nkusa

nkusa
nkusa
Watch 24-hour Al Jazeera English news online live broadcast right here.

петък, 23 септември 2011 г.

Ахмадинеджад по време на речта му пред Общото събрание на ООН:Препоръчвам Аллах на всички

"Препоръчвам Аллах на всички, които искат да се отърват от тиранията и деспотизма. За всичко е виновен Западът!" - това са част от изявленията в поредната на иранския президент Ахмадинеджад.

"Всички нации имат право на истинска свобода, справедливост, мир и щастие. Това не може да бъде потъпквано от арогантността и оръжията на ООН", заяви иранският президент Ахмадинеджад пред Общото събрание на ООН. След като насочи словесната си атака и към медиите, които обвини в рабопелие, Ахмадинеджад веднага се посвети на любимата си тема: Холокоста. "Някои европейски страни използват и днес, шест десетилетия по-късно, Холокоста като оправдание за парите, които дават на ционистите в Израел", заяви иранският президент. Той обвини САЩ в това, че са превърнали ционизма в свещена идеология и препоръча Аллах на всички, които искат да се отърват от тиранията и деспотизма.

Ахмадинеджад по време на речта му пред Общото събрание на ООН

След като приключи с Холокоста, Ахмадинеджад се захвана да разнищва темата за атентатите от 11-ти септмеври. И тук тезите му са известни: атентатите са били инсценировка. За да аргументира заключението си, иранският президент се позова на собствената си биография, припомняйки, че е инженер по образование. Като такъв той не можел да си представи, че двата небостъргача са паднали само заради разбилите се в тях самолети. "Явно става дума за планирана експлозия", обяви Ахмадинеджад и заяви, че няма намерение да се моли повторно за разрешение да посети Кота нула, след като вече веднъж му било отказано.

Аллах над всичко и всички!

Иранският президент използва даденото му право да говори пред ООН, за да представи не само инженерните си познания, но и своя личен поглед към историята. За целта Ахмадинеджад задаваше въпроси в продължение на няколко минути. Ето някои от тях: "Кой предизвика Първата и Втората световна война, войните в Корея и Виетнам и геноцида над палестинците? Коя страна дава милиарди долари за въоръжение, доминира икономиката и е отговорна за кризите в нея? Кой хвърля бомби, но не се грижи за гладуващите в Сомалия?". Ахмадинеджад препоръча създаване на нов световен ред, при който само Аллах може да освободи човечеството от тиранията и деспотизма.

Миналата година иранският президент призова Израел да бъде унищожен.

Ахмадинеджад има обаче и привърженици. Този път след речта му го прегърна не който и да е, а председателят на Общото събрание - Насър Абдулазис ал Насър от Катар.

Ориент нюз онлайн

Премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган разкритикува с остър тон палестинската политика на Израел и реагира срещу безучастието на ООН

ЕРДОГАН ПОРИЗНЕСЕ РЕЧ ПРЕД ОБЩОТО СЪБРАНИЕ НА ООН

Премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган, който произнесе реч пред Общото събрание на ООН отправи важни послания относно признаването на Палестина като независима държава, отношенията между Турция и Израел, кризата със сондажните дейности и хуманитарната криза в Сомалия.

Изпратена 23.09.2011 10:46:10 UTC

Обновена 23.09.2011 10:46:10 UTC

Премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган, който произнесе реч пред Общото събрание на ООН отправи важни послания относно признаването на Палестина като независима държава, отношенията между Турция и Израел, кризата със сондажните дейности и хуманитарната криза в Сомалия.

Ердоган акцентува пред Общото събрания на ООН, че Палестинската държава трябва да бъде призната като член на ООН. Той посочи, че Турция подкрепя безусловно признаването на палестинската държава.

Премиерът разкритикува с остър тон палестинската политика на Израел и реагира срещу безучастието на ООН. Ердоган каза „Израел е този, който използва несъразмерна сила, но никой не наложи санкции на Израел”. Премиерът Ердоган каза „Нашите искания от Израел са напълно ясни. Искаме да се извини, да плати обезщетения на семействата на жертвите на нападението и да отмени блокадата на Газа” и подчерта, че в основата на проблема стои несговорчивостта на израелското правителство. Ердоган акцентува, че Турция няма проблеми с израелския народ.

В дневния ред на премиера Реджеп Тайип Ердоган бе и кризата със сондажната дейност. Ердоган каза, че трябва да бъдат положени усилия за възпрепятстването на инициативите на Кипърската гръцка част пораждащи напрежение, тъй като в противен случай Турция ще направи необходимото.

В речта си пред Общото събрание на ООН Ердоган разкритикува позицията на ООН. Ердоган отбеляза „ООН не трябва да съблюдава единтвенно интересите на някои страни, а трябва да промени своята визия и да бъде преструктурирана така, че да взема въз основа правата на цялото човеството”.

Ердоган се спря и на хуманитарната криза в Сомалия и акцентува, че положението в тази страна е позор за човечеството.

Във връзка с въпроса с Нагорни Карабах, Ердоган каза следното „Безизходицата по въпроса с Нагорни Карабах е напълно неприемлива. Разрешаването на международните въпроси е наше политическо и морално задължение”.

РГТ / Ориент нюз онлайн

четвъртък, 22 септември 2011 г.

Четирима цивилни са убити в йеменската столица

Четирима цивилни са убити в йеменската столица

22 септември 2011

Сана. Четирима цивилни са убити в йеменската столица Сана при сблъсъци между лоялни на противниковите сили в Йемен войници, предава АФП.
Свидетели съобщават, че две жени са били застреляни от снайперисти, а двама мъже са убити от гранати в района на площада на промяната. Площадът е епицентър на мащабните антиправителствени протести срещу йеменския президент Али Абдула Салех.
Според сведенията сраженията се водят между военни, лоялни на преминалия на страната на протестиращите генерал Али Мохсен ал Ахмар, и войските на президента Али Абдула Салех.

иаф / Ориент нюз онлайн

сряда, 21 септември 2011 г.

В Йемен се водят сблъсъци на фона на застоя на политическите разговори

В Йемен се водят сблъсъци на фона на застоя на политическите разговори

21 септември 2011

Сана. Йеменските сили за сигурност и войници, дезертирали, за да се присъединят към антиправителствените демонстранти, продължават да се обстрелват взаимно на улиците на столицата Сана, пише "Вашингтон Пост". При продължаващите вече трети ден сблъсъци загинаха десетки хора и възникнаха опасенията, че в Йемен може да започне гражданска война.
Над седем месеца след началото на протестите и три месеца от отпътуването на президента Али Абдула Салех за съседна Саудитска Арабия след раняването му при нападение, сблъсъците избухнаха в лагер в Сана. В лагера се бяха установили хиляди демонстранти.

иаф / Ориент нюз онлайн

Най-малко 5 демонстранти са били убити в столицата на Йемен

Най-малко 5 демонстранти са били убити в столицата на Йемен

Автор: Ройтерс / Мария Петрова - БНР

Протест в Сана

Снайперисти и артилерийска стрелба са убили най-малко петима души в столицата на Йемен Сана. Това са съобщили лекари за агенция Ройтерс. С последните смъртни случаи броят на жертвите при сблъсъците през последните четири дни достигна 75 души.

Четирима души са били убити от снайперисти при две отделни престрелки близо до лагер на демонстрантите, известен като "Площад на промяната". Петият човек е загинал, когато бомба, изстреляна от минохвъргачка, паднала в самия лагер.

Седях в палатката си, когато изведнъж имаше взрив през палатката, погледнах надолу и кракът ми кървеше, обяснил демонстрантът Тарек, на 18 години, който бил ранен при обстрелването на лагера.

