nkusa

nkusa
nkusa
Watch 24-hour Al Jazeera English news online live broadcast right here.

четвъртък, 4 февруари 2010 г.

Orient news - 04.01.2010 !

Лидери на „Фатах” и „Хамас” провеждат преговори в Ивицата Газа
04 февруари 2010 | 17:39 | Агенция "Фокус"
Газа. Високопоставени представители на движението „Фатах” за пръв път от 2007 г. насам провеждат преговори с „Хамас” на територията на Ивицата Газа, предаде Би Би Си.
След победата на „Хамас” на изборите в Палестинската автономия през 2007 г. отношенията между двете движения фактически бяха замразени.

АФП: Южен Ливан очаква нова война с Израел
04 февруари 2010 | 14:39 | Агенция "Фокус"
Бейрут. Повече от три години след последната война между Израел и „Хизбулла” жителите на Южен Ливан се подготвят за нов конфликт на фона на предупреждения на Израел към радикалната шиитска групировка и към нейният поддръжник Сирия, коментира АФП.
„Ако се върнете, ние ще ви чакаме”, предупреждава „Хизбулла” Израел на билборд край южното селище Аита Шааб.
В близост до Аита Шааб членове на „Хизбулла” преминаха границата с Израел и отвлякоха двама израелски военнослужещи през юли 2006 г., предизвиквайки опустошителна едномесечна израелска офанзива срещу „Хизбулла” в Южен Ливан и южните предградия на Бейрут.
Войната причини смъртта на над 1200 души в Ливан, предимно цивилни, и на 160 израелци, мнозинството от които войници.
„Страхуваме се, разбира се”, заявява Хаят, жител на южното селище Кана, което бе подложено на смъртоносни бомбардировки през 2006 г.
„Всеки ден чуваме новини за възможност за нова война”, допълва тя.

САЩ водят „психологическа война”, заяви началникът на Генералния щаб на иранската армия
04 февруари 2010 | 13:53 | Агенция "Фокус"
Техеран. Иран обвини днес САЩ във водене на „психологическа война” в Персийския залив, представяйки Техеран за заплаха за арабските държави от региона, за да бъдат убедени, че се нуждаят от американска защита, предаде агенция Ройтерс.
Американски официални лица заявиха в неделя, че САЩ разширяват противоракетната система в района на Персийския залив – воден път, който е ключов за глобалните петролни доставки, с цел противопоставяне на „увеличаващата се иранска ракетна заплаха”. Системата включва ракети „Пейтриът” в Кувейт, Катар, Обединените арабски емирства и Бахрейн.
„Те не искат да видят добрите и развиващите се отношения между Иран и съседните държави в Персийския начин и поради това започнаха психологическа война”, заяви ген. Хасан Фирузабади, цитиран от иранската агенция ИЛНА.

Властите в Дубай обявиха, че са открили ново петролно находище
04 февруари 2010 | 13:28 | Агенция "Фокус"
Дубай. Властите в емирство Дубай обявиха, че са открили ново петролно находище, съобщи Би Би Си. Засега не се съобщават размерите на находището. В момента в емирството се добива много малка част от петрола добиван в ОАЕ. Информациите за откриване на находището бяха посрещнати с ентусиазъм на фона на трудната ситуация в икономиката на Дубай, която пострада сериозно от световната финансова криза.

„Аарец”: Режимът на Асад ще падне, ако Сирия провокира Израел
04 февруари 2010 | 11:40 | Агенция "Фокус"
Ерусалим. Израелският външен министър Авигдор Либерман предупреди сирийския президент Башар Асад, че ако страната провокира Израел, той не само ще изгуби конфликта, но и режимът ще падне, съобщи израелският в. „Аарец”.
„Асад трябва да знае, че ако атакува, той не само ще изгуби войната. Нито той, нито семейството му останат на власт”, каза Либерман.
Изказването министъра бе направено, след като Асад заяви в сряда, че Израел създава предпоставки за нова война в Близкия изток.
„Нашето послание трябва да бъде, че ако бащата на Асад изгуби война, но остана на власт, неговият син трябва да знае, че атака ще му струва режима”, отбеляза Либерман.

Авигдор Либерман предупреди Башар Асад, че ще загуби властта си, ако воюва с Израел
04 февруари 2010 | 11:08 | Агенция "Фокус"
Тел Авив. Израелският външен министър Авигдор Либерман предупреди, че сирийския президент Башар Асад ще загуби войната и властта си, ако се сражава с Израел, предаде АФП.
„Ако има нова война, вие не само ще я загубите, но вие и вашето семейство ще загубите властта”, заяви Либерман.

Хилари Клинтън: САЩ не преговарят с Иран за размяна на затворници
04 февруари 2010 | 01:55 | Агенция "Фокус"
Техеран. САЩ не преговарят с Иран за размяна на затворници, отбеляза държавният секретар Хилари Клинтън, цитирана от Би Би Си. Във вторник иранският президент Махмуд Ахмадинеджад заяви, че е готов да размени тримата американци, задържани в Иран за незаконно преминаване на иранската граница, срещу ирански граждани, които се намират в затвора в САЩ.
Тримата американски младежи бяха задържани в Иран в края на юли. Близките им настояват, че те са туристи, пресекли случайно границата между кюрдския район в Северен Ирак и Иран. През ноември иранските власти им повдигнаха обвинение в шпионаж.

„Йедиот ахронот”: „Хамас” са готови за преговори с международната общност
04 февруари 2010 | 01:41 | Агенция "Фокус"
Газа. Министър-председателят на правителството на радикалното палестинско движение „Хамас Исмаил Хания заяви, че неговата организация е „готова за преговори с международната общност”, включително американската администрация и европейците”, информира израелският вестник „Йедиот ахронот”. На въпрос, свързан с признаването на Израел той каза, че „Хамас”, което контролира Ивицата Газа, подкрепя „създаването на палестинска държава в границите от 1967 г., но израелците първо трябва да признаят нас. Те трябва да признаят правата на палестинския народ. Ние сме жертвите.”

Orient news

Няма коментари:

Публикуване на коментар