nkusa

nkusa
nkusa
Watch 24-hour Al Jazeera English news online live broadcast right here.

сряда, 3 февруари 2010 г.

Orient news - 03.02.2010 !

Дамаск предупреди Израел да не се конфронтира със Сирия
03 февруари 2010 | 17:20 | Агенция "Фокус"
Дамаск. Сирийският външен министър Уалид Муалем предупреди днес Израел да не започва война срещу страната му, заявявайки, че това би прераснало в по-мащабен конфликт, предаде АФП.
„Израелци, не изпробвайте силата на Сирия, тъй като знаете, че войната ще се премести във вашите градове”, заяви Муалем пред журналисти в столицата Дамаск на съвместна пресконференция с испанския си колега Мигел Анхел Моратинос.
„При липсата на мирно споразумение със Сирия, можем да се окажем въвлечени в конфликт, който да доведе до война”, заяви по-рано израелският министър на отбраната Ехуд Барак.

Иран работи върху формулата за размяната на своя уран за ядрено гориво, заяви иранският външен министър
03 февруари 2010 | 14:44 | Агенция "Фокус"
Анкара. Иран работи над формулата за размяната на ниско обогатения си уран за гориво с ниво на обогатяване от 20%, съобщи иранският външен министър Манучехр Моттаки, който е на посещение в Анкара, предаде РИА Новости.
„Обмисляме механизма на формулата. Държим я на масата”, каза Моттаки на съвместна пресконференция със своя турски колега Ахмет Давутоглу.
Иранският министър отбеляза, че е оптимистично настроен относно диалога с международните посредници за решаването на иранската ядрена криза.
„Надявам се преговорният процес да даде добри резултати”, добави той.
На свой ред турският външен министър заяви, че Анкара подкрепя правото на Иран да развива ядрени технологии с мирни цели.
Вчера иранският президент Махмуд Ахмадинеджад заяви, че е готов да изпрати зад граница по-голямата част от запасите на страната от ниско обогатен уран за дообогатяване въз основа на предложението на Международната агенция за атомна агенция, имащо за цел да намали напрежението около иранската ядрена програма. Ахмадинеджад заяви в интервю за иранската държавна телевизия, че за Иран не би било „проблем” по-голямата част от неговия уран да бъде държан извън страната няколко месеца преди да бъде превърната във вида на горивни пълнителим необходими за изследователския реактор на Техеран.

АФП: Терорист-камикадзе уби 20 поклонници до свещен град в Ирак
03 февруари 2010 | 12:12 | Агенция "Фокус"
Кербала. Терорист-камикадзе взриви зареден с експлозиви микробус и уби 20 поклонници, сред които жени и деца, пътуващи пеша към свещения град Кербала в Ирак, предаде АФП.
Атентатът е извършен в покрайнините на Кербала, разположен на 110 километъра от столицата Багдад. При атаката са ранени 117 души.
Поклонниците са пътували за Кербала пеша от град Хила в провинция Бабил, за да присъстват на отбелязването на „Арбайн” – религиозен празникът, който бележи 40-ия ден след смъртта на имам Хюсеин, убит в Кербала през VII век.
По думите на източник от здравните власти на провинцията, сред убитите има най-малко една жена и три деца.
Представител на вътрешното министерство на Ирак потвърди броя на убитите и ранените, както и че терористът е взривил микробус, зареден с експлозиви.
По-рано се съобщаваше за 17 убити и 116 ранени. Не бе ясен произхода на взрива, причинил човешките жертви.

Най-малко 17 души са убити и 116 ранени при атентат в Ирак
03 февруари 2010 | 11:13 | Агенция "Фокус"
Кербала. Най-малко 17 души са убити и 116 са ранени по време на бомбено нападение срещу шиитски поклонници пътували пеша към свещения град Кербала в централната част на Ирак, предаде АФП.
Ранените са приети за лечение в болниците на Кербала. Местно официално лице заяви, че все още не е ясно дали става дума за нападение на терорист-камикадзе или заложена на пътя бомба.

Силвио Берлускони беше посрещнат с почетна стража в израелския парламент
03 февруари 2010 | 11:01 | Агенция "Фокус"
Ерусалим. Италианският премиер Силвио Берлускони пристигна в парламента на Израел. Той беше посрещнат с почетна стража пред сградата на Кнесета. При влизането си в парламента италианският премиер се подписа в книгата за гости, предаде ”Йедиот Ахронот”.
Малко по-късно той ще направи изказване пред израелските народни представители.

