nkusa

nkusa
nkusa
Watch 24-hour Al Jazeera English news online live broadcast right here.

вторник, 13 април 2010 г.

Ахмадинеджад:атентатите от 11 септември 2001 г. в САЩ са голяма лъжа !

Ахмадинеджад настоява ООН да разследва атентатите от 11 септември !

Автор: Бисерка Григорова - кор. на БНР в Бейрут

Иранският президент, който не бе поканен от Барак Обама на срещата на върха във Вашингтон по въпросите на ядрената сигурност, нарече конференцията „унижение за цялото човечество”. В същото време, в писмо до генералния секретар на ООН Бан Ки-мун, Махмуд Ахмадинеджад настоява за разследване на атентатите от 11 септември 2001 г. в САЩ. Според Ахмадинеджад, те са били използвани като повод за инвазия на Афганистан и Ирак.

Иран, чиято ядрена програма тревожи международната общност, обяви, че подготвя своя конференция за ядрено разоръжаване, след като страната не получи покана за срещата по ядрена сигурност във Вашингтон. Експерти и ръководители от 60 страни са поканени в петък и събота в Техеран.

В писмо, публикувано официално в иранския печат, президентът Махмуд Ахмадинеджад нарича атентатите от 11 септември 2001 г. в САЩ „голяма лъжа” и иска от генералния секретар на ООН Бан Ки-мун да разследва тези атаки, „които, според него, са представлявали основния претекст, за да се нападне Средния изток”. Иранският президент настоява да се разследват и действията на САЩ и НАТО в Афганистан и Ирак , а разултатите да бъдат съобщени на Общото събрание на ООН. Махмуд Ахмаднеджад винаги е поставял под въпрос твърдението, че членове на ал-Кайда са извършили нападенията срещу Световния търговски център в Ню Йорк.

Българско национално радио / All 4 the Orient

Няма коментари:

Публикуване на коментар