nkusa

nkusa
nkusa
Watch 24-hour Al Jazeera English news online live broadcast right here.

петък, 5 февруари 2010 г.

Orient news - 05.01.2010 !

Девет души са загинали, след като са били затрупани от лавина северно от Техеран
05 февруари 2010 | 17:56 | Агенция "Фокус"
Техеран. Девет души са загинали, след като са били затрупани от лавина на планински път северно от Техеран, предаде ИТАР-ТАСС. Инцидентът е станал в четвъртък вечерта. Лавината е затрупала група алпинисти – осем мъже и една жена.
Пристигналите на мястото спасители са евакуирани от опасната зона 49 души, сред които трима чуждестранни граждани.

Външният министър на Иран ще участва в конференцията за сигурността в Мюнхен
05 февруари 2010 | 15:24 | Агенция "Фокус"
Техеран. Иранският външен министър Манучехр Моттаки изненада наблюдателите, регистрирайки се в последната минута за участие в Международната конференция за сигурността в Мюнхен, събитие, на което трябва да бъде обсъдено и ядреното разоръжаване, предадоха световните медии.
Моттаки направи това само дни, след като иранският президент Махмуд Ахмадинеджад изрази готовността на Иран да приеме предложението на ООН за размяна на ниско обогатения ирански уран за ядрено гориво за изследователския реактор на Техеран, създадено с цел да намали напрежението около иранската ядрена програма.

Най-малко 40 шиитски поклонници са загинали при серия от нападения в Кербала
05 февруари 2010 | 15:21 | Агенция "Фокус"
Кербала. Най-малко 40 шиитски поклонници са загинали при серия от нападения в иракския град Кербала, на около 110 км югозападно от столицата Багдад, предаде ИТАР-ТАСС.
27 души са убити, а около 70 са ранени, при експлозия на кола-бомба в околностите на Кербала. Центърът на града е бил обстрелван с гранатомети. При атаката са загинали 16 души, а други 30 са ранени.

Демонстрация за освобождаване на израелския войник Гилад Шалит се провежда в Ерусалим
05 февруари 2010 | 13:32 | Агенция "Фокус"
Ерусалим. Демонстрация в подкрепа на освобождаването на похитения от радикалната групировка „Хамас” израелски войник Гилад Шалит се провежда днес пред резиденцията на израелския премиер Бенямин Нетаняху в Ерусалим, предаде кореспондент на вестник „Йедиот Ахронот”. Участниците в протеста настояха за незабавното освобождаване на войника, който бе похитен преди близо четири години. Наред с десетки плакати с лика на Шалит по време на протеста се излъчва записът, предоставен от „Хамас” миналата година, на който Шалит чете послание до Израел.

Намалява напрежението между Сирия и Израел (ОБЗОР)
05 февруари 2010 | 13:17 | Агенция "Фокус"
След като на 3 февруари сирийският външен министър Уалид Муалем предупреди Израел да не започва война срещу страната му заради възможност от задълбочаване на подобен конфликт, напрежението между двете страни се повиши.
„Израелци, не изпробвайте силата на Сирия, тъй като знаете, че войната ще се премести във вашите градове”, заяви Муалем пред журналисти в столицата Дамаск на съвместна пресконференция с испанския си колега Мигел Анхел Моратинос, чиято страна е ротационен председател на ЕС.
„При липсата на мирно споразумение със Сирия, можем да се окажем въвлечени в конфликт, който да доведе до война”, заяви по-рано израелският министър на отбраната Ехуд Барак.
Отговорът на сирийското предупреждение последва на следващия ден от израелския външен министър Авигдор Либерман, който предупреди сирийския президент Башар Асад, че ако страната провокира Израел, той не само ще изгуби конфликта, но и режимът му ще падне.
„Асад трябва да знае, че ако атакува, той не само ще изгуби войната. Нито той, нито семейството му ще останат на власт”, каза Либерман.
По-рано Асад заяви, че Израел създава предпоставки за нова война в Близкия изток.
„Нашето послание трябва да бъде, че ако бащата на Асад изгуби война, но остана на власт, неговият син трябва да знае, че атака ще му струва режима”, отбеляза Либерман.
Днес Тел Авив се опита да намали напрежението и да подобри обтегнатите отношения. Израелският премиер Бенямин Нетаняху обяви, че страната му се стреми към постигане на мирно споразумение със Сирия. По информация на телевизия „Ал Джазира” премиерът е провел разговор с Либерман, посветен на този въпрос, след който двамата са уверили, че единствената цел на Израел, свързана с властта в Дамаск, е да постигне мирно споразумение.
Израелският министър на отбраната Ехуд Барак също се опита да успокои обстановката, призовавайки Сирия да започне диалог с Израел, с цел постигане на мирно споразумение. Според израелски медии Барак се е обърнал с призив към сирийското ръководство да „седне на масата на преговорите”, след което е разкритикувал заплашителните изказвания на външния министър Авигдор Либерман към сирийския президент Башар Асад.
От своя страна американската администрация отправи призив и към двете страни да се въздържат от крайни действия. От Вашингтон уточниха, че е важно да не се предприемат никакви действия, които биха повлияли негативно на хода на мирния процес в региона. Говорител на Държавния департамент на САЩ е уверил, че страната му ще продължи да полага усилия за възобновяване на диалога между Тел Авив и Дамаск.