Иран изпрати в космоса мишки и костенурки
03 февруари 2010 | 11:00 | Агенция "Фокус"
Техеран. Днес Иран с помощта на ракетата-носител собствено производство „Кавошгар 3” изпрати в космоса капсула с „живи организми”, които ще бъдат използвани за научни изследвания, предаде иранската информационна агенция Фарс, позовавайки се на иранския министър на отбраната Ахмад Вахиди.
„За първи път с използването на ракетата-носител „Кавошгар 3” в космическото пространство бе изстреляна капсула с живи организми”, каза Вахиди, цитиран от агенцията.
Бе съобщено, че иранските учени са изпратили в космоса мишки, костенурки и червеи. На церемонията по изстрелването на ракетата присъства президента Махмуд Ахмадинежад и военното ръководство на страната.
Проектът по изстрелването на жив организъм в космоса бе подготвян от иранските власти над две години. Първото изпитателно изстрелване на „Кавошгар 1”, предназначена за събирането на научна информация и извеждането в орбита на първия сателит на Иран, бе проведено през февруари 2008 г. През ноември 2008 г. Иран изстреля втора ракета - „Кавошгар 2” с изследователска апаратура на борда. 40 минути след своето изстрелване апаратът се върна на земята. Иранските медии съобщиха, че апаратурата, изстреляна с помощта на ракетата, е успяла да измери атмосферното налагане и скоростта на вятъра на височина между 50 и 200 километра.

Иран може да участва в международната конференция за сигурността в Мюнхен
03 февруари 2010 | 10:45 | Агенция "Фокус"
Техеран. Говорителят на иранското външно министерство Рамин Мехманпараст заяви, че Иран е поканен да участва в международната конференция за сигурността в Мюнхен и в момента обмисля дали да присъства на срещата, предаде иранската информационна агенция ИРНА.
Говорителят добави, че конференцията в Мюнхен е една от най-важните международни срещи за обсъждане на основните въпроси на сигурността през годината.

„Гардиън”: Иран ще се съгласи на условията на ООН за урана, каза иранският президент
03 февруари 2010 | 10:23 | Агенция "Фокус"
Техеран. Иран е готов да удовлетвори исканията на ООН и да изпрати урана си зад граница за дообогатяване, заяви иранският президент Махмуд Ахмадинеджад пред иранската национална телевизия, съобщава британският вестник „Гардиън”.
Ахмадинеджад заяви в интервю, че за Иран не би било „проблем” да предаде на Запада по-голямата част от своя уран и след няколко месеца той да си го получи обратно обогатен до 20%, във вида на горивни пълнители.
При това, времето от четири-пет месеца е доста по-малко от годината, която според западните официални лица е необходима за превръщането на иранския уран в ядрено гориво. Неуспехът при преодоляването на тази времева разлика би дал на иранските официални лица възможността да заявят, че споразумението се е провалило заради бавенето на Запада.

„Ей Би Си нюз”: Иран представи ракета-носител
03 февруари 2010 | 10:08 | Агенция "Фокус"
Техеран. Иранският президент Махмуд Ахмадинеджад представи ракета-носител, изцяло построена от ирански специалисти. Ракетата е част от амбициозната космическа програма на Иран, която притеснява западните сили поради това, че технологията може да бъде използвана също и за доставянето на бойни глави, предаде телевизия „Ей Би Си нюз”.
Ирански официални лица заявиха, че ракетата „Симорг” може да изведе сателит с тегло до 100 килограма до 500 километра над земята.
Очаква се Ахмадинеджад да представи по-късно през деня три сателита, също изцяло иранско производство.

Иран проведе успешни изпитания на ракета-носител
03 февруари 2010 | 09:16 | Агенция "Фокус"
Техеран. Иран проведе успешни изпитания на ракета-носител, предаде агенция Ройтерс, позовавайки се на местни медии.
„Иранската държава проведе успешни изпитания на ракетата носител „Кавошгар - 3””, се казва в съобщенията на медиите.
Повече подробности за момента не се съобщават.

Би Би Си: Иранският президент прие условията на ядрената сделка
03 февруари 2010 | 09:12 | Агенция "Фокус"
Техеран. Иранският президент Махмуд Ахмадинеджад заяви, че е готов да изпрати зад граница по-голямата част от запасите на страната от ниско обогатен уран за дообогатяване въз основа на предложението на Международната агенция за атомна агенция, имащо за цел да намали напрежението около иранската ядрена програма, предаде Би Би Си.
Ахмадинеджад заяви в интервю за иранската държавна телевизия, че за Иран не би било „проблем” по-голямата част от неговия уран да бъде държан няколко месеца преди да бъде превърната във вида на горивни пълнители.
По думите на кореспонденти, решението може да сигнализира за голяма промяна в позицията на Техеран по ядрения въпрос.
САЩ заявиха, че „са готови да слушат”, ако това е ново предложение.
Предложението на МААЕ, представено през октомври миналата година, предвижда Техеран да изпрати наведнъж 75% от запасите си от уран, равняващи се на около 1.5 тона, в Русия за дообогатяване до нивото от 20%, а оттам - във Франция, където от урана трябва да бъдат произведени горивни пълнители, необходими за работата на изследователския реактор на Техеран. По този начин международната общност се надява да лиши Техеран от възможността да разполага с достатъчно уран, за да създаде ядрена бомба.
Месеци наред иранските официални лица публично критикуваха условията на споразумението и изразяваха неодобрението си на идеята да изпратят иранския уран зад граница без веднага да получат в замяна на него гориво.
Но в телевизионно интервю вчера Ахмадинеджад успокои притесненията на своите „колеги” относно това, че Западът няма да върне иранския уран, казвайки че Иран ще отговори на такава стъпка с производството на още уран.
„Не виждаме проблем да изпратим нашия обогатен уран зад граница”, каза той.
„Ние казваме: ще ви дадем нашия уран, обогатен до 3,5%, и ще получим гориво. Може да са необходими четири или пет месеца, за да получим горивото. Ако изпратим нашия обогатен уран зад граница и след това те не ни го върнат обогатен до 20% във вид на гориво за нашия реактор, ние ще се чувстваме свободни да го произведем сами”, каза още иранският президент.

