е нарушил всички международно приети закони !

Перу призна независимостта на Палестинската автономия

Перу призна независимостта на Палестинската автономия

25 януари 2011

Лима. Правителството на Перу призна Палестинската автономия за независима държава, съобщи външното министерство на латиноамериканската държва, цитирано от АФП.
„Правителството уведоми посланика на Палестина в Лима, че признава Палестинската автономия за свободна и суверенна държава”, съобщи говорителят на перуанското външнополитическо ведомство Хосе Антонио Гарсия Белаунда.

иаф / ориент нюз онлайн

събота, 15 януари 2011 г.

Президентът на Тунис избяга от страната

Извънредно положение е обявено в Тунис; президентът напусна страната

Автор:БНР

Официални източници съобщиха, че президентът Бен Али е напуснал Тунис. Председателят на парламента ще застане начело на временното правителството, което ще се състои от шестима министри.

Изненадващото съобщение дойде след като самият президент обяви извънредно положение в страната. Решението на държавния глава е в резултат на най-ожесточените граждански размирици по време на неговото 23-годишно управление, предаде АФП.

Извънредното положение забранява събирането на повече от трима души на едно място. Армията ще използва сила, за да спре всеки гражданин, който не се подчини на заповедта. Въвежда се и вечерен час от 17 часа вечерта до 7 часа сутринта.

По- рано днес президентът разпусна правителството и заяви, че ще свика предсрочни парламентарни избори в срок от 6 месеца. В обръщение към нацията снощи 74-годишният Бен Али обеща да не се кандидатира за преизбиране за шести пореден мандат през 2014 г.

ориент нюз онлайн

Гаяна призна независимостта на Палестинската автономия

Гаяна призна независимостта на Палестинската автономия

15 януари 2011

Джорджтаун. Гаяна е седмата южноамериканска страна, която обяви, че признава независимостта на Палестинската автономия, съобщи „Ал Джазира”.
„Гаяна се надява, че всеобщото признаване на палестинската държава ще способства за разрешаването на палестинско-израелския конфликт и за постигането на мир и стабилност в региона”, се посочва м изявление на външния министър на страната.
Досега независимостта на Палестинската автономия е призната от Еквадор, Боливия, Бразилия, Аржентина, Уругвай и Чили.

иаф / ориент нюз онлайн

понеделник, 10 януари 2011 г.

Иран е арестувал израелски шпиони

Иран е арестувал израелски шпиони

Автор:Ройтерс

Иран е арестувал шпиони, свързани с израелската разузнавателна служба Мосад, които са отговорни за убийството на ирански ядрен учен през 2010 г., съобщи държавната телевизия. "Мрежата от шпиони и терористи, свързана с Мосад, е унищожена", обяви телевизията, цитирайки изявление на министерството на разузнаването.

Според ведомството групата носи отговорността за убийството на Масуд Али Мохамади, университетски учен, който загина при бомбена експлозия в Техеран на 12 януари миналата година.

бнр / Orient news online

КЛИНТЪН И АШТЪН ЗАКЛЕЙМИХА ИЗРАЕЛ

КЛИНТЪН И АШТЪН ЗАКЛЕЙМИХА ИЗРАЕЛ...

Държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън и върховният представител на Европейския съюз по външната политика и сигурността Катрин Аштън заклеймиха събарянето от Израел на хотел в Източен Ерусалим за отаряне на място за строеж на нови еврейски селища.

Изпратена 10.01.2011 12:30:06 UTC

Обновена 10.01.2011 12:30:06 UTC

Държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън и върховният представител на Европейския съюз по външната политика и сигурността Катрин Аштън заклеймиха събарянето от Израел на хотел в Източен Ерусалим за отаряне на място за строеж на нови еврейски селища.

Хилари Клинтън отбеляза „Тази стъпка на Израел е в разрез с логиката на необходимото и приемливо споразумение относно статута главно на Ерусалим”.

Върховният представител на Европейския съюз по външната политика и сигурността Катрин Аштън на свой ред посочи, че строежа на еврейски селища на палестинска територия е нарушение на международното право и предупреди, че представлява заплаха за доверието между двете страни и пречка пред мира.

Аштън каза „Източен Ерусалим е сред окупираните територии на Палестина. ЕС няма да признае анексираните от Израел земи”.

Аштън отбеляза, че изпитват сериозно безпокойство от ескалацията на насилията в окупираните палестински земи и големия брой жертви и отправи призив към страните да сложат край на насилията.

Израел бе съборил хотел „Шефърд” в Източен Ерусалим за да построи на негово място блок с 20 апартамента.

иаф / Orient news online

неделя, 9 януари 2011 г.

Еврейска американска законодателка бе простреляна в главата от упор

Giffords беше изключително непопулярна сред десните в САЩ !*Giffords was also incredibly unpopular with the right wing in the United States !

