nkusa

nkusa
nkusa
Watch 24-hour Al Jazeera English news online live broadcast right here.

неделя, 27 февруари 2011 г.

История на Близкия Изток / От древността до наши дни - Автор:Жорж Корм

История на Близкия Изток/ От древността до наши дни


Издател:Рива

12.00 лв.
Отстъпка - 5%
Цена: 11.40лв.

История на Близкия Изток/ От древността до наши дни

Ливанец по националност, макар и родом от Александрия, Египет, Жорж Корм (роден през 1940 г.) от десетилетия изследва миналото на държавите в Близкия изток. С доброто познаване на ислямската религия и цивилизация и с дългогодишната си работа в международни организации, банкови и финансови институции той се утвърждава в научните среди като уважаван историк, политолог и икономист. Съчиненията му са преведени на много езици. Особено ценен в тях е елементът на лично съпреживяване, на задълбочено осмисляне и отношение към събитията в един от най-размирните региони на света.

Жорж Корм започва историческия си разказ от древни времена, за да стигне до съвременните конфликти и проницателното им тълкуване. На основата на огромно количество информация описва този разнообразен свят, като откроява специфичния облик на всяка от отделните култури и страни. Поднася своята светска гледна точка към Близкия изток, воден от амбицията да разруши колективните стереотипи, налагани от мнозина изследователи и политици, за да легитимират недопустимите насилия, които разкъсват района почти непрестанно от два века насам.

http://www.helikon.bg / Muallaf

събота, 26 февруари 2011 г.

Русия ще изпъни договора за доставка на свръхзвукови ракети на Сирия

Русия ще изпъни договора за доставка на свръхзвукови ракети на Сирия

26 февруари 2011

Владивосток. Русия оповести, че възнамерява да изпъни договора за доставка на свръхзвукови антикорабни ракети "Яхонт" за Сирия, въпреки силното противопоставяне на сделката от страна на Израел. Това съобщи министърът на отбраната Анатолий Сердюков, предаде РИА Новости.
„Договорът е в процес на реализация”, каза той.
Русия също така ще достави на Сирия ракетни комплекси „Бастион”, предназначени за борба с плавателни съдове.

иаф / Ориент нюз онлайн

Десетки хиляди души протестират в Арабския свят

Десетки хиляди души протестират в Арабския свят

26 февруари 2011

Триполи. Нарастващите протести в Либия вдъхнаха смелост на протестиращите в Арабския свят и десетки хиляди от тях излязоха на улиците на Тунис и Йемен за по-добър живот, предава АФП. Десетки хиляди тунизийци, предимно студенти, започнаха вчера демонстрация в тунизийската столица, за да поискат свалянето на преходното правителство на Мохамед Гануши. Хиляди жители на улиците на йеменския град Аден след петъчната молитва, за да протестират срещу управлението на президента Али Абдула. В иракската столица Багдад, при първите значителни протести срещу правителството, загинаха 15 души, след като силите за сигурност използваха водни оръжия и сълзотворен газ, за да разпръснат гневните тълпи протестиращи.
Протестите, залели Близкия изток, продължават да се организират масово в социалната мрежа „Фейсбук”. Те обединяват коренно различни групи каузи, вариращи от протести срещу лошата инфраструктура и искане за политически реформи.

иаф / Ориент нюз онлайн

вторник, 22 февруари 2011 г.

Муамар Кадафи се е барикадирал в комплекс в Триполи

Муамар Кадафи се е барикадирал в комплекс в Триполи, твърди бивш дипломат

22 февруари 2011

Либийският лидер се е барикадирал в комплекс в столицата Триполи, предаде ДПА, като се позова на бивш дипломат. "Той се намира в Баб ал Азизия - район от 6 кв. км", каза Абдул Монейм ал Хони, представител на Либия в Арабската лига, който подаде оставка тази седмица като протест срещу бруталните действия на режима срещу демонстрантите. "Освен тази база има само две казарми, държани от Кадафи и последователите му, едната от които е Саади, на изток от Сирт. Останалата част на страната сега е под контрола на младежта", каза либийският дипломат. Над 560 души са убити в Либия от началото на бунта, започнал миналата седмица, предаде ДПА, като се позовава на оценки на опозицията в Джамахирията. Елитни армейски подразделения и африкански наемници, верни на полк. Муамар Кадафи провеждат кръвопролитна спецоперация в някои квартали на столицата Триполи, предаде ИТАР-ТАСС. Според "Ал Джазира", все повече армейски части и местни племена минават на страната на въстаниците, които вече контролирали стратегически важните градове Тобрук и Сирт.

