nkusa

nkusa
nkusa
Watch 24-hour Al Jazeera English news online live broadcast right here.

четвъртък, 25 август 2011 г.

"Гардиън" се опълчи срещу британското участие в Либия

"Гардиън" се опълчи срещу британското участие в Либия

25 август 2011

Лондон, Великобритания /КРОСС/ Свалянето на Муамар Кадафи от власт е добре, особено като става дума за 42-годишно управление, но това не оправдава средствата, които бяха вложени, нито британската намеса в Либия, пише "Гардиън".

Вестникът отбелязва, че участието на британската армия в свалянето на Кадафи е грешка, защото става дума за смяна на режима и за намеса, която не се различава от тези в Ирак или Афганистан, предупреждавайки, че свалянето на диктатора не може да се определи като началото на края на воюването.

Според "Гардиън", либийският случай е класически пример за чуждестранна военна намеса и намеса във вътрешните работи на една страна, която започна със създаването на "зона за забранени полети", премина през "спасяваме Бенгази от предполагаемия атентат" от силите на Кадафи, за да стигне веднага след това в открито заемане на страна в една гражданска война.

Това премина по-късно в бомбардировки на Триполи, за да завърши с правенето на планове за убийството на либийския лидер.

Добре е, че падането на една диктатура не завършва с атентат върху Кадафи, защото това, според вестника, още повече щеше да засили гнева на мюсюлманския свят срещу Великобритания, след нейното участие в интервенцията в Ирак и след сегашната пълна блокада на ситуацията в Афганистан.

Вестникът обвинява премиера Дейвид Камерън, който оправдава продължаващата интервеция със "защита на цивилното население".

Лондонският вестник се опасява, че британското правителство и премиера Камерън ще отидат и по-нататък, намеквайки за изпращане на британски сухопътни войски, за да се "установи ред в страната и за да се завърши започналата работа".

Това е първият път, в който един толкова влиятелен британски вестник открито осъжда британската намеса в либийската гражданска война, за разлика от досегашната обществена подкрепа, което медиите даваха на Камерън в свалянето на режима на Кадафи.

"Гардиън" предупреждава, че при така стеклите се обстоятелства е възможно новия режим да бъде по-малко легитимен от предишния.

"Дейли мейл" от своя страна вече изрази открито съмнение, че временния национален съвет е способен да предотврати анархията и репресиите, които се очакват, а "Сън" предупреждава за неединството и сблъсъците между различните фракции на бунтовническите сили.

Ориент нюз онлайн

Няма коментари:

Публикуване на коментар