бнр / Ориент нюз онлайн

вторник, 20 септември 2011 г.

ПАЛЕСТИНСКАТА АВТОНОМИЯ ЩЕ НАПРАВИ ОФИЦИАЛНИТЕ СИ ПОСТЪПКИ ЗА ЧЛЕНСТВО В ООН

ПАЛЕСТИНСКАТА АВТОНОМИЯ ЩЕ НАПРАВИ ОФИЦИАЛНИТЕ СИ ПОСТЪПКИ ЗА ЧЛЕНСТВО В ООН

Mолбата за пълноправно членство ще бъде депозирана в Главната канцелария на ООН след изказването на палестинския държавен лидер Махмут Абас пред Общото събрание на ООН

Изпратена 20.09.2011 12:13:42 UTC

Обновена 20.09.2011 12:13:42 UTC

В петък Палестинската автономия ще направи официалните си постъпки за членство в ООН-

Mолбата за пълноправно членство ще бъде депозирана в Главната канцелария на ООН след изказването на палестинския държавен лидер Махмут Абас пред Общото събрание на ООН. Палестинският премиер Селям Феяд заяви,че усилията на палестинците за признаване от ООН са възможност за приближаване към свободата.

В писмената молба подателят трябва да отбележи задължително, че е миролюбива държава и приема всички разпореждания на ООН. Генералният секретар проучва молбата и я препраща на Съвета за сигурност.Ако Съветът даде одобрението си молбата се внася за гласуване в Общото събрание.

По рано САЩ бяха оповестили че в СС ще наложат вето на молбата за членство на Палестина.

РГТ / Ориент нюз онлайн

Десетки хора загинаха при размириците в Йемен

Десетки хора загинаха при размириците в Йемен

Десетки хора са убити през последните два дни при най-кръвопролитните досега репресии над продемократичните протести в Йемен. Ранените са стотици.

Опозиционен източник съобщи, че войници са дезертирали и са преминали на страната на опозицията. Оръдейна стрелба и експлозии отекват в йеменската столица Сана. Според правителствен представител двете страни преговарят за примирие.

Пред Съвета на ООН по правата на човека в Женева йеменският външен министър заяви, че кръвопролитията през последните дни ще бъдат разследвани, а извършителите им - съдени.

бтв / Ориент нюз онлайн

"Амнести интернешънъл" предупреждава за гражданска война в Йемен

"Амнести интернешънъл" предупреждава за гражданска война в Йемен

20 Септември 2011

Лондон, Великобритания /КРОСС/ Световната организация за защита на човешките права със седалище в Лондон, "Амнести интернешънъл" вчера предупреди властите на Йемен, че има реален риск в страната да избухне гражданска война, ако не престанат убийствата на демонстранти, предаде радио "Свободна Европа".

И през вчерашния ден продължиха антиправителствените протести и сблъсъците между протестиращите и силите за сигурност в Сана.

Информационните агенции съобщават, че най-малко 20 души са загинали вчера, с което броят на убитите през последните два дни достигна 50 души.

Междувременно кралят на Саудитска Арабия вчера проведе среща със Салех по повод ескалацията на напрежението в страната.

Припомняме, че тази среща беше първата на Салех, след като пристигна в съседна Саудитска Арабия, където се възстановява от раните си получени при нападението над неговата резиденция през юни тази година.

Въпреки силния международен натиск, Салех, който вече е 33 години на власт не желае да напусне поста си.

Ориент нюз онлайн

„Гардиън”: Най-малко 22 души са загинали, а над 350 са ранени в йеменската столица

„Гардиън”: Най-малко 22 души са загинали, а над 350 са ранени в йеменската столица

20 септември 2011

Лондон. През последните няколко седмици Площадът на промяната в йеменската столица принадлежеше на младите революционери, които с песни и танци протестираха срещу режима на президента Али Абдула Салех. В понеделник нямаше песни. Вместо това, над площада се чуваше ехото от стрелбите и виковете, докато младите демонстранти водеха ранените си приятели на сигурно място, а кръвта чертаеше дълга пурпурна следа, водеща до препълнената болница, пише „Гардиън”.
Понеделник се оказа най-кървавият ден от началото на деветмесечните бунтове в Йемен с над 22 загинали и най-малко 350 пострадали.
В понеделник вечерта болниците в Сана са били толкова претъпкани, че не са можели да се справят с големия брой на пострадалите. Много от раните са били получени от едрокалибрени боеприпаси, изстреляни от зенитни оръдия.

иаф / Ориент нюз онлайн

Турция ще подкрепи усилията на Палестина за приемане в ООН

Турция ще подкрепи усилията на Палестина за приемане в ООН

Нахиде Дениз


Нахиде Дениз

Кореспондент в Истанбул,Турция

Автор: Нахиде Дениз - кор. на БНР в Истанбул

Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган е в Нюйорк за участие в сесията на общото събрание на ООН. Той се придружава от министъра на външните работи Ахмед Давутоглу и други министри.

Ердоган ще разговаря с американския президент Барак Обама по въпроси на двустранното сътрудничество, както и по глобалните и регионални проблеми. Специално внимание се предвижда да бъде отделено на ракетния отбранителен щит, който ще бъде разположен в източноанадолската област Малатия.

Турция, заедно със САЩ, ще бъде съпредседател на Глобалния форум за борба срещу тероризма, който ще се проведе в рамките на сесията.

На заседанията Турция ще представи позициите се по въпроси, свързани със ситуацията в Близкия изток, Либия, Сирия, Кипър, двустранните отношения с някои страни, в това число и конфликтът с Израел заради кървавото нападение срещу Флотилията на свободата.

Турция се предвижда да окаже подкрепа на усилията на Палестина за приемането й като пълноправен член на ООН, отбелязват дипломатическите източници тук.
Преди да отпътува за Ню Йорк Ердоган се спря и на кризата заради петролните сондажи край остров Кипър и заяви, че Турция може да започне сондажи за петрол и газ по крайбрежието на Кипър още тази седмица.

Гръцкото кипърско ръководство предприе тази стъпка съвместно с Израел, затова и ние съвместно със Севернокипърската турска република ще започнем сондажи на акваторията на целия остров, не само във водите на турската част на острова, каза Ердоган.


Лидерът на кипърските турци Дервиш Ероглу също участва в сесията на общото събрание на ООН.

бнр / Тюрк хавадис / Ориент нюз онлайн

Трети ден продължават боевете в йеменската столица Сана

Трети ден продължават боевете в йеменската столица Сана

Автор: Ройтерс/ Би Би Си

Тежък артилерийски и автоматичен обстрел огласи града в ранни зори, въпреки слуховете за примирие между силите на президента Али Абдула Салех и войските, които преминаха на страната на опозицията. Убити бяха най-малко двама души. С тях броят на жертвите от последните дни надвиши петдесет.

бнр / Ориент нюз онлайн

Брониран мерцедес за Кадафи от Франция:Лично Саркози като шеф на МВР одобрил сделката между Париж и Триполи през 2008 г.

Лично Саркози като шеф на МВР одобрил сделката между Париж и Триполи през 2008 г.

Брониран мерцедес за Кадафи от Франция

Елисейският дворец отказва коментар за возилото, струващо 4 млн. евро

Снимка Automotiv
Кадафи купил от Франция брониран „Мерцедес ML”.
20.09.2011

Бойци от ПНС разбиват врата на къща в Бани Уалид.
Снимки ЕПА
Бунтовници обстрелват с ракети родния град на Кадафи - Сирт.
Френска компания доставила през 2008 г. на либийския режим, със съгласието на Елисейския дворец брониран високопроходим мерцедес за бившия либийски лидер Муамар Кадафи, който днес се опитва да се спаси с бягство, съобщи сайтът „Медиапар”, цитиран от Франс прес.