бта / Orient news online

Тези „приятелски диктатури“

Тунис, Египет, Мароко

Тези „приятелски диктатури“

февруари 2011,от Игнасио Рамоне

ДИКТАТУРА в Тунис? Диктатура в Египет? Като гледа човек как в момента медиите си правят гаргара с думата диктатура, прилепвайки я към Тунис на Бен Али и към Египет на Мубарак, французите навярно са се запитали дали добре са чули, или прочели. Същите тези медии и журналисти не ни ли набиваха в главите в продължение на десетилетия, че двете приятелски страни са умерени държави? Когато става въпрос за арабския свят, отвратителната дума „диктатура“ не беше ли запазена (след разрушаването на ужасната тирания на Саддам Хюсеин в Ирак) само за иранския режим? Нима е имало и други диктатури в този регион? И в условията на нашата демокрация, която е модел за подражание, медиите са крили това от нас?

Във всеки случай дължим признание на разбунтувалия се тунизийски народ, който ни отвори очите. Неговата изумителна победа освободи европейците от „лицемерната и прикрита реторика“, която е на мода в тукашните администрации и медии. Принудени да свалят маските, последните дават вид, че едва сега откриват това, което отдавна знаем [1], а именно че „приятелските диктатури“ не са нищо друго освен потиснически режими. По тази тема медиите чисто и просто следваха „официалната линия“ – да си затварят очите или да гледат другаде, потвърждавайки представата, че печатът е свободен само в отношението си към слабите и маргинализираните. Никола Саркози не заяви ли с апломб по повод мафиотската система на клана Бен Али – Трабелси, че в Тунис се наблюдаваше отчаяние, страдание, чувство на задушаване, за които, трябва да признаем, не си бяхме дали достатъчно сметка?

Не си бяхме дали достатъчно сметка... За 23 години... Въпреки присъствието в страната на дипломатическа служба, по-голяма от тази на която и да било друга държава... Въпреки сътрудничеството във всички области на сигурността (полиция, жандармерия, разузнаване)... Въпреки редовното пребиваване в Тунис на водещи личности от политиката и медиите, които без никакви морални задръжки бяха създали там свои курортни гнезденца [2]... Въпреки присъствието във Франция на прокудени от родината ръководители на тунизийската опозиция, които френските власти държаха настрана като чумави и на които в продължение на десетилетия беше почти забранено да припарват до големите медии... Позор за демокрацията.

Всъщност, под претекст че са преграда пред радикалния ислямизъм, тези авторитарни режими бяха (и продължават да са) благосклонно покровителствани от европейските демокрации, пренебрегващи собствените си ценности [3]. Същия циничен аргумент Западът използва и по време на Студената война в подкрепа на военните диктатури в Европа (Испания, Португалия, Гърция, Турция) и в Латинска Америка, защото така нямало да се позволи на комунизма да вземе властта.

Какъв добър урок дават разбунтувалите се арабски общества на онези в Европа, които, говорейки за тях, използваха само манихейски език: послушни маси, свели глави пред корумпирани ориенталски сатрапи, или истерични тълпи, обсебени от религиозен фанатизъм. Но ето че на екраните на компютрите и телевизорите си (възхитителна работа на „Ал Джазира“) изведнъж ги виждаме загрижени за социалния напредък, без следа от религиозно опиянение, жадни за свобода, изтормозени от корупцията, презиращи неравенствата и копнеещи за демокрация за всички, без изключение.

Далеч от двусмислените карикатури, тези народи изобщо не са някакво „арабско изключение“, напротив, в политическите си въжделения те изглеждат подобни на останалите модерни просветени градски общества. Една трета от тунизийците и почти една четвърт от египтяните редовно сърфират в интернет. Както казва Мулай Хишам ел Алауи: Новите движения не са белязани от стари антагонизми като антиимпериализъм, антиколониализъм или враждебност към светското битие. В демонстрациите в Тунис и в Египет нямаше никаква религиозна символика. Това е един поколенчески прелом, който отхвърля схващането за арабската изключителност. Освен това новите информационни технологии дават импулс на тези движения, предлагащи нова разновидност на гражданското общество, при която отхвърлянето на авторитаризма върви ръка за ръка с отхвърлянето на корупцията [4].

Благодарение именно на дигиталните социални мрежи хората, както в Тунис, така и в Египет, успяха много бързо да се мобилизират и за рекордно кратко време да съборят властта. Това стана дори преди протестните движения „да узреят“ за създаването на условия, в които да се появят нови лидери, произхождащи от техните среди. Това е много рядък случай, при който една революция побеждава без лидер, без ръководна организация и без програма, само под напора на динамиката и отчаянието на масите.

