nkusa

nkusa
nkusa
Watch 24-hour Al Jazeera English news online live broadcast right here.

петък, 11 юни 2010 г.

Махмуд Ахмадинеджад:Израел е обречен !

Махмуд Ахмадинеджад:Израел е обречен

11 юни 2010 | 11:12 |

Шанхай. Иранският президент Махмуд Ахмадинеджад заяви, че Израел е обречен и обвини САЩ, че предпазват еврейската държава, предаде АФП.
„Ясно е, че САЩ не са срещу ядрените бомби, след като позволяват иранският режим да има ядрено оръжие”, каза иранският президент по време на посещението си в Шанхай.
„Те се опитват да спасят израелския режим, но той няма да оцелее, той е обречен”, посочи Ахмадинеджад.

Санкциите на ООН „няма да имат ефект”, заяви Махмуд Ахмадинеджад

11 юни 2010 | 10:48 |

Шанхай. Иранският президент Махмуд Ахмадинеджад разкритикува Съвета за сигурност на ООН като „инструмент за диктатура” и коментира, че новите санкции, наложени от организацията на Техеран заради подозрителната ядрена програма на страната „няма да имат ефект”, предаде АФП.
По време на свое изказване на световното изложение в Шанхай иранският лидер характеризира гласуването на санкциите като опит на САЩ да поставят под контрол Близкия изток и петте постоянни страни-членки на Съвета да „монополизират” ядрената енергия.

„Файненшъл таймс”: Бизнесът изчислява цената на турско-израелския спор

11 юни 2010 | 09:36 |

Анкара/Ерусалим. В Турция дипломацията и търговията вървят ръка за ръка – когато министрите пътуват зад граница те водят със себе си голяма група бизнесмени. И когато руският премиер Владимир Путин стоеше редом до турския си колега Реджеп Тайип Ердоган по време на форума в Истанбул през миналата седмица посланието беше красноречиво. Новият тръбопровод от Русия до Турция може да доставя газ за Сирия или Ливан, но не и за Израел.
След атаката през миналата седмица срещу хуманитарния конвой за Ивицата Газа и без това обтегнатите отношения между Израел и Турция допълнително се влошиха и сега бизнесът изчислява щетите за търговията, която през миналата година е била в размер на 2,5 милиарда долара, за партньорството в отбранителната индустрия и за някога процъфтяващия туризъм, пише вестник „Файненшъл таймс”.
Незабавният ефект беше масовото отменяне на ваканционни резервации. Израел официално препоръча на своите граждани да избягват Турция. От своя страна турските министри обявиха, че преразглеждат военното сътрудничество, въпреки че добавиха, че поръчката за безпилотен самолет ще бъде осъществена по план.

Ядрените сили „искат да монополизират” технологията, заяви Махмуд
Ахмадинеджад


11 юни 2010 | 07:30 |

Шанхай. Иранският президент Махмуд Ахмадинеджад заяви, че световните ядрени сили „искат да монополизират” технологията за собствени облаги, след като на Иран бяха наложени нови санкции от ООН заради подозрителната ядрена програма на страната, предаде АФП.
„Ядрените държави не позволяват на другите дори мирна употреба на ядрената енергия”, коментира Ахмадинеджад в Шанхай при откриването на „Деня на Иран” на световното изложение в китайския град.
„Те искат да монополизират науката и технологията за себе си, за да защитят материалните си интереси”, допълни иранският държавен глава.
Иран твърди, че ядрената му програма е с изцяло мирна насоченост, докато западните сили са убедени, че Техеран се опитва да се сдобие с ядрени ракети.

Няма коментари:

Публикуване на коментар