nkusa

nkusa
nkusa
Watch 24-hour Al Jazeera English news online live broadcast right here.

понеделник, 14 юни 2010 г.

ЕК покани Иран за разговори по ядрената програма на Техеран

ЕК покани Иран за разговори по ядрената програма на Техеран

Orient news online

Върховният представител на ЕС за външната политика Катрин Аштън покани главния ирански преговарящ Саед Джалили на разговори по предстоящите нови санкции срещу Иран.

Пред репортери в Люксембург, където днес участва в срещата на външните министри на ЕС, Аштън заяви, че е изпратила официално писмо до Джалили, в което го кани за обсъждане на ядрената програма на Техеран.

Поканата на Аштън идва в момент, в който ЕС обмисля въвеждането на допълнителни санкции, освен приетите с последната резолюция на Съвета за сигурност на ООН. В частност, Брюксел планира забрана на нови инвестиции, както и пренос на технологии, оборудване и услуги в Иран.

Съгласно приетите миналата седмица нови санкции на ООН, Иран няма да може да инвестира в уранови мини в чужбина и иранските кораби ще да бъдат инспектирани в открито море, за да се попречи на Техеран да заобикаля военното ембарго, забраняващо му да купува и доставя оръжие. Резолюцията забранява също продажбата на Иран на 8 типа тежко въоръжение като танкове, хеликоптери, бойни самолети и кораби.

Франс прес

Няма коментари:

Публикуване на коментар