Моментът е деликатен и без съмнение определени сили, особено в Египет, вече работят според старата максима от романа „Гепардът“:всичко се променя, за да не се промени нищо. Тези народи, които сега завоюват свободата си, не трябва да забравят предупреждението на Балзак: Печатът може да бъде убит по същия начин, по който се убива един народ, като му се даде свободата [5]. „Контролираните демокрации“ са много по-сръчни в опитомяването на един народ по напълно законен начин, отколкото старите диктатури. Но това не оправдава запазването на последните и не трябва да възпира устрема за свалянето на една тирания.

Сгромолясването на диктатурата в Тунис беше толкова бързо, че другите магребски и арабски народи заключиха: тези автокрации – едни от най-старите в света – са толкова дълбоко прогнили, че представляват просто „книжни тигри“. Нещо, което се потвърди и в Египет.

На това се дължи и впечатляващото надигане на арабските народи в Йордания, Йемен, Алжир, Сирия, Саудитска Арабия, Судан и Мароко, което неизбежно напомня за големия революционен взрив, разтърсил Европа през 1848 г.

В Мароко, една абсолютна монархия, в която резултатите от „изборите“ (винаги фалшифицирани) се определят от суверена, който според своето благоволение назначава т. нар. суверенни министри, няколко десетки фамилии, близки до трона, продължават да обсебват главните богатства на страната [6]. Данните, разпространени от „Уикилийкс“, показаха, че корупцията в тази страна достига невъобразим цинизъм, много по-голям от този на Бен Али в Тунис, и че корените на всички мафиотски мрежи са в кралския дворец. Страна, в която е повсеместна практика хората да бъдат подлагани на мъчения и да бъде задушавана постоянно свободата на печата.

И тази „приятелска диктатура“ обаче, като тунизийската на Бен Али, се радва на много голяма снизходителност от страна на нашите медии и на повечето от водещите ни политици [7]. Последните омаловажават признаците, че бунтът става „заразителен“. Вече четирима души там се самозапалиха. Демонстрации на солидарност с бунтовете в Тунис и Египет се състояха в Танжер, Фес и Рабат [8]. Уплашени, властите решиха превантивно да субсидират храните от първа необходимост, за да избегнат „хлебни бунтове“. Значителни войскови части бяха изтеглени от Западна Сахара и придвижени спешно към Рабат и Казабланка. Крал Мохамед VI и няколко негови сътрудници пътуваха специално до Франция през уикенда на 29 януари, за да се консултират с експерти по опазване на обществения ред от френското Министерство на вътрешните работи [9].

Въпреки че властите опровергават последните две информации, ясно е, че мароканското общество следи с напрегната възбуда събитията в Тунис и Египет. Готово да се включи в революционния кипеж, за да строши най-после феодалните окови. И да поиска сметка от всички в Европа, които в продължение на десетилетия бяха съзаклятници на „приятелските диктатури“.

Превод Методи Кръстев
Бележки под линия

[1] Вж. Jacqueline Boucher, „La société tunisienne privée de parole“ (Тунизийското общество, на което е отнета думата), и Ignacio Ramonet, „Main de fer en Tunisie“ (Желязна ръка в Тунис), Le Monde diplomatique, съответно февруари и юли 1996.

[2] В момент, когато Мохамед Буазизи вече се беше принесъл в жертва, самозапалвайки се на 17 декември 2010 г., когато бунтът се разпростираше из цялата страна и десетки протестиращи тунизийци продължаваха да падат под куршумите и репресиите на режима на Бен Али, кметът на Париж Бертран Деланое и министърката на външните работи Мишел Алио-Мари сметнаха за съвсем нормално да заминат за Тунис, за да посрещнат там безгрижно Бъдни вечер.

[3] В същото време, без да държат сметка за противоречието, Вашингтон и неговите европейски съюзници подкрепят теократичния и тираничен режим в Саудитска Арабия, главното официално огнище на най-мракобесния и експанзионистки ислямизъм.

[4] http://www.medelu.org/spip.php?arti...

[5] Honoré de Balzac, Monographie de la presse parisienne (Монография на парижкия печат), Париж, 1843.

[6] Вж. Ignacio Ramonet, „La poudrière Maroc“ (Бурето с барут Мароко), Mémoire des luttes, септември 2008, http://www.medelu.org/spip.php?arti...