ЕС може да включи иранския КСИР в списъка си с терористични организации, каза италианският премиер
03 февруари 2010 | 07:14 | Агенция "Фокус"
Ерусалим. Корпусът на стражите на Ислямската революция може да бъде включен в списъка на Европейския съюз с терористични организации, заяви италианският премиер Силвио Берлускони на пресконференция в Ерусалим, предаде РИА Новости.
„Може да се очаква, че включването на Корпуса на стражите на Ислямската революция в списъка с терористичните организации може да бъде подкрепено от всичките страни на ЕС след изучаването на въпроса”, каза Берлускони след среща със своя израелски колега Бенямин Нетаняху.
По думите на италианския премиер, Италия е готова да задейства механизмите на санкциите срещу Иран дори и в своя собствена икономическа вреда, но да прекрати иранската ядрена програма.
Берлускони съобщи, че през последните три години Италия последователно е намалява търговията с Иран, по-специално дейността на италианската енергийна компания „Ени”, участваща в усвояването на иранските петролни находища.

Трима души са ранени при израелски въздушни удари в Ивицата Газа
03 февруари 2010 | 01:15 | Агенция "Фокус"
Газа. Най-малко трима души са ранени, след като израелски военни самолети са обстрелвали контрабандни тунели в южната част на Ивицата Газа, предаде АФП, позовавайки се на палестински източници.
Бомбардирани са най-малко шест цели близо до град Рафах. Смята се, че може да има затрупани хора в разрушените тунели.
До момента няма официално съобщение от страна на израелската армия.

Израелски самолети са обстрелвали контрабанди тунели по границата между Ивицата Газа и Египет
03 февруари 2010 | 00:41 | Агенция "Фокус"
Газа. Израелски самолети са обстрелвали контрабанди тунели по границата между Ивицата Газа и Египет, предаде агенция Ройтерс, позовавайки се на палестински източници. При въздушните удари е била ударена изоставена сграда.
До момента няма данни за пострадали.
Въздушните удари бяха извършени, след като премиерът Бенямин Нетаняху заяви, че Израел ще даде отговор след опита за терористична атака от страна на „Хамас”. На 1 февруари на израелския бряг изплуваха две бурета с експлозиви. Израел определи това като „необичаен опит за атака”.

Ехуд Олмерт се срещна със Силвио Берлускони
03 февруари 2010 | 00:26 | Агенция "Фокус"
Ерусалим. Бившият израелски премиер Ехуд Олмерт се срещна с италианския министър-председател Силвио Берлускони, който е на посещение в Израел, съобщава израелският вестник „Йедиот Ахронот”.
Разговорът между двамата се е състоял в хотел в Ерусалим. Олмерт и Берлускони са се срещали няколко пъти и са смятани за близки приятели. Двамата са обсъдили Иран и ситуацията в Близкия изток.

Ясер Арафат е избран за лидер на Организацията за освобождение на Палестина на 3 февруари 1969 г.
03 февруари 2010 | 00:03 | Агенция "Фокус"
На 3 февруари 1969 г. за лидер на Организацията за освобождение на Палестина е избран Ясер Арафат.
Ясер Арафат е палестински политик. Един от основателите е (през 1957 г.) на Движението за национално освобождение на Палестина (Ал Фатах). От 1972 г. е главнокомандващ въоръжените сили на палестинската революция, а от 1984 г. и на армията за освобождение на Палестина. През 1989 г. става Президент на Палестинската автономия. След принципното споразумение между Израел и ООП през 1993 г. за въвеждане на палестинско самоуправление на Западния бряг на река Йордан и Ивицата Газа и проведените избори Арафат е избран за президент на Палестинския национален съвет (1996 г.). През 1994 г. получава Нобелова награда за мир (с Ш. Перес и И. Рабин). Умира на 11 ноември 2004 г.

Orient news

Няма коментари:

Публикуване на коментар