Колата била изработена от френската компания „Амесис” (бивша i2e), филиал на Бул, и била доставена в Триполи с посредничеството на притежаващия двойно френско и ливанско гражданство Зиад Такиедин, който сега е сред обвиняемите по дело, свързано с атентати в пакистанския град Карачи.

“Договорът за продажба е още от 2007 г. и е бил одобрен от тогавашния вътрешен министър (и сегашен президент) Никола Саркози и тогавашния му началник на кабинета (и сегашен вътрешен министър) Клод Геан. В крайна сметка колата е доставена през 2008 г., този път с разрешението на Елисейския дворец”, пише „Медиапар”. Френското президентство отказа коментар.

Президентът Саркози е водещ фактор при започналата от март международната военна операция в Либия, припомня АФП.

Сайтът Медиапар описва с документи техническите спецификации на колата, която е струвала 4 милиона евро. Става дума за брониран мерцедес МЛ с висока проходимост с Фарадеева клетка, която защитава пътниците от външни електрически полета, и електронно оборудване

за заглушаване на всички радиочестоти

в радиус от сто метра около колата.

Според Медиапар продажбата на бронирания мерцедес е била част от договор за доставка на либийския режим на оборудване за шифроване на комуникации и шпиониране на интернет. Договорът на обща стойност 26,5 млн. евро бил подписан през 2007 г.

Междувременно Муса Ибрахим, говорител на Муамар Кадафи, заяви, че лоялистите са постигнали през последните дни няколко победи срещу силите на новите власти.

"Ние постигнахме няколко важни победи срещу сътрудниците на НАТО и успяхме да ги отблъснем извън Бани Уалид и Сирт", заявил Ибрахим в телефонно интервю за базираната в Сирия телевизия „Ар Раи”.

"Въпреки смъртоносните удари на НАТО нашите въоръжени сили се съпротивляват, а нашите бойци продължават боевете, защото водим битка за достойнството и срещу силите на злото", добави той и увери, че верните на Кадафи сили ще си върнат Триполи и всички села и градове, превзети от бунтовниците.

По думите на Ибрахим лоялистите са пленили в бастиона на Кадафи - Бани Уалид, 17 "наемници", включително френски и британски "технически експерти". "В Бани Уалид

беше пленена група от 17 наемници

Те са технически експерти и включват военни съветници. Повечето са французи, има двама англичани, един катарец и още един от азиатска страна, който не е идентифициран", заяви говорителят. Той добави, че 17-те пленници по-късно ще бъдат показани по телевизията, но не посочи повече подробности.

В събота официални представители на НАТО, Франция и Великобритания опровергаха съобщение на тв "Ар Раи", че няколко натовски военни са били пленени от верните на Кадафи сили.

Междувременно италианският външен министър Франко Фратини е уверен, че Кадафи, чието местонахождение е обект на множество догадки, вероятно се намира извън територията на Либия. "Смятам, че Кадафи вече не е в Либия", заяви Фратини в интервю за "Месаджеро", публикувано в неделния му брой.
.
Сейф се крие в Бани Уалид
Ожесточените боеве в Бани Уалид продължават, тъй като бойците на новия режим започнаха поредна офанзива срещу града, където синът на Муамар Кадафи – Сейф ал Ислам, най-вероятно се укрива. Това обяви Абдулах Кеншил – високопоставен служител на НПС. Той също така настоя, че победата в Бани Уалид, който е един от малкото оставащи бастиони на Кадафи, е "в кърпа вързана и ще бъде постигната в идните два дни".
.
Полковникът бил влюбен в Мадлин Олбрайт


Американската журналистка Мари Колвин разказва пред „Дойче веле“ за странните си срещи с либийския диктатор Муамар Кадафи в продължение на 25 години.

Първата ми среща с Кадафи беше през април 1986 г., спомня си тя. В три часа през нощта трима мъже ме взеха от хотела ми, защото "водачът" искал да ме види. Бях посрещната от млади жени в тесни камуфлажни униформи, с обувки на токчета и гримирани. Бяха въоръжени. Отведоха ме в някакъв килер, където имаше само едно бюро и един диван. Изведнъж вратата се отвори. Влезе Кадафи - с червена копринена риза, бял панталон, пантофи от кожа на саламандър и златист каскет. Полковникът заключи вратата, прибра ключа в джоба си и каза: "Аз съм Кадафи."

10 години по-късно, когато Мадлин Олбрайт беше външен министър на Бил Клинтън, в края на едно интервю Кадафи ме помоли да й предам нещо. Журналистическият ми ум веднага роди новина: "Бясното куче" моли Вашингтон за мир. Вместо това обаче той каза, че се бил влюбил в "Мадлен".

Призна, че следял всяка нейна изява по телевизията и ставал нервен, когато камерите не показвали цялото й лице. Фактът, че тя с нейните 60 години вече не беше кой знае каква красавица, изглежда не го смущаваше. Попита ме дали не бих могла да се добера до телефонния й номер. Освен това искаше да я помоля при следващата си изява да носи нещо зелено - като знак, в случай че и тя го обича така, както той нея.

След известно време Кадафи явно изневерява на голямата си американска любов. Малко след превземането на Триполи, в подземната империя на Кадафи беше открит албум със снимки на Кондълиза Райс.

в мо / Ориент нюз онлайн

понеделник, 19 септември 2011 г.

ПОДКРЕПА ЗА ОБЯВЯВАНЕТО НА ПАЛЕСТИНА КАТО НЕЗАВИСИМА ДЪРЖАВА

СТРАНИТЕ ПОДКРЕПЯТ ОБЯВЯВАНЕТО НА ПАЛЕСТИНА КАТО НЕЗАВИСИМА ДЪРЖАВА

Докато Палестинската администрация се подготвя да направи постъпка за пълноправно членство в ООН, резултатите от проучване проведено от ВВС в 19 страни показват, че 49% от анкетираните са на мнение, че ООН трябва да признае Палестина като независима държава.

Изпратена 19.09.2011 12:40:38 UTC

Обновена 19.09.2011 12:40:38 UTC

Докато Палестинската администрация се подготвя да направи постъпка за пълноправно членство в ООН, резултатите от проучване проведено от ВВС в 19 страни показват, че 49% от анкетираните са на мнение, че ООН трябва да признае Палестина като независима държава.

21% от анкетираните се обявяват против признаването на Палестина като независима държава, 11% са на мнение, че страните им не трябва да заемат позиция по въпроса, а 19% от анкетираните са посочили, че нямат мнение по въпроса.

45% от анкетираните американци желаят признаването на Палестина като независима държава, а 36% са против. Сред мюсюлманските страни най-голяма подкрепа за Палестина има в Египет. 90% от анкетираните египтяни са дали подкрепа за Палестина, а в Турция 60% от анкетираните са падкрепили Палестина.

Мнозинството от анкетираните в Китай, Франция, Германия и Великобритания също са подкрепили признаването на Палестина.

РГТ / Ориент нюз онлайн

Западните страни провеждат последните си атаки за да откажат Палестинското управление от това намерение

ИНТЕНЗИВЕН ДИПЛОМАТИЧЕСКИ ТРАФИК ЗА ПАЛЕСТИНА

Западните страни провеждат последните си атаки за да откажат Палестинското управление от това намерение.