[7] От Никола Саркози до Сеголен Роаял, като се мине през Доминик Строс-Кан, който е собственик на имот в Маракеш, много френски политици не са имали никакви задръжки да пребивават в тази „приятелска диктатура“ по време на последните отпуски в края на миналата година.

[8] El País, 30 януари 2011, http://www.elpais.com/articulo/inte...

[9] El País, 30 януари 2011, http://www.elpais.com/articulo/inte..., и Pierre Haski, „Le discret voyage du roi du Maroc dans son château de l’Oise“, Rue89, 29 януари 2011, http://www.rue89.com/2011/01/29/le-...

Монд Дипломатик / Orient news.net

Елитни армейски подразделения и африкански наемници, верни на либийския лидер полковник Муамар Кадафи провеждат кръвопролитна спецоперация

Елитни армейски подразделения и африкански наемници, верни на либийския лидер полковник Муамар Кадафи провеждат кръвопролитна спецоперация в някои квартали на Триполи Достъпно само за абонати

22 февруари 2011

Телевизия "Ал Джазира" съобщи за много жертви при потушаване на народни протести в кварталите Таджур, Фашлум и Сук ал Джумаа, като демонстрантите са били обстрелвани с картечници. Според източници от опозицията, в столицата са загинали няколкостотин души. Според "Ал Джазира", все повече армейски части и местни племена минават на страната на въстаниците, които вече контролирали стратегически важните градове Тобрук и Сирт.

бта / Orient news online

Хиляди турски служители във фирми, които очакват да бъдат евакуирани от Либия, са се събрали на футболен стадион в Бенгази

3500 турци са блокирани на стадиона в Бенгази

От Маргарита Насева

Хиляди турски служители във фирми, които очакват да бъдат евакуирани от Либия, са се събрали на футболен стадион в Бенгази, откъдето чуват стрелбата в града, съобщават очевидци пред "Ройтерс".

"Всичко е извън контрол, виждаме как 15-16-годишни деца носят калашници", заяви по телефона Сертак Каран от турската фирма Arsel Construction.

По негови оценка на стадиона са събрани около 3500 турци. Самият той е пристигнал на стадиона преди три дни, след като сградите на компанията са били претърсени.

Каран разказва как служители на силите за сигурност са събличали униформите си и са се присъединявали към протестите, за да не бъдат нападнати.

Турският министърът на външната търговия съобщи по-рано, че вандали са нападнали турски компания, разработващи проекти в Либия на стойност над 15 млрд. долара.

Според оценки на официални лица в страната работят около 25 000 турци.

Около 600 вече бяха евакуирани през уикенда от Бенгази. Анадолската информационна агенция съобщи, че други 250 са отпътували с автобуси за египетския град Александрия.

По-рано днес Анадолската агенция съобщи, че самолет, изпратен от турското външно министерство в Либия, за да евакуира от там турски граждани, е получил отказ за приземяване в Бенгази и се е върнал празен в Истанбул.

Днес Министерството на външните работи обяви, че изпраща четири самолета и два кораба в Либия, за да помогне за евакуацията на турците. Двата кораба ще могат да транспортират около 1200 пътници.

Друг план за евакуация предвижда превозването на турски граждани от либийския град Тобрук в Египет, откъдето да заминат за Турция със самолет.

вдн / Orient news online

Влиятелен ислямски духовник призова Кадафи да бъде убит

Влиятелен ислямски духовник призова Кадафи да бъде убит

Много влиятелен катарски духовник от египетски произход - шех Усеф ал Кардауи, издаде фатва - тълкувание на ислямския закон, призоваваща по катарската телевизия "Ал Джазира" либийската армия да убие Муамар Кадафи, за да се отърве от него Либия.

"Нека този, който може в либийската армия, да изстреля куршум срещу Муамар Кадафи, за да избави Либия от него, го направи", заяви той. Той призова либийската армия да не се подчинява на този, който й заповядва да удря собствения си народ". Той призова либийските посланици да се разграничат от режима. Въпреки своята напреднала възраст, 85-годишният шейх Кардауи, има значителна аудитория в арабския свят, която се увеличава чрез различните програми, които той води от Катар по различни телевизионни канали, основно "Ал Джазира". На 29 януари той призова египетският президент Хосни Мубарак да подаде оставка за доброто на страната си. "Президент Мубарак, съветвам ви да си тръгнете. Няма друго решение", заяви той. На 18 февруари, седмица след падането на Мубарак, в проповед на площад "Тахрир" в Кайро пред стотици хиляди египтяни шейх Кардауи призова арабските ръководители да се вслушат в народа си и да започнат конструктивен диалог. "Обръщам се към арабските ръководители. Не спирайте историята. Светът се променя, светът върви напред и арабският свят се промени отвътре", заяви той. /АФП

Доха / Катар

Orient news online

Според очевидци над Триполи били пуснати в действие бойни самолети

Диктаторът губи контрол

22 секунди - Кадафи,колата и чадърът...