:::

Gabrielle Giffords:
"I will always be a strong supporter of Israel.”*Габриел Гифордс:"Аз винаги ще бъде силен поддръжник на Израел."

:::

If you want something done, your best bet is to ask a Jewish woman to do it,” said Giffords.*Ако искаш нещо да бъде направено, най-добре е да попитате за еврейка да го направи", каза Giffords.

:::



Shooting of Gabrielle Giffords


Uploaded by timesbg. - Watch the latest news videos.


Jared L Loughner, whom police took into custody in connection with the shooting, in the 2006 Mountain View High School yearbook /
Photograph: AP

US congresswoman Gabrielle Giffords was shot during a constituency event at a supermarket in Tuscon, Arizona Photograph: Reuters

“Гардиън”:Ранен конгресмен и шестима убити при клане в Аризона

09 януари 2011

Финикс. Американски законодател бе простреляна в главата от упор, а шестима души бяха убити, сред които 9-годишно момиче и федерален съдия, по време на публична среща пред супермаркет в Аризона, пише вестник “Гардиън” .

Демократът Габриел Гифордс, 40-годи
шна, член на Камарата на представителите, е откарана в университетската болница в Тусон, където е оперирана.

Хирург от болницата съобщи, че тя е в критично състояние след претърпяната операция, но той е оптимист за възстановяването й.


Описвайки стрелбата като „неописуема трагедия”, президентът Барак Обама помоли хората да се молят за „неговата приятелка”, бореща се за живота си.


За нападател на Гифордс се посочва 22-годишният ветеран от Афганистан Джаред Лий Лоугнър.

Той е описван от очевидци като млад бял мъж, изглеждащ като „повърхностен характер”.

Лоугнър опитал да избяга едва когато свършил амунициите.

Един от помощниците на Гифордс го задържал докато дойде полицията.


иаф / BgTimes.Net


Още:

Габриела Гифърдс
от Уикипедия,свободната енциклопедия

:::

Jewish woman takes Arizona seat

PHOENIX, Nov. 8 (JTA) — For the first time in Arizona history, a Jewish woman will be part of the state’s congressional delegation. Democrat Gabrielle Giffords cruised to victory Tuesday over Republican Randy Graf in the state’s 8th Congressional District, capturing approximately 54 percent of the vote to Graf’s 42 percent. Giffords succeeds retiring Republican Rep. Jim Kolbe. Nationally known political observers like Larry Sabato and Charlie Cook had predicted a Giffords win for weeks, and throughout the election season Giffords was confident that the seat would see a switch in party representation. “If you want something done, your best bet is to ask a Jewish woman to do it,” said Giffords, a former state senator. “Jewish women — by our tradition and by the way we were raised — have an ability to cut through all the reasons why something should, shouldn’t or can’t be done and pull people together to be successful.” She said one of her top priorities when she gets to Washington will be balancing the federal budget. “I also want to help fix the prescription drug bill, to allow Medicare to negotiate the cost of pharmaceuticals. And I want to focus on developing renewable energy sources. I believe that southern Arizona can be a haven for companies that want to invest in renewable energy technology.” Giffords was in a crowded primary election race. She ran against five other Democratic candidates, including Francine Shacter, who is Jewish, and former television news anchorwoman Patty Weiss, who raised her children Jewish. Giffords, who grew up in Tucson, is passionate about her responsibility to represent her district. “A ‘representative’ isn’t just a title, it’s a job description,” Giffords said. “Your job is to represent the people to the best of your ability, to listen and make yourself available and accessible. I can’t expect people to come to me. I have to go to them — on doorsteps, in their places of work and elsewhere to understand what they’re experiencing and whether government is helping or hurting them.” Giffords promised to be “an independent voice for my district, not beholden to my party leadership and corporate interests, but rather to what I believe is best for the people of southern Arizona.” Her Jewish identity will be key to her decision-making. “My Jewish heritage has really instilled in me the importance of education and caring for the community,” said Giffords, who has a Jewish father and a Protestant mother and said she grew up “with a mixture of my parents’ religions. After visiting Israel in 2001, I realized Judaism is a part of my life I hadn’t focused on before. I consider myself Jewish without any equivocation.”

http://www.jta.org / BgTimes.Net

:::

Two very different politicians, two very similar shootings

By Imran Khan in

* Americas

on January 9th, 2011.
picture from [EPA]

On the face of it there is nothing to link the death of the Pakistani governor of Punjab, Salman Taseer, and the shooting of Democrat Congresswoman Gabrielle Giffords in Arizona. But there is.

In each case both politicians stood up for one thing: Debate. It’s too early to know the motivations of Giffords shooter, but Taseer's killer had already said he was defending Islam.