Израелският заместник-външен министър ще посети Германия и Великобритания
05 февруари 2010 | 13:02 | Агенция "Фокус"
Тел Авив. Днес започва европейската обиколка на израелския заместник-външен министър Дани Аялон, която ще включва посещения в Германия и Великобритания, предаде израелското радио „Решет Далет”. Очаква се Аялон да вземе участие в международната конференция, посветена на близкоизточния конфликт, която ще се проведе в Мюнхен. В Лондон, израелският дипломат ще проведе разговори с редица лидери, посветени на въпроса с издадените заповеди за арест на израелски политици, заради участието им в провеждането на войната в Ивицата Газа, по време на която бе доказано извършването на военни престъпления.

Най-малко 20 са загинали, а други 70 са ранени при атентат в шиитска джамия в Кербала
05 февруари 2010 | 12:47 | Агенция "Фокус"
Кербала. Най-малко 20 души са загинали, а други над 70 са пострадали при атентат с две коли-бомби в шиитска джамия в иракския град Кербала днес, предаде Ройтерс, позовавайки се на военни източници. Автомобилите, пълни с експлозиви са се намирали в близост до джамията и са избухнали по времето, когато десетки шиитски поклонници са излизали от сградата, в края на празничната петъчна молитва. Не се съобщават подробности.

САЩ призоваха Сирия и Израел да се въздържат от крайни действия
05 февруари 2010 | 12:04 | Агенция "Фокус"
София. В светлината на напрежението между Сирия и Израел, предизвикано от заплашителни изказвания на израелския външен министър Авигдор Либерман, американската администрация отправи призив и към двете страни да се въздържат от крайни действия, предаде израелското радио „Решет Далет”. От Вашингтон уточниха, че е важно да не се предприемат никакви действия, които биха повлияли негативно на хода на мирния процес в региона. Говорител на Държавния департамент на САЩ е уверил, че страната му ще продължи да полага усилия за възобновяване на диалога между Тел Авив и Дамаск.

„Ал Джазира”: Множество убити и ранени при атентат срещу шиитска джамия в Кербала
05 февруари 2010 | 11:54 | Агенция "Фокус"
Кербала. Десетки са пострадали при експлозия, избухнала в близост до шиитска джамия в иракския град Кербала, на днешния празничен за мюсюлманите петъчен ден, предаде телевизия „Ал Джазира”, позовавайки се на иракска телевизия. Според информацията става въпрос за терористично нападение, насочено срещу шиитските поклонници в Кербала. Броят на жертвите не е уточнен и не се съобщават други подробности.

Началото на предизборната кампания в Ирак бе отложено за 12 февруари
05 февруари 2010 | 11:02 | Агенция "Фокус"
Багдад. Представители на независимата изборна комисия на Ирак, за предстоящите на 7 март общи избори в страната, са съобщили днес, че началото на предизборната кампания за вота е било отложено от 7 на 12 февруари, предаде РИА Новости. Решението е било взето във връзка със съдебното решение за отмяна на забраната за участие в изборите, наложена на някои от кандидатите, заради предполагаеми връзки с незаконната партия Баас. От своя страна, иракският премиер Нури ал Малики заяви, че няма да допусне нито един „дегизиран” баасист да влезе в новото правителство на страната. Малики определи решението на съда като „незаконно” и призова за обсъждане на въпроса на извънредна сесия на парламента.