Полковник Кадафи се появи снощи по телевизията, за да покаже, че не се укрива във Венецуела, а все още е в Либия. Въпреки това по всичко изглежда, че той губи контрола върху положението в страната.

"Ето ме, за да се убедите, че съм тук, а не във Венецуела", заяви Муамар Кадафи в едно 22-секундно изявление по държавната телевизия. Явно либийският диктатор искаше да покаже, че държи нещата под контрол и да опровергае слуховете, че бил избягал от Либия.

Не стана ясно обаче кога и къде е бил направен записът. Кадафи каза, че възнамерявал да посети своите привърженици на така наречения Зелен площад в центъра на столицата Триполи, но изсипалият се дъжд осуетил намеренията му. Кадафи бе показан в една кола, държащ в ръка чадър.

Насилието в Либия ескалира

Според очевидци над Триполи били пуснати в действие бойни самолети. По покривите на редица основни сгради били разположени снайперисти с цел да попречат на хората да се присъединят към протестиращите тълпи.

Твърди се, че авиацията бомбардирала няколко квартала на Триполи. Арабският телевизионен канал Ал Джазира съобщава, че самолетите обстреляли и една огромна демонстрация против Кадафи. Очевидка твърди, че демонстрацията в Триполи била потопена в кръв.

Ал Джазира съобщава също, че властите са прекъснали всички видове телефонни връзки в страната. Един от синовете на Кадафи обаче се появи по телевизията, за да опровергае всички тези съобщения. Либийската авиация не била бомбардирала никакви демонстрации или други обекти. Армията разрушила само депа с муниции, разположени извън населени места.

Няма обективни наблюдатели

Твърди се, че само в понеделник силите за сигурност са убили над 150 души

Тези информации не могат да бъдат потвърдени или опровергани, тъй като на място в Либия няма никакви независими наблюдатели. Веднага след започването на вълненията всички чуждестранни журналисти бяха изгонени от страната, а на представители на либийските медии е забранено да предават от местата на събитията.

Генералният секретар на ООН Бан Ки Мун заяви, че е дълбоко потресен от новините за кръвопролитията в Либия. Той подчерта, че обстрелването на мирни хора от въздуха представлява грубо нарушение на човешките права.

Автор:П. Щефе, С. Гяуров/Редактор: М. Илчева

Orient news online

Самолетът,който трябваше да прибере български граждани от Триполи,все още не е излетял

Самолетът за евакуиране на българите от Либия не е излетял

Автор:Никола Миладинов / бнр

Самолетът,който трябваше да прибере български граждани от Триполи,все още не е излетял. Не се съобщават конкретните причини за забавянето. Българските власти нямат официална информация от Либия дали е затворено въздушното пространство за полети.

Машината "Еърбъс А 320" със 180 места, наета от държавната фирма „Техноекспортстрой”, трябваше по нареждане на премиера да излети тази сутрин и да пристигне в либийската столица по обяд. По план тя трябва да евакуира българите от района на Триполи.

По-рано стана ясно, че самолетът е получил разрешение за кацане в Триполи.

Общият брой на българите в Либия е около 500. Половината от тях са в района на Триполи, а останалите са пръснати в градовете по източната и западната част на страната.

Orient News online

понеделник, 21 февруари 2011 г.

ФЕРИБОТИ ПОТЕГЛИХА ЗА ЛИБИЯ

ФЕРИБОТИ ПОТЕГЛИХА ЗА ЛИБИЯ...

Турция мобилизира всички свои възможности за безопасната евакуация на турските граждани от Либия....

Изпратена 21.02.2011 11:06:46 UTC

Обновена 21.02.2011 11:06:46 UTC

Турция мобилизира всички свои възможности за безопасната евакуация на турските граждани от Либия.
Турските авиолини осигуриха самолети а дирекцията за морски автобуси към кметството на Истанбул изпрати два ферибота които също ще бъдат използвани в евакуацията на турските гражадни.
Двата ферибота, всеки с капацитет от хиляда и 200 пътника и 200 автомобила, ще потеглят днес следобед за Либия.
На борда на фериботите се намират и линейки и екипи на Турския Червен Полумесец.
Планира се фериботите да достигнат Либия за срок от 22 часа. Очаква се фериботите да бъдат придружавани от две фрегати на турския военноморски флот.