Изпратена 19.09.2011 11:37:36 UTC

Обновена 19.09.2011 11:37:36 UTC

Преди постъпките на Палестинското управление пред ООН за признаване като независима държава се изживява интензивен дипломатически трафик.Западните страни провеждат последните си атаки за да откажат Палестинското управление от това намерение.

Палестинският премиер Салам Фаяд,който замина за Ню Йорк,проведе среща с министъра на отбраната на Израел Ехуд Барак. А главното палестинско преговарящо лице Саиб Еракат заяви,че ако ООН не признае палестинската държава,това не означава че палестинските бежанци са се отказали от правото си да се завърнат по родните места в границите до 1948 година.

Американските и руски дипломати и дипломати на ЕС и ООН провеждат серия от заседания в Ню Йорк и в тези рамки държавният секретар ан САЩ Хилари Клинтън разговаря с външния министър на ЕС Катрин Аштън. Очаква се днес Аштън да даде нови предложения на държавния глава на Палестина Махмуд Абас .

Вашингтон иска кризата да бъде разрешена преди въпросът да бъде отнесен в СС на ООН предвид опасенията ,че ако упражни правото си на вето ще бъде разтърсен още повече престижа му в този район. Ако Палестинското управление претърпи неуспех в СС ,ще внесе въпроса за разглеждане в Общото събрание на ООН.

РГТ / Ориент нюз онлайн

сряда, 14 септември 2011 г.

Ройтерс: Турският премиер подкрепи палестинската кауза

Ройтерс: Турският премиер подкрепи палестинската кауза

14 септември 2011

Кайро. Турският премиер Реджеп Таийп Ердоган заяви пред арабските държави във вторник, че е време палестинското знаме да бъде издигнато в ООН, предава Ройтерс. Ердоган същевременно обвини Израел, че нарушава мира в Близкия изток.
Ердоган, обръщайки се към арабските външни министри в Кайро в началото на пътуване в Близкия изток, заяви, че подкрепя опита за признаване на палестинска държава в ООН по-късно този месец. Той заяви,ч е това не е опция, а задължение за арабските държави.
Ердоган обвини САЩ, които са близък съюзник на Израел и чиито отношения с Турция са влошени последните месеци, че демонстрират предразсъдъци в противопоставянето си на хода.

иаф / Ориент нюз онлайн

ЕРДОГАН ОТПРАВИ ИСТОРИЧЕСКИ ПОСЛАНИЯ ОТ ЕГИПЕТ

ЕРДОГАН ОТПРАВИ ИСТОРИЧЕСКИ ПОСЛАНИЯ ОТ ЕГИПЕТ...

По време на посещението си в Египет премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган отправи послания с историческо значение....

Изпратена 14.09.2011 09:56:24 UTC

Обновена 14.09.2011 09:56:24 UTC

По време на посещението си в Египет премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган отправи послания с историческо значение.

В словото, което произнесе на заседание на външните министри на страните членки на Арабската Лига, премиерът Ердоган разкритикува в много остър тон противозаконните действия на Израел. Той призова арабските народи към единство и сплотеност и каза, че е настъпило времето за признаването на независимата палестинска държава. Премиерът Ердоган призова САЩ да преразгледа позицията си във връзка с обявяването на независимата палестинска държава.

По-късно премиерът Ердоган произнесе слово в университета в Кайро и поиска от арабските лидери да подкрепят исканията на народните маси за реформи. Оперната зала, в която Ердоган произнесе словото си, бе препълнена и премиерът Ердоган бе често прекъсван с бурни аплодисменти.

Премиерът Ердоган отправи послание и към египетския народ и каза, че промените трябва да бъдат посрещнати със зряло спокойствие и да се предприемат правилни стъпки. Той каза, че през ноември месец ще бъде определено новото ръководство на Египет и това ще постави началото на нова епоха в страната.

Премиерът Ердоган не пропусна да отправи предупреждения и към сирийската администрация и каза, че никой не може да изпитва доверие в администрация, която прилага сила срещу гражданите си.

Той отбеляза, че Сирия се въвлича в сенктантска война и поиска от сирийската администрация да прояви максимално внимание.

Премиерът Ердоган отправи още веднъж предупреждения по адрес на Израел и каза, че незаконните действия на тази страна са пречка пред мира и стабилитета в региона и че израелската администрация страда от стратегическа слепота.

Във втория ден на посещението си в Египет премиерът Ердоган най-напред разговаря с лидера на организацията Мюсюлмански Братя Мухаммед Бедии. След това Ердоган се срещна с бившия генерален секретар на Арабската Лига и кандидат за поста президент на Египет Амр Муса.

Днес премиерът Ердоган ще произнесе слово на турско-египетския делови форум, след което ще присъства на церемонията по откриването на културния център Юнус Емре.

След контактите в Египет премиерът Ердоган ще премине във втората спирка от обиколката си, Тунис.

РГТ / Ориент нюз онлайн

ЕКСПЕРТИ НА ООН ОБЯВИХА ЗА НЕЗАКОННА БЛОКАДАТА НА ИЗРАЕЛ

ЕКСПЕРТИ НА ООН ОБЯВИХА ЗА НЕЗАКОННА БЛОКАДАТА НА ИЗРАЕЛ...

Експерти на ООН по човешките права подчертаха, че морската блокада наложена от Израел на Ивицата Газа е в разрез с международните закони....

Изпратена 14.09.2011 09:57:31 UTC

Обновена 14.09.2011 09:57:31 UTC

Експерти на ООН по човешките права подчертаха, че морската блокада наложена от Израел на Ивицата Газа е в разрез с международните закони.

Комисията съставена от пет необвързани експерти, в доклада който предаде на Съвета за Човешките Права отхвърли оповестеното в доклада на Комисията Палмър право на Израел за налагане на блокада.

В доклада експертите отбелязват, че блокадата на Израел представлява потъпкване на международните закони и на човешките права и представлява наказание прилагано на всички жители на Ивицата Газа.

В доклада пише, че продължаващата от 4 години насам блокада е лишила 1 милион и 600 хиляди палестинци от основните им права.

Комисия на Комитета за Човешки Права на ООН, разследвала израелското нападение на кораба „Мави Мармара” бе публикувала миналата година доклад, в който също бе подчертано, че блокадата на Газа представлява нарушение на международните закони.

Международният Чермен Кръст бе оповестил по-рано, че блокадата на Ивицата Газа представлява нарушение на Женевското споразумение.

РГТ / Ориент нюз онлайн

вторник, 13 септември 2011 г.

Друг прочит на събитията след 11 септември

Друг прочит на събитията след 11 септември

12.09.2011

Терористичните атаки на 11 септември 2001 г. в САЩ промениха света. Това е изразът, който се повтаря най-често в медиите и в публичното пространство.
Безспорно дата 11 септември промени много. Започна ерата на американската военна намеса в Афганистан и Ирак с цел борба срещу тероризма. Бюджетът на Пентагона се удвои, режимите там бяха свалени много бързо, но кръвопролитията все още продължават. Според последни данни десет години след епохалната дата в Афганистан все още са разположени 100 хил. военни, а в Ирак – близо 50 хил. Войната с тероризма и операциите в двете страни струват 1,283 трилиона долара според Служба за изследвания към Конгреса. Убитите американски военни са над 6 хил., а броят на ранените надхвърля 45 хил. души. Проблемите на 1,25-те милиона ветерани от войните са доста потресаващи – от психически до самоубийства.