Both incidents have one thing in common. Taseer and Giffords put unpopular subjects on the table.

Taseer wanted a reasonable discourse on Pakistan's blasphemy laws. Giffords wanted immigration to be talked about in a reasoned manner.

Taseer faced incredible criticism for his words by Pakistan's religious right wing. He was rubbished by some TV anchors, one man offered a reward for his death, others demanded he be stripped of his post.

Giffords was also incredibly unpopular with the right wing in the United States. Sarah Palin, the most famous American republican on the planet drew up a map in 2010 with rifle targets on the States she wanted to change.

Arizona, which is represented by Giffords was one of them. Giffords was regularly rubbished by the right wing commentators for her views. Both Taseer and Giffords led some to believe they were legitimate targets.

Now, when the target is simple venom, not violence then you can quote the old nursery rhyme: sticks and stones may break my bones but words will never hurt me.

But in the United States and in Pakistan words are turning into action. Sarah Palin has expressed sorrow to Giffords' family.

Those who called for Taseer’s death in Pakistan were shocked when it came. But it’s that climate of hatred that led to both these shootings.

Taseer was not an elected politician, but the post of governor is a political appointee, and he used his position to campaign for causes he believed, so in that respect he was a politician.

Politicians are many things. But they are the voice of electorate, right or wrong. If you think it’s wrong...Well, that what elections are for.

But in both countries opinion is now presented as fact and it’s easy to create a climate of hostility and fear.

Fear leads to anger. Anger leads to… Well, tragically the events of the last few days have shown us where anger can lead to.

Both Taseer and Giffords’ shootings show that there are those for whom debate is pointless.

Like I said before, I don't know what was driving Giffords’ shooter, but I do know that the climate she was politicking in had stirred a lot of passion.

It was the same with Taseer. Two very different politicians, two very different countries, two very similar incidents.

When politicians stop speaking out for fear of death, then we all lose out.

Al Jazeera TV / BgTimes.Net / Bulgaria Today

More:

Gabrielle Giffords
From Wikipedia, the free encyclopedia

:::

“If you want something done, your best bet is to ask a Jewish woman to do it,” said Giffords, a former state senator, said at the time. “Jewish women — by our tradition and by the way we were raised — have an ability to cut through all the reasons why something should, shouldn’t or can’t be done and pull people together to be successful.”

:::

Israel needs U.S. to push the peace process

My grandfather, Akiba Hornstein, was the son of a Lithuanian rabbi. My grandfather changed his name to Giff Giffords for reasons of anti-Semitism and moved to Southern Arizona from New York more than a half century ago. In the 1940s, he founded my family’s tire and automotive business, El Campo Tire, which grew into a successful and thriving business for 50 years, which I ran for several years before serving in the Arizona Legislature.

Growing up, my family’s Jewish roots and tradition played an important role in shaping my values. The women in my family served as strong role models for me as a girl. In my family, if you want to get something done, you take it to the women relatives! Like my grandmother, I am a lifetime member of Hadassah and now a member of Congregation Chaverim.

When I served in the State Senate in Arizona, I had the opportunity to visit Jerusalem. It was one of the most memorable experiences of my life. I had the opportunity to meet with the then-mayor of Jeru­salem, Ehud Olmert, and I got to see firsthand the sacrifices that Israelis make in the name of security because of the dangerous state of affairs there.

I will always be a strong supporter of Israel. As the only functioning democracy in the Middle East, Israel is a vital strategic ally of the United States. I believe the United States must do everything possible to secure Israel’s long-term security and achieve a lasting peace in the region. The failure of the current administration to continue the peace process has been a loss to America and Israel. That is why we need a new direction in Washington.

Peace between Israel and her neighbors can only be achieved by direct talks between the parties. Until the Palestinian leadership and other hostile regimes are willing to accept Israel’s right to exist, it will be impossible to achieve peace. I believe that the United States can help by providing a mediator who can be trusted by both sides, like former President Bill Clinton. It’s an approach that worked in achieving a peaceful settlement to the violence in Northern Ireland. People in the Middle East need to know that the U.S. is serious about the peace process.

We cannot forget our past. I have worked to protect the rights of Holocaust survivors in our state. In 2002, I sponsored legislation that was signed into law by Governor Jane Hull, and unanimously approved by the Senate, to allow victims of the Holocaust, or their heirs, to collect insurance claims (HB 2541). It re-opened the statute of limitations for these claims. My opponent, Randy Graf, was one of only 13 legislators to oppose this bill.

As a woman and as a Jew, I will always work to insure that the United States stands with Israel to jointly ensure our mutual safety, security, and prosperity. I invite you to visit www.giffordsforcongress.com.

Gabrielle Giffords is the Democratic candidate for Congress in District 8.

http://www.jewishtucson.org / Orient news online