ТРТ / Orient news online

Полицейските сили са преминали на страната на протестиращите в либийския град Бенгази и градът се намира под контрола на възстаналите

"Ал Джазира":Бенгази е под контрола на протестиращите

21 февруари 2011 1

Триполи,Либия /КРОСС/ Полицейските сили са преминали на страната на протестиращите в либийския град Бенгази и градът се намира под контрола на възстаналите, съобщава телевизия Ал Джазира. Същевременно Лигата на арабските държави излезе с декларация, която осъжда действията на либийските власти по отношение на мирните граждани и поиска незабавно да бъде спряно насилието, като нарече „законни" исканията за промени, издигнати от либийския народ, съобщава египетската държавна агенция МЕНА. Заради вълненията в Либия, британското външно министерство съобщи, че започва евакуацията на семействата на дипломатите си в тази страна.

Orient news online

Демонстрантите поеха контрола над няколко либийски града

Демонстрантите поеха контрола над няколко либийски града

Автор:Световните агенции/ Лилия Димитрова - БНР

© Снимка: www.dawn.com

Няколко либийски града, включително Бенгази и Сурт, са под контрола на антиправителствените демонстранти, съобщи Международната федерация за човешките права. Информацията бе потвърдена и от един от организаторите на протестите в Бенгази - Салахудин Абдула в интервю за телевизия "Ал Джазира".

"Градът вече не е под контрола на армията, а е напълно под контрола на демонстрантите. Племенните лидери и всички участват в организирането на граждански комитети, които да управляват града. Вече успешно сформирахме комитети, които да защитават складовете с провизии от храна."

По данни на международната организация между 300 и 400 души са загинали от началото на протестите срещу режима на Муамар Кадафи в Либия.

Либийският министър на правосъдието Мустафа Абуд Ал Джелейл подаде оставка заради "прекомерната употреба на насилие" срещу антиправителствените демонстранти, съобщи частния либийски вестник "Курина". На интернет сайта на вестника се казва, че министърът е съобщил за оттеглянето си по телефона.

Антиправителствени протести са избухнали и в либийския град Рас Лануф, съобщи местен вестник. В града се намира една от най-големите петролни рафинерии в Либия. Вестникът цитира служители на рафинерията, които са започнали да се организират в отряди за защита на петролното съоръжение.

Полицейски участък е бил подпален в покрайнините на Триполи, съобщи репортер на агенция Ройтерс. Няколко коли, паркирани пред участъка, също са се подпалили. В района не е имало антиправителствени протести или сблъсъци със силите за сигурност, отбелязва агенцията.

Коалиция от либийски мюсюлмански лидери излезе с декларация, в която се казва, че мюсюлманите са задължени да възстанат срещу режима в Либия. В документа, разпространен от агенция Ройтерс, се посочва, че либийските управляващи са показали арогантност и незачитане на човешките права и не заслужават гражданите на джамахирията да им се подчиняват.

бнр / Orient news online

Група либийски духовни авторитети издаде фетва, призоваваща всички мюсюлмани да изпълнят дълга си и да въстанат срещу режима в Либия

"Ройтерс" разпространи любителска снимка от град Бенгази, на която демонстранти седят на покрива на изгоряла сграда, развявайки знамето на либийската революция.

Reuters


НА ЖИВО: Министри и посланици дезертират от режима на Кадафи



Libya protests - Col Gaddafi under mounting pressure


Uploaded by timesbg. - Watch the latest news videos.

17:06 Група либийски духовни авторитети издаде фетва, призоваваща всички мюсюлмани да изпълнят дълга си и да въстанат срещу режима в Либия. Групата поиска освобождаването на ислямския учен Садик ал-Грияни, който бе арестуван, след като критикува правителството, съобщи "Ройтерс".

Групата, която се нарича "Мрежа на свободната улема в Либия" и включва над 50 духовни авторитети, казва, че правителството и негови поддръжници "са показали абсюлотно арогантна безнаказаност и продължават, дори усилват, кървавите си престъпления срещу човечеството".

"Така те показаха пълно безверие към заръките на бог и неговия възлюбен пророк (мир над главата му", казва изявлението, което не е датирано.

Правосъдният министър на Либия Мустафа Абдул Джалил е подал оставка в знак на несъгласие с "прекомерната употреба на насилие срещу антиправителствените демонстранти", потвърди днес и частният либийски вестник "Курина", след като часове по-рано новината бе съобщена от излизащия в Лондон египетски в."Ашарк алаусат".

Непотвърдени остават сведенията за оставките на други двама министри.