Паралелно с борбата срещу тероризма се поставя под съмнение и автентичността на събитията от 11 септември, които са основната причина за военната интервенция на САЩ и партньори в двете страни, като се посочва, че това е заговор на администрацията на Буш, целящ да оправдае нахлуванията в Афганистан и в Ирак. Десет години по-късно доста американци и хора по света продължават да вярват твърдо и непоколебимо в многобройните теории за заговор около атентатите от 2001 г. Теориите внушават, че администрацията на Джордж У. Буш не е разпоредила да бъдат убити нейни собствени граждани, но не е сторила и нищо, за да възпрепятства атентатите, макар да е била подробно осведомена за подготовката им. Мащабите на привържениците дава отражение, като се има предвид, че документалният филм Loose Change е бил гледан 125 милиона пъти чрез „Гугъл” и 30 милиона пъти на „ЮТуб”.

Заговор или не са терористичните атаки от 11 септември 2001 г.? Логично е да си зададем въпроса „Кой спечели и кой загуби от атентатите?”. Безспорно най-големият губещ е американският народ. Американците, а и не само те, загубиха много от своите свободи, както и много материални придобивки и надежди от времето на президента Клинтън. Според експерти засилването на мерките за сигурност след атентатите, мълчаливото приемане на изтезанията като похват при разпити на заподозрени в тероризъм и възстановяването на принципа на тоягата спрямо мюсюлманската общност превърнаха САЩ в общество, което е по-малко свободно отколкото преди 10 години. Естествено другите големи губещи от атентатите от 11 септември са мюсюлманите. Въпреки че нееднократно мюсюлмански духовници непосредствено след атентатите и след това повтарят, че ислямът няма нищо общо с тероризма и че „терористът не може да е мюсюлманин, мюсюлманинът не може да стане терорист”, съмненията срещу тях остават.

Друго важно последствие от атентатите е засилващата се ислямофобията и расизъм в САЩ и ЕС. Опитният английски политик Тони Бен от Работническата партия посочва, че някои политици в Европа съзнателно подклаждат „ислямската заплаха” за политически цели и дивиденти. Той подчертава, че „ислямската заплаха” е неоснователна и изтъква, че западните държави трябва да се борят срещу ислямофобията. Според него зад действията на норвежкия терорист Андерш Брейвик, който уби 78 души през юли, се крият именно подобните расистки изказвания на европейските политици.
На подобно мнение е и председателят на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) Мевлют Чавушоглу. Според него расизма в Европа подклаждат медиите и политиците. Той изтъкна, че нивото на расизма, ислямофобията, ксенофобията и нетолерантното отношение към друговерците е достигнало до опасно ниво. Председателят на ПАСЕ прикани политиците, религиозните водачи и неправителствените организации да действат заедно за решаването на тези проблеми.

Най-голямата опасност
за САЩ е ислямофобията

Център за американски прогрес разпространи доклад, озаглавен „Институциите, подкрепящи ислямофобията в САЩ”. Според доклада 7 организации в САЩ в периода 2001-2009 г. със събрани от тях над 42 млн. долара насаждат омраза чрез действия и пропаганда против исляма. Вследствие на това ислямофобията сега е много повече, отколкото непосредствено след атентатите от 11 септември. Затова в доклада се посочва, че мюсюлманите трябва да бъдат по-дейни в социалния живот, за да могат да бъдат преодолени предразсъдъците.
В доклада се посочва още, че терористичните действия на норвежеца Брейвик не са окачествени като „тероризъм”, а по презумпция тероризмът се отъждествява с исляма и мюсюлманите.
В резултат на нарастващата ислямофобия в Европа нападенията като реакция срещу мюсюлманите и джамии в сръбската столица Белград, в Германия и други единични случаи са факт. Подобни криминални прояви срещу мюсюлмански храмове не липсват и у нас. Все още не са обявени резултатите от миналогодишните акции на спецслужбите и от по-предишни за радикализъм в Родопите.

България не е изолирана от подобни крайни расистки и ксенофобски прояви и тенденции. Много добре си спомняме какво се случи през месец май пред Софийската джамия – театър преди изборите с цел политически дивиденти. Но, слава Богу, това не сполучи.
Затова е необходимо тероризмът и расизмът да бъдат винаги обявявани само като тероризъм и расизъм, без никакви поясняващи и допълнителни епитети. Терорът няма религия и народност, а е следствие на крайни идеологии. Но почти винаги в медиите се подчертава религията на терорист номер 1 Осама бин Ладен, а тази например на Хитлер не се посочва. Подобни терористи могат да произлязат от средите на всяка религия и народ, но терористите трябва да бъдат окачествявани само като терористи.

В цивилизования свят не е възможно да се намери решение на нито един проблем чрез насилие и груба сила. Затова проблемите трябва да се решават чрез диалог. „Толерантността ще излекува голяма част от раните ни”, казва известният турски духовник и общественик Фетхуллах Гюлен. Според него изповядването на различни убеждения е характерно за зрелите хора и човек трябва да търси пътища как да се възползва от различните идеи, които му противоречат, и на всяка цена да се търси диалог. Човек по природа е цивилизовано същество, затова трябва да полагаме усилия, за да накараме XXI век да бъде назован век на толерантността. Затова основен принцип в това отношение трябва да бъде приемането на всеки човек в положението му и проявяването на търпимост. Тайфур Хюсеинов

"Заман" / Ориент нюз онлайн

НИКОЙ НЕ МОЖЕ ДА ШАНТАЖИРА ТУРЦИЯ

НИКОЙ НЕ МОЖЕ ДА ШАНТАЖИРА ТУРЦИЯ...

Министърът на външните работи на Турция Давутоглу заяви че терористичната организация ПКК се използва като оръжие срещу Турция...

Изпратена 12.09.2011 10:01:22 UTC

Обновена 12.09.2011 10:01:22 UTC

Министърът на външните работи на Турция Ахмед Давутоглу отговори на въпрос във връзка с твърдението на израелската преса, че външният министър на Израел Авигдор Либерман е казал, че ще окажат помощ на терористичната организация ПКК в отговор на решенията приети от Турция.

Давутоглу отбеляза, че се надяват, че опровергаващите изявления ще бъдат последвани и от други изявления напълно отхвърлящи една подобна възможност. Давутоглу заяви, че този случай е показател за това, как терористичната организация се превръща в оръжие в ръцете на среди искащи да причинят вреда на Турция, но че терористичната организация е напълно неспособна да причини на Турция сериозни проблеми.

Давутоглу каза, че водейки борба с тероризма, ще продължат същевременно да разгръщат и демокрацията и подчерта, че на никого няма да позволят да шантажира Турция.

„Ако Израел или коя да е друга страна се опитат да се възползват от терористичната организация ПКК като оръжие срещу Турция, ще получат заслужения отговор”-каза Давутоглу.

Давутоглу отбеляза, че Израел не осъзнава промените в региона и навлиза във все по-дълбока изолация.

РГТ / Уеб Портал Турция / Ориент нюз онлайн

ИЗРАЕЛ ЩЕ ЗАПЛАТИ ЗА ДЕЯНИЯТА СИ

ИЗРАЕЛ ЩЕ ЗАПЛАТИ ЗА ДЕЯНИЯТА СИ...

Премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган заяви, че рано или късно Израел ще понесе наказанието за деянията си в региона....

Изпратена 12.09.2011 09:59:47 UTC

Обновена 12.09.2011 09:59:47 UTC

Премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган заяви, че рано или късно Израел ще понесе наказанието за деянията си в региона.

Преди визитата си в Египет, премиерът Ердоган отговори на въпросите на кореспондент на телевизионния канал „Ел Джезире”. Той каза че след нападението в международни води срещу кораба „Мави Мармара” Турция е постъпила както подобава на силна страна и е проявила търпение.