„Йедиот Ахронот”: Израел е изпратил писмо до Сирия, с уверение, че не желае конфликт
05 февруари 2010 | 10:24 | Агенция "Фокус"
Тел Авив. Израелското правителство е изпратило писмо до сирийското ръководство, посредством дипломатически посредници, в което уверява, че не желае конфликт с Дамаск, съобщава днес вестник „Йедиот Ахронот”. Посланието е било изпратено снощи, след като напрежението между двете страни ескалира, заради заплахи, отправени към сирийския президент Башар Асад от израелския външен министър Авигдор Либерман.
От своя страна, американските власти са настояли Израел да „успокои атмосферата на сирийския фронт”, след изказванията на Либерман. Вашингтон е поискал обяснение от Тел Авив за скандала, уточнява изданието.

Израелският министър на отбраната също покани Сирия на диалог
05 февруари 2010 | 09:05 | Агенция "Фокус"
Тел Авив. След ескалиралото напрежение между Тел Авив и Дамаск и разменените остри реплики напоследък, израелският министър на отбраната Ехуд Барак се опита да успокои обстановката, призовавайки Сирия да започне диалог с Израел, с цел постигане на мирно споразумение, предаде израелското радио „Решет Далет”. Барак се е обърнал с призив към сирийското ръководство да „седне на масата на преговорите”, след което е разкритикувал заплашителните изказвания на външния министър Авигдор Либерман към сирийския президент Башар Асад.
По-късно Либерман е бил повикан за консултация и от израелския премиер Бенямин Нетаняху, след което двамата излязоха със съобщение, че имат за цел постигане на мирно споразумение с Дамаск.

Бан Ки-мун изрази съмнения около достоверността на разследванията около предполагаеми военни престъпления в Газа
05 февруари 2010 | 08:49 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун изрази съмнения около достоверността на проведените от Израел и Палестинската автономия собствени разследвания около констатираните от международна комисия извършени военни престъпления по време на войната в Ивицата Газа миналата зима, съобщава електронното издание на телевизия „Ал Джазира”. Той допълни, че не може да определи до колко са достоверни резултатите от разследванията.
Общото събрание на ООН даде срок до днес, петък, на Израел и Палестинската автономия да проведат свое разследване на обвиненията в извършени военни престъпления в Газа.

Представител на „Фатах” се е срещнал снощи с лидера на „Хамас” в Ивицата Газа
05 февруари 2010 | 07:56 | Агенция "Фокус"
Газа. Високопоставен представител на палестинската партия „Фатах” е разговарял снощи с лидера на радикалното движение „Хамас” и премиер на непризнатото правителство на групировката в Газа Исмаил Хания, предаде израелското радио „Решет Далет”.
Набил Шаас е заявил след срещата си с Хания, че постигането на разбирателство и помирение между палестинските движения е жизненоважно за прекратяване на израелската икономическа и военна блокада над Газа. На свой ред, Хания е уверил, че срещата е била „позитивна”. Реализирането на помирение между „Фатах” и „Хамас” от друга страна, може да стане основа за постигането на национално обединение на палестинските партии и територии, допълва представителят на „Фатах”.

Израелският премиер поднови предложението си за диалог със Сирия
05 февруари 2010 | 07:31 | Агенция "Фокус"
Тел Авив. Израелският премиер Бенямин Нетаняху обяви, че страната му се стреми към постигане на мирно споразумение със Сирия, предаде телевизия „Ал Джазира”. Изявлението на Нетаняху бе направено в опит да успокои напрегната обстановка след изказванията на израелския външен министър Авигдор Либерман, който заплаши, че ще „премахне” от поста му сирийския президент Башар Асад, ако напрежението между двете страни ескалира. Според информацията премиерът е провел разговор с Либерман, посветен на този въпрос, след който двамата са уверили, че единствената цел на Израел, свързана с властта в Дамаск, е да постигне мирно споразумение.

Orient news

Няма коментари:

Публикуване на коментар