По-рано през деня и постоянният представител на Либия в центъра на Арабската лига в Кайро Абдел Монейм ал Хони заяви пред журналисти, че се присъединява към "революцията". Отново в понеделник посланикът на страната в Индия потвърди пред Би Би Си, че режимът на Кадафи използва наемници, за да потуши размириците, и добави, че прекратява изпълняването на функцииите си.

По-рано същия ден за оставката си като посланик в ефир пред телевизия "Ал Джазира" съобщи и посланикът на Либия в Китай.

вдн / Orient news online

Антиправителствените протести не стихват и в Мароко и Йемен

Антиправителствените протести не стихват и в Мароко и Йемен

Автор:Световните агенции / БНР

© Снимка:ЕПА / БГНЕС

Петима души са загинали при протестите през уикенда в Мароко, съобщи министърът на вътрешните работи Тайеб Шеркауи. Обгорените тела на жертвите са открити в опожарена банка в град Ал Хосейма, в северната част на Мароко.

Общо 128 души, сред които 115 служители на силите за сигурност, са били ранени при размириците, избухнали в няколко марокански града. Арестувани са 120 души.

Десетки хиляди шиити излязоха на антиправителствен протест в град Саада в северен Йемен. Демонстрантите настояват за оставката на президента Али Абдула Салех. Саада е бастион на шиитските бунтовници, които водят шест войни с правителството на Салех преди да сключат примирие през 2010.

бнр / Ориент нюз онлайн

Кадафи избягал към Южна Америка

Кадафи избягал към Южна Америка

понеделник,21 февруари 2011

Триполи

Либийският диктатор Муамар Кадафи е напуснал страната и се е отправил към някоя латиноамериканска страна, вероятно Венецуела, съобщи телевизия Ал Арабия, цитирана от ИТАР-ТАСС.

Още снощи няколко арабски чата обявиха, че Кадафи е напуснал със семейството си Либия. Арабистът проф. Владимир Чуков, заяви за АСН снощи, че съобщението се е появило в сайта Он ислям, но е било свалено.

Междувременно, във Facebook протестиращи от групата „Гняв в Либия-17 февруари” обявиха, че по Радио Либия е имало информация за напускането на Кадафи. През последните няколко дни новините от джамахирията са до голяма степен въз основа на любителски видеозаписи и активни потребители на интернет.

АСН / Orient news online

Ирански филм грабна „Златна мечка” на „Берлинале”

Ирански филм грабна „Златна мечка” на „Берлинале”

Актьорите от лентата с призове за най-добра игра

Снимка ЕPA

Иранският режисьор на филма „Надер и Симин, развод”Асгар Фархади заедно с актрисите Сарет Баят (вляво) и Сарина Фархади (вдясно) позират със „Златна мечка” за най-добър филм и персоналните сребърни мечки на двете актриси.
21.02.2011
Иранският филм „Надер и Симин, развод” спечели „Златната мечка” на 61-ия международен кинофестивал „Берлинале”. Най-голямата награда на един от най-престижните световни кинофестивали бе връчена преди ден в Берлин на режисьора Асгар Фархади. Иран за пръв отчита такъв успех на берлинския кинофорум. Филмът е с дълбок обществено-политически и религиозен заряд. Показва сблъсъка между традиционните ценности и модерния мироглед, който носи образованата и градската прослойка от населението.

Журито, оглавявано от италианската режисьорка и актриса Изабела Роселини, присъди сребърни мечки за най-добра игра на участвалите във филма актриси и актьори Сарина Фахради, Сарех Баят, Пейман Моади, Бабак Карими, Али Ашгар Шахбази. Отличие за филм бе връчено на черно-белия „Торинският кон” на унгарския режисьор Бела Тара. „Сребърната мечка” за режисура отиде при германския режисьор Улрих Келер за лентата „Сънна болест”. Приз за най-добър сценарий бе връчен на двама участници – американеца Джошуа Марстън и албанеца Авдамион Муратай за филма „Кръвна мъст”. „Сребърна мечка” за големи постижения в изкуството бе спечелена от аржентинско-мексиканския филм „Приз” на Паула Маркович. Наградата „Алфред Бауер” отиде при германския режисьор Андрес Вайел за филма „Кой, ако не ние”. По време на фестивала бяха показани 380 филма от 58 държави. На финалната права останаха 16 филма.