Той заяви, че Израел трябва да осъзнае, че със заплахи и окупации няма да може да постигне нищо, и отбеляза, че тя отказва да се извини и да изплати обезщетения, въпреки че бе обявена за виновна и от международната общественост.

Ердоган посочи, че Израел отказва да вдигне блокадата наложена на Ивицата Газа и следваните от нея политически цели са довели до влошаването на отношенията с Турция и до изолацията на тази страна в региона.

Премиерът Ердоган подчерта, че израелското правителство по всяка вероятност е в дълбока кома и че и израелският народ е започнал да изразява съмненията си в компетентността им, припомняйки, че близо 5 хиляди израелци са протестирали действията направителството си, тъй като знаят, че Турция е важна за Израел страна, но Израел вече е на път да загуби напълно нейната подкрепа.

На въпрос дали по време на визитата в Египет ще посети и Ивицата Газа премиерът Ердоган каза, че в момента се водят контакти по въпроса но, че не желае да предизвиква ненужно напрежение в региона. Ердоган отбеляза, че рано или късно ще посети Ивицата Газа.

РГТ / Уеб Портал Турция / Ориент нюз онлайн

Лъжата за хуманитарната война

Tariq Ali.

Лъжата за хуманитарната война


12 Септември 2011

Атентатите от 11-ти септември поставиха началото на колониализма през 21 век. От войната в Афганистан до намесата в Либия - това са все акции, целящи утвърждаването на доминантната позиция на Запада, пише Тарик Али. DW публикува анализа на британския интелектуалец Тарик Али за онлайн-изданието на Шпигел.

Десет години след 11-ти септември САЩ и Европа са в затруднено положение, а голяма част от европейските и американски граждани са позакъсали морално - недоволни от войните, но пък някак примирени и попаднали в клопката на пропагандата се втурват да делят военните акции на добри и лоши. Разграничаването на добрите от лошите войни може и да успокоява съвестта им, но в действителност военните интервенции на Запада имат само една цел - да утвърдят доминантната му позиция.

Псевдохуманизмът на Запада

САЩ и европейските им съюзници използваха събитията от 11-ти септември като предлог за прекрояване на света и наказване на онези държави, които не искаха да им се подчинят, пише Тарик Али. Един от аргументите му е свързан с Афганистан, където войната на практика все още продължава. Там станахме свидетели на една кървава и брутална патова ситуация - с корумпиран марионетен режим, както и с чужди военни сили, които не са в състояние да постигнат победа, четем в анализа.

Тарик Али иронизира псевдохуманизма на Запада. Той твърди: "Либерални и консервативни политици от Европа и Америка, които съставляват гръбнака на управляващите елити, твърдят от една страна, че вярват в толерантността, но от друга водят войни, за да наложат ценности си в неоколонизираните държави. И макар да отричат напълно терористичното насилие, тези елити нямат проблем с това да оправдават измъчването, осъждането и убийството на хора. В същото време те обявяват извънредно положение в държавите си, което им позволява да арестуват когото си поискат без съд и за дълго време".

Според британския интелектуалец днес войната се използва като легитимен инструмент за политически действия, стига да се провежда със съгласието и най-добре под ръководството на САЩ. Тарик Али обвинява Запада в това, че войната е представяна дори като хуманитарна необходимост. Едната страна извършва престъпление след престъпление, докато другата, претендираща за морално превъзходство, прилага наказателни мерки и отказва правото на победената от нея държава да разполага със суверенитет. Обновлението на тази държава е стриктно контролирано: с военни стредства в комбинация с неправителствени организации и пари. Този колониализъм на 21-ви век, тази доминантност се подкрепя от глобалните медийни мрежи, които се явяват важен стълб в политическите и военни операции от всякакъв характер, пише Тарик Али.

Дали и либийците няма да съжаляват?

Това според него се отнася и до Либия. На интервенцията в Либия трябва да се гледа като на част от една добре оркестрирана акция, пише той и добавя, че сценарият за арабските страни изглежда почти винаги така: "Сигнализира се подкрепа за движението срещу един диктатор, помага се на бунтовниците да победят, чрез което обаче Западът налага контрола си над тях, отнемайки им спонтанността и подема. В крайна сметка се възстановява предишният статус на зависимост. Достатъчно е да видим как британците и французите се хвалят с успеха на шестмесечните си бомбардировки в Либия, но и с това, че за отплата вземат под контрол нефтените залежи на тази страна."

Границите на този мръсен протекционизъм, налаган от Запада, се определят от Вашингтон. Не би било чудно, ако един ден либийците, които от отчаяние подкрепяха бомбардировачите на НАТО, започнат да съжаляват за някогашното си решение, както впрочем днес съжаляват иракчаните, пише Тарик Ал.

крос / Ориент нюз онлайн

събота, 10 септември 2011 г.

ПАЛЕСТИНА СЕ ГОТВИ ЗА ЧЛЕНСТВО В ООН

ПАЛЕСТИНА СЕ ГОТВИ ЗА ЧЛЕНСТВО В ООН....

Палестина полага усилия, за да подготви пътната карта, която ще се следва в усилията за признаването на независимата палестинска държава с границите от 1967ма година, и за постигането на целта за членство в ООН...

Изпратена 10.09.2011 09:51:00 UTC

Обновена 10.09.2011 09:51:00 UTC

Палестина полага усилия, за да подготви пътната карта, която ще се следва в усилията за признаването на независимата палестинска държава с границите от 1967ма година, и за постигането на целта за членство в ООН.

Представителят на Палестина в ООН Рияд Мансур съобщи, че на заседанието в понеделник в Кайро на външните министри на страните членки на Арабската Лига ще бъде прието решение по въпроса.

Мансур каза, че няма да се откажат от решението за подаване на молба за членство в ООН.

Очаква се премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган също да присъства на заседанието в понеделник и да произнесе слово.

За приемането на Плестина за член на ООН е необходима подкрепата на две трети от страните членки на световната организация. Очаква се освен за членство в ООН, Палестина да подаде молба и за членство в Съвета за Сигурност на ООН.

САЩ бяха оповестили, че ще наложат вето на молбата на Палестина за членство в Съвета за Сигурност.

Ако Палестина бъде призната за член на ООН от Общото Събрание, ще може да присъства на сесиите само със статута на страна наблюдател и ще има правото на членство в дъщерните организации на ООН.

Някои дипломатически източници отбелязват, че Израел е обезпокоен най-вече от вероятността Палестина да бъде приета за член на Международния Трибунал, тъй като това ще даде на Палестина правото да изисква завеждането на следствие от страна на трибунала срещу израелските държавни служители.

