nkusa

nkusa
nkusa
Watch 24-hour Al Jazeera English news online live broadcast right here.

вторник, 2 февруари 2010 г.

Orient news - 02.02.2010 !

„Файненшъл таймс”: Мир Хосейн Мусави призова поддръжниците си да сменят подхода
02 февруари 2010 | 16:18 | Агенция "Фокус"
Техеран. Иранският опозиционен лидер Мир Хосейн Мусави призова своите поддръжници да заместят радикалните си лозунги с икономически искания в опит да убеди представителите на трудовата класа и учителите да се присъединят към протестите на опозицията, съобщава британският вестник „Файненшъл таймс”.
„Съдбата на движението трябва да бъде свързана със съдбата на всичките социални прослойки, по-специално с двете групи, отговарящи за икономиката и образованието, представителите на трудовата класа и учителите”, каза Мусави.
Консерваторите твърдят, че опозиционното Зелено движение на Мусави е ограничено до образованата средна класа в страната и подчертават неспособността му да привлече на своя страна представителите по-бедните класове.

Две деца пострадаха при взрив на автомобил на лидер на „Хамас”
02 февруари 2010 | 15:32 | Агенция "Фокус"
Газа. В Ивицата Газа бе взривен автомобил на местен лидер на палестинското радикално движение „Хамас” бе взривен в град Хан Юнис в Ивицата Газа. В резултат на взрива са пострадали две деца, съобщава вестник „Халидж таймс”.
Щети на нанесени и на намиращите се наблизо до автомобила сгради.
Собственикът на автомобила Юсуф Сарсур не е пострадал.

Иран разкритикува плановете на САЩ за засилване на отбраната на страни от Персийския залив
02 февруари 2010 | 14:45 | Агенция "Фокус"
Техеран. Председателят на иранския парламент Али Лариджани разкритикува днес плановете на САЩ за засилване на отбраната на Персийския залив срещу потенциални ракетни атаки от Иран, настоявайки, че Ислямската република не представлява заплаха за съседите си, предаде АФП.
„Американските власти не осъзнават, че те са проблемите за региона. Колкото повече екипировка носят, толкова повече притесняват страните, в които я разполагат”, заяви Лариджани.
Изказването на Лариджани бе направено в отговор на информацията, че Барак Обама разполага ракетен щит за защита на американските съюзници в Персийския залив от иранска атака.

Китай ще опрости 80% от дълга на Ирак на стойност 8,5 млрд. долара
02 февруари 2010 | 13:11 | Агенция "Фокус"
Багдад. Китай ще опрости 80% от дълга на Ирак на стойност 8,5 млрд. долара, предаде АФП, позовавайки на иракското министерство на финансите.
В официално изявление се казва, че в Пекин е било подписано двустранно споразумение без да се посочва датата и че китайският посланик в Ирак се е срещнал с официални представители в Багдад, за да потвърди споразумението. В изявлението се посочва, че двете страни са сключили търговски договори на стойност 3,8 млрд. долара през 2009 г.
Държавната китайска петролна компания CNPC си осигури някои от най-големите петролни сделки в Ирак след свалянето на режима на Саддам Хюсеин през 2003 г.

Преговорите са освобождаването на Гилад Шалит са преустановени
02 февруари 2010 | 12:42 | Агенция "Фокус"
Газа. Преговорите между „Хамас” и Израел за освобождаването на затворници и на отвлечения израелски военнослужещ Гилад Шалит са преустановени, заяви високопоставен представител на радикалното движение, предаде АФП.
„До момента не сме постигнали напредък”, заяви Махмуд Захар. „След намесата на израелския премиер Бенямин Нетаняху имаше движение назад, всичко спря”, заяви Захар, който е един от лидерите на „Хамас” в Ивицата Газа.
Въпреки че се съобщаваше, че Израел подготвя освобождаването на 450 затворника в замяна на Шалит, Нетаняху обяви, че няма да освобождава влиятелни палестинци, за които „Хамас” настоява да бъдат част от сделката.
23-годишният Шалит бе отвлечен от членове на „Хамас” на границата с Ивицата Газа през юни 2006 г., припомня агенцията.

Израелската компания Plasan обяви, че ще достави 25 автомобила SandCat за България
02 февруари 2010 | 11:35 | Агенция "Фокус"
Тел Авив. Израелската компания Plasan, глобален лидер в бронирането на автомобили, въздушни платформи и персонална защита, оповести доставката на 25 автомобила SandCat, в сътрудничество с Oshkosh Defense, за Министерството на отбраната на България по силата на договор от декември 2008 г., съобщи „Пи Ар Нюзуайър”.
По време на визитата си в Израел през януари българският министър-председател Бойко Борисов и министърът на отбраната Николай Младенов разгледаха отблизо SandCat, след което се срещнаха с израелските си колеги Бенямин Нетаняху и Ехуд Барак, припомня изданието.
Яарон Родед, директор по маркетинг и бизнес развитие в Plasan, отбеляза: „Дизайнът на SandCat се вмества перфектно в изпълнението на задачи по поддържане на мира, отчитайки заплахите, съпътстващи усилията за запазване на необходимата гъвкавост при мисии на пътя и извън него, толкова важни за много армии, полицейски и специални части по света.”

Мир Хосейн Мусави: Корените на диктатурата все още съществуват в Иран
02 февруари 2010 | 11:11 | Агенция "Фокус"
Техеран. „Корените на тиранията и диктатурата все още съществуват” в Иран. Това заяви днес опозиционният ирански лидер Мир Хосейн Мусави, който изрази мнение, че „революцията не е постигнала целите си” да елиминира „тоталитаризма” в страната, предаде АФП.
В дълъг текст, публикуван на сайта kaleme.org в навечерието на 31 годишнината от ислямската революция през 1979 година, Мусави твърди още, че „днес в Иран може да се разпознаят основите и характеристиките на диктатурата, но също и на съпротива срещу завръщане към диктатурата”.
„Ограничаването на медиите, пълненето на затворите и бруталното убиване на хора, които миролюбиво искат правата им да бъдат спазвани, всичко това показва, че корените на тиранията и диктатурата от епохата на монархията все още съществуват”, се казва в текста.

Orient news

Няма коментари:

Публикуване на коментар