nkusa

nkusa
nkusa
Watch 24-hour Al Jazeera English news online live broadcast right here.

петък, 24 декември 2010 г.

Европейската комисия (ЕК) ще предостави финансова помощ от сто милиона евро за окупираните палестински територии през 2011 г.

ЕС ще предостави сто милиона евро в помощ на Палестина

Европейската комисия (ЕК) ще предостави финансова помощ от сто милиона евро за окупираните палестински територии през 2011 г., съобщи пресслужбата на ЕК.

"Това решение е знак за силната политическа и финансова ангажираност на Европейския съюз (ЕС) към палестинската власт и ръководството на премиера Салам Фаяд в изграждането на демократична и жизнеспособна палестинска държава", заяви върховният представител на ЕС по външната политика Катрин Аштън.

Тя допълни, че палестинската независимост е от ключово значение за постигането на мирно, работещо и трайно решение на конфликта.

Първите 60 милиона евро ще бъдат използвани за заплати и пенсии на работници в гражданската сфера, предимно медицински персонал и учители. Те ще бъдат отпуснати по линия на Палестинско-европейския механизъм за управление на социално-икономическата помощ (PEGASE).

До сега ЕК е предоставила 696 милиона евро директна финансова помощ на палестинските власти чрез този механизъм. Държавите-членки са допринесли с още 265 милиона евро.

Останалата част от помощта ще бъде предоставена на Агенцията на ООН за подпомагане на палестинските бежанци в Близкия изток (UNRWA).

дневник / Ориент нюз онлайн

Няма коментари:

Публикуване на коментар