РГТ / Ориент нюз онлайн

Египетски демонстранти нахлуха в посолството на Израел в Кайро (ОБЗОР)

Египетски демонстранти нахлуха в посолството на Израел в Кайро (ОБЗОР)

10 септември 2011

Кайро. Демонстранти нахлуха в сградата на израелското посолство в египетската столица Кайро, влизайки в офисите на консулите, съобщават официални лица.
Силите за сигурност са използвали сълзотворен газ срещу демонстрантите, които са хвърляли камъни и коктейли „Молотов” срещу полицейските коли. Израелският посланик се е върнал в родината си. Израелският посланик в Израел, както и други служители в дипломатическата мисия и семействата им, вече напуснаха Египет. Те са използвали специално изпратен за тях военно-транспортен самолет, тъй като посланикът е отказал да излети с граждански полет, настоявайки за специализиран транспорт.
Американският президент Барак Обама призова египетските власти да защитят посолството, след като Израел помоли Вашингтон за помощ.
Най-малко 520 души, включително 45 полицаи, са пострадали в безредиците, сочат данни на египетското министерство на здравеопазването. Един човек е получил сърдечен пристъп и впоследствие е починал.
Стотици демонстранти остават в близост до сградата, палейки гуми по улиците. Чуват се изстрели, докато полицията се опитва да разпръсне тълпата, като на мястото все още се носи миризма на сълзотворен газ, съобщават кореспонденти.
Пред посолството имаше протести в продължение на седмици на фона на влошаване на отношенията между Египет и Израел. Израелски официален представител в Ерусалим коментира, че атаката е „сериозен удар по тъканта на мира между Египет и Израел”. В даден момент през нощта шестима израелски дипломати е трябвало да бъдат спасени от сградата от египетски командоси.
Безредиците избухнаха след петъчната молитва, когато хиляди хора се събраха на площад „Тахрир” с искане за по-бързи политически реформи след свалянето на бившия президент Хосни Мубарак през февруари.
Над сградата на израелското посолство вече се вее египетски, вместо израелски флаг.
Фокусът на протестите вече се е преместил към намиращата се в съседство сграда на египетските сили за сигурност. Стотици демонстранти се опитват да атакуват щаба и скандират против силите за сигурност и лидера на временния управляващ военен съвет, маршал Хюсейн Тантауи.

иаф / Ориент нюз онлайн

В понеделник палестинците вероятно ще обявят от кой орган на ООН ще потърсят признание

В понеделник палестинците вероятно ще обявят от кой орган на ООН ще потърсят признание

10 септември 2011

Ню Йорк. В понеделник палестинците може да обявят избора си относно пътя, по който ще потърсят международно признаване на палестинската държава, предаде АФП.
Палестинският посланик в ООН, Рияд Мансур, обяви, че в понеделник палестинските лидери вероятно ще обявят към кой орган на ООН ще се обърнат в опит да получат признание за съществуването на независима палестинска държава. При внасяне на кандидатурата в Съвета за сигурност, палестинците рискуват вето от страна на САЩ. От друга страна, гласуването на Общото събрание на ООН може да подобри статута им, който в момента е „наблюдаваща страна”.
Очаква се в началото на седмицата, след среща на комитета на Арабската лига в Кайро палестинските лидери да обявят решението си.

иаф / Ориент нюз онлайн

петък, 9 септември 2011 г.

„РБК Дейли”: След 11 септември борбата с тероризма струва на САЩ два трилиона долара

„РБК Дейли”: След 11 септември борбата с тероризма струва на САЩ два трилиона долара

09 септември 2011

Вашингтон. „Ние сме в положение на война” – така охарактеризира президентът на САЩ Джордж Буш-младши новото състояние на света два дни след терористичните нападения на 11 септември 2001 г. Тази война до голяма част промени мирогледа на американците, принуждавайки ги например да признаят правото на държавата сериозно да ограничава тяхната лична свобода. Във финансов план борбата с тероризма струва на САЩ минимум два трилиона долара, включително разходите за военните кампании в чужбина и укрепването на вътрешната сигурност, пише „РБК Дейли”.
„Нашата война с тероризма започва с „Ал Кайда”, но не завършва с нея”, заяви Буш в обръщение към конгреса на 20 септември 2001 г. Той подкрепи думите си с изпращане на войски в Афганистан, като по този начин започна „първата вълна на войната срещу тероризма”. След това през 2003 г. последва втората иракска кампания, сред целите на която бе търсенето на химическо оръжие за масово унищожаване. Американските морски пехотинци не откриха такова оръжие в Ирак, но сложиха край на управлението на диктатора Садам Хюсейн. А едва през тази година в Пакистан куршумът настигна и главния организатор на терористичното нападение на 11 септември – Осама бин Ладен.

иаф / Ориент нюз онлайн

"Вашингтон Пост": Афганистански журналист е бил убит по погрешка от американски войник, според разследване на НАТО

"Вашингтон Пост": Афганистански журналист е бил убит по погрешка от американски войник, според разследване на НАТО

09 септември 2011

Кабул. НАТО признаха, че афганистански журналист, работил за Би Би Си, е бил убит по погрешка от американски войник, пише "Вашингтон Пост". Войникът е помислил журналиста за самоубийствен бомбен атентатор.
В свое изявление НАТО заяви, че репортерът е бил убит при "случай на объркана идентичност" и изразиха съболезнования на семейството му. Не е посочена самоличността на войника.
Ахмед Омейд Кхпулуак е бил в телевизионна станция в провинция Урузган, атакувана от самоубийствени бомбени атентатори в края на юли. Над десет души тогава бяха убити от екстремисти. 25-годишният репортер обаче е открит с огнестрелни рани в баня, където очевидно се е криел от екстремисти. Тогава Би Би Си поискаха официално разследване на случая.

иаф / Ориент нюз онлайн

Турските военноморски сили ще ескортират корабите с хуманитарна помощ за Ивицата Газа

АФП: Турция ще ескортира корабите с хуманитарна помощ за Ивицата Газа

09 септември 2011

Анкара. Турските военноморски сили ще ескортират корабите с хуманитарна помощ за Ивицата Газа, заяви турският премиер Реджеп Тайип Ергоган, цитиран от АФП.
"Хуманитарната ни помощ няма вече да бъде атакувана, както се случи на "Мави Мармара", заяви Ердоган пред телевизия "Ал Джазира" по повод операцията на Израел срещу хуманитарната флотилия, насочена към палестинската територия през май 2010 година. Това израелски командоси поеха контрол над кораба "Мави Мармара", имащ за цел да пробие блокадата над Ивицата Газа. Те убиха девет турски граждани, което причини дипломатическа криза в отношенията между Турция и Израел.

иаф / Дииент нюз онлайн

Иран заяви пред ООН, че ще отвърне при какъвто и да е вид военно действие

Иран заяви пред ООН, че ще отвърне при какъвто и да е вид военно действие



09 септември 2011

Техеран. Иран предупреди в официално оплакване до ООН, че "няма да се колебае" да отвърне на какъвто и да е вид военно действие, предава АФП. Оплакването е заради предупреждение за атака, отправено по-рано от френския президент Никола Саркози.
Миналата седмица Саркози заяви, че иранските "военни ядрени и балистични амбиции представляват нарастваща заплаха, която може да доведе до превантивна атака".
Посланикът на Иран в ООН заяви в писмо до лидерите на ООН, че страната му "няма да се колебае да действа в самозащита, за да отговори на какъвто и да е вид атака срещу иранската нация".
"Иран ще предприеме подходящите мерки за отбрана, за да се защити", съобщи Мохмад Кхазае на генералния секретар на ООН Бан Ки-мун и Съвета за сигурност на ООН. Франция е сред постоянните страни-членки на Съвета за сигурност.

иаф / Ориент нюз онлайн

четвъртък, 8 септември 2011 г.

Британски войници са отговорни за смъртта на иракски цивилен гражданин

Британски войници са отговорни за смъртта на иракски цивилен гражданин

08 септември 2011

Лондон. Публично разследване във Великобритания заключи, че британски войници са упражнявали „произволно насилие” върху иракски затворник, който през 2003 година е починал от раните си в Басора, Южен Ирак, предаде АФП.
Жертвата Баха Муса, който е бил рецепционист в хотел, е починал, след като е претърпял „поредица от ужасяващи, тежки и произволни актове на насилие”. Според доклада на разследването извършеното от британските войници представлява „много сериозно нарушение на дисциплината” в армията.
Докладът осъжда също „колективния провал” на британското министерство на отбраната, тъй като в Ирак британските войници са използвали техники за разпит, забранени през 1972 година.

