nkusa

nkusa
nkusa
Watch 24-hour Al Jazeera English news online live broadcast right here.

неделя, 26 декември 2010 г.

Корабът "Мави Мармара" се завръща в Истанбул

Корабът "Мави Мармара" се завръща в Истанбул

Нахиде Дениз


Нахиде Дениз

Кореспондент в Истанбул,Турция

Автор: Нахиде Дениз – за БНР от Истанбул

Корабът "Мави Мармара", който през пролетта беше атакуван от израелски командоси на път за Ивицата Газа, се връща в Турция. Девет турски граждани бяха убити при атаката, която израелските части предприеха срещу кораба с мотива, че действителната цел на мисията му не е хуманитарна.

Фондацията, организатор на хуманитарната акция с помощи, е подготвила грандиозно посрещане на колаба "Мави Мармара", който ще акостира на пристанището Сарайбурун. В него ще участват много близки на загиналите, десетки хиляди граждани, представители на турски и чужди медии.

"Посрещането на кораба "Мави Мармара" за нас има смисъла на протест срещу кървавите действия на Израел, затова много хора се отзоваха и ще присъстват масово", каза секретарят на Фондацията Салих Билиджи. Корабът ще бъде закотвен на истанбулското пристанище и гражданите ще могат да го посещават през цялата седмица, допълни той.

Турският външен министър Ахмед Давутоглу заяви по повод завръщането на кораба, че Турция иска да се помири с Израел, за да се изличи трагичният епизод с кораба "Мави Мармара". За целта обаче Израел трябва да се извини и да изплати компенсации за загиналите 9-ма турци. По думите на Давутоглу Израел не е готов да го направи и това положение затруднява нещата.

Ориент нюз онлайн

Няма коментари:

Публикуване на коментар