иаф / Ориент нюз онлайн

Палестинците започнаха серия от акции в подкрепа на молбата за членство в ООН

Палестинците започнаха серия от акции в подкрепа на молбата за членство в ООН

08 септември 2011

Рамала. Палестинците започнаха днес серия от мирни акции в рамките на кампанията за подаване на заявка на Палестинската автономия за пълноправно членство в ООН. Около сто палестински чиновници се събраха днес на кратка акция в представителството на ООН в Рамала, където те прочетоха обръщение до генералния секретар на ООН Бан Ки-мун. В посланието се отправя молба, да се окаже помощ на палестинския народ, който според авторите на посланието включва „семействата на десетки хиляди жертви на израелската окупация, подложени на гонения, лишаване от свобода, хора, които са изгубили своите домове и друго имущество, предаде радио „Свобода”.
Властите в автономията планират да отправят официалното обръщение за членство в ООН и признаване на независимостта на палестинската държава по време на откриващото се през втората половина на септември Общо събрание на ООН.

иаф / Ориент нюз онлайн

Иран тества система на ПРО с далечен обсег

Иран тества система на ПРО с далечен обсег



08 септември 2011

Техеран. Ирански специалисти разработиха и проведоха първите успешни изпитания на система за противоракетна отбрана с далечен обсег на действие, съобщи командващият иранската зенитно-артилерийска база „Хатам ал Анбия” генерал Фарзад Есмаили, цитиран от ИТАР-ТАСС.
С помощта на радар ще бъде възможно във въздуха да се засичат и унищожават крилати ракети, изтребители на противника и стратегическата авиация с далечен обсег на действие. Освен това иранските специалисти разработват нова система за радиолокационно следене, която според генерала, ще може да засича дори и минимално предвижване в радиус от няколко хиляди километра. Есмаили заяви, че новите радари „в най-скоро време ще бъдат включени в системата на противовъздушната отбрана на Иран”.

иаф / Ориент нюз онлайн

сряда, 7 септември 2011 г.

Израелското министерство на външните работи направи признанието, че от години насам са се отнасяли лошо към турците

САМОПРИЗНАНИЕ ОТ ИЗРАЕЛ...

Израелското министерство на външните работи направи признанието, че от години насам са се отнасяли лошо към турците....

Изпратена 07.09.2011 10:20:55 UTC

Обновена 07.09.2011 10:20:55 UTC

Израелското министерство на външните работи направи признанието, че от години насам са се отнасяли лошо към турците.

Израелският вестник Хаарец писа, че служител в изрелското външно министерство е подчертал, че от години насам пътниците от Турция са били унижавани на летищата в Израел и че за последния едногодишен период са били отправени десетки оплаквания за лошо отношение на служителите на летище „Бен Гурион” към пътниците от Турция.

Служителят отбелязва, че пътниците не са протестирали срещу щателното претърсване на багажа, но са считали за унизително претърсването им до долно бельо.

РГТ / Ориент нюз онлайн

МИ-6 е спасила Сейф ал Ислам от сигурна смърт

Разследване: МИ-6 е спасила Сейф ал Ислам от сигурна смърт

07 септември 2011

Лондон, Великобритания /КРОСС/ Британското разузнаване и Скотланд Ярд са били включени в международна операция за да спасят Сейф ал Ислам, синът на Муамар Кадафи, от ислямистки заговор за покушение срещу него на територията на Великобритания, разкрива вестник "Индипендънт", позовавайки се на един поверителен документ.

Британската разузнавателна служба се съмнява, че заговорът е свързан с Катар, която сега е най-силният арабски съюзник на Запада срещу либийския режим.

МИ-6 и САС понастоящем участват в търсенето на Сейф, който заедно с други членове на семейство Кадафи остана до края на войната в Либия.

Синът на диктатора бе обвинен от премиера Дейвид Камерън и френският президент Никола Саркози за участието му в бруталното задушаване на февруарската революция в Либия, поради което той ще бъде съден за военни престъпления.

В миналото обаче МИ-6 е общувала с френските колеги, след като либийските власти получили информация, че терористична клетка свързана с Катар е планирала атентат в Париж.

Тогава французите заявили на британците, че "е известно, че министърът на вътрешните работи на Катар изпитва симпатии към ислямски екстремисти".

Но никакво доказателство не е било показано в подкрепа на това обвинение.

През 2003 г., той като министър е заподозрян от американското разузнаване, че е свързан с Ал Кайда.

В текст, публикуван в "Лос Анджелис Таймс" от март същата година, шейх Абдула бин Халид ал Тани твърди, че той е укривал терористи в своя ферма.

Ричард Кларк, бившия отговорник на Белия дом по въпросите на антитероризма заяви, че неговата роля като ръководител на сигурността в Катар представлява сериозна опасност за американските войници, разположени там.

Официален Катар тогава не коментира тези твърдения.

След седем години, Катар вече е един от най-големите привърженици на либийската опозиция, която сега състави ново правителство в Триполи след падането на Муамар Кадафи.

Твърди се обаче, че Катар оглавява снабдяването на бунтовниците с западно оръжие.

Подробностите около либийските ходове и поисканата от тях помощ от Великобритания за спасяването на живота на сина на дикатора, бяха открити в писмо до високопоставен служител на МИ-6 от служител в отдела за международни отношения на режима.

Документът е открит в купа с писма и дипломатически преписки, свързани с Сейф ал Ислам намерени в министерството на външните работи в Триполи и офиса на Муса Куса, бивш външен министър и резидент, който избяга от режима още в първите дни на революцията.

Други документи, свързани с ролята, която играе сина на полковник Кадафи и някогашен негов наследник във властта, са свързани с опита му за сближаване със запада, включително и с откриването на ядрената програма на режима.

Приносът на Сейф ал Ислам в опитите режима на баща му да загуби своя закостенял статут, е описан в един британски документ като "високо конструктивен и добре дошъл"...

Либия е похарчила 450 милиона долара в опит да създаде бомба. Оказва се, че той е бил на "проблемния" разговор с британските и американските служители. "Можех да донеса съобщения до баща ми и да му обясня. В края имахме добри отношения с ЦРУ, МИ-6 и всички американци и британци".

Полковник Кадафи просто е търсел сигурни данни, че американците и британците нямат скрита програма за промяна на режима в Либия.

Ориент нюз онлайн

вторник, 6 септември 2011 г.

Ердоган:турските кораби ще бъдат виждани по-често в източното Средиземноморие



Турция прекратява военните и търговските връзки с Израел

Автор: Световните агенции

Турция прекратява напълно търговските и военните си връзки с израелската държава, обяви турският премиер Реджеп Ердоган.

Търговски връзки, военни връзки, свързaни с отбранителната индустрия връзки, ние ги прекратяваме напълно. Този процес ще бъде последван от различни мерки.

Премиерът каза, че може да посети Ивицата Газа, но добави, че все още не е взето окончателно решение за това и въпросът ще бъде решен по време на посещението му в Кайро следващата седмица. Ердоган заяви още че "турските кораби ще бъдат виждани по-често в източното Средиземноморие".

Междувременно израелската страна обяви, че не желае отношенията й с Турция да се влошават още. Израелски представител, пожелал анонимност, обяви, че през последните месеци е имало редица опити за създаване на положителна динамика в двустранните връзки, но до момента тези усилия не се успели.

бнр / Уеб Портал Турция

Още:

Погазване на правото ! Безнаказаност,която продължава ! Резолюции на Организацията на Обединените нации (ООН),които не са спазени от Израел !


Ердоган:"Циреят" Израел извърши кървава касапница !


Гюл окачестви израелското нападение като държавен тероризъм !