вм / Ориент нюз онлайн

Антиправителствени демонстранти са се събрали на един от централните площади в Триполи и настояват либийският лидер Муамар Кадафи да напусне страната

Либия е на прага на гражданска война, твърди синът на Кадафи

Автор:Даниела Савова

Антиправителствени демонстранти са се събрали на един от централните площади в Триполи и настояват либийският лидер Муамар Кадафи да напусне страната, съобщава телевизия Ал Джазира. Във видеозапис, направен с мобилен телефон, се вижда как хората скандират "Либия е единна!", "Кадафи, заминавай си!".

Според очевидци в някои части на града са избухнали сблъсъци между поддръжници и противници на Муамар Кадафи, а силите за сигурност са използвали сълзотворен газ, за да разпръснат тълпата. Опозицията твърди, че най-малко 4 района на столицата са под контрола на протестиращите.

По-рано либийски правозащитник заяви, че съпротива в някои квартали оказват въоръжени членове на "революционните комитети" и наемници от Чад и Нигер. Омар ас-Синуси твърди, че Муамар Кадафи използва 35 хиляди африканци за смазване на въстанието. В Бенгази пък има опожарени и разграбени сгради.

Лекарка от централната болница в града, пожелала да остане анонимна, събощава в телефонно интервю за "Ал Джарира", че в града празнуват, тъй като армията е напуснала. В Бенгази празнуваме. Всички са много щастливи. Има много жертви, но се гордеем с тях и това, което са направили, обяснява тя.

Междувременно в телевизионно обръщение синът на Кадафи Сейф ал-Ислам, предупреди за възможността от гражданска война в страната заради протестите. Как започна и се разви всичко? Знаем, че районът преминава през буря, бурята на промяната и свободата. Тази част на света трябва да се промени и ако промяната не идва от правителствата, тя идва от хората и това е, което виждаме в много арабски държави, каза синът на Кадафи.

Той обаче подчерта, че опозиционни елементи, които се намират в чужбина, са се опитали да копират това, което се случва в Египет и Тунис. По думите му властите са очаквали подобно развитие на ситуацията и са предприели необходимите мерки.

Сейф ал-Ислам обеща програма за реформи и макар че призна, че армията е допуснала грешки, заяви, че броят на жертвите е по-малък, откокото се твърди. Синът на Муамар Кадафи каза също, че баща му е в страната и е подкрепян от армията, като по този начин се опита да опровергае слуховете, че либийският лидер се намира в чужбина.

бнр / orient news online

събота, 19 февруари 2011 г.

Протестите в Бахрейн се разрастват

Протестите в Бахрейн се разрастват

Автор:Ройтерс / Мария Петрова - БНР

© Снимка:ЕПА / БГНЕС

Линейки по време на протестите в Манама

Хиляди демонстранти в Бахрейн се завърнаха на площад "Пърл" ("Перла") в столицата Манама и продължиха да настояват за падането на управляващия режим. Те започнаха да издигат палатки, за да останат на площада. Междувременно полицията се оттегли от площада, докато протестиращите премахваха бодливата тел и от три улици изпълниха отново централната част на Манама.

Народът иска режимът да падне, скандираха хората на площада и обясниха, че искат "мирни" протести.

Много жени и деца бяха сред протестиращите, които носеха националното знаме на Бахрейн в черно и бяло и бели плакати с думата "мир", изписана на арабски и английски.

Силите за сигурност се опитаха да разпръснат демонстрантите със сълзотворен газ, заради което някои от хората бяха евакуирани в болницата "Салмания", след като вдишаха газа. Полицията обаче се изтегли скоро след това.

Полицията използва сълзотворен газ и по-рано, когато се опита да разпръсне демонстранти, идващи на площад "Пърл", докато армията се изтегляше от него. Причината за изтеглянето беше заповед на престолонаследника принц Салман бин Хамад ал-Халифа, който нареди изтеглянето на всички военни от улиците на Бахрейн с незабавен ефект. Освен оттеглянето на армията пресполонаследникът нареди и на силите за сигурност да не се намесват в протестите.

Принц Халифа призова за национален ден на траур за синовете, които загубихме. Той призова също за спокойствие, настоявайки гражданите да се обединят и да си сътрудничат с всички политически сили в страната.

Подчертавам още веднъж, че наш дълг е да запазим сигурността и стабилността, да осигурим да няма разногласия и ситуацията да не се влоши, заяви той в изявление за националната информационна агенция на Бахрейн. Присъединете се към нас, за да се успокои ситуацията, така че да можем да обявим ден на национален траур за нашите изгубени синове, допълни той.

Основната опозиционна шиитска група заяви по-рано, че няма да започне диалог с правителството и принц Салман бен Хамад Ал-Халифа, ако армията не се изтегли от улиците.

Междувременно най-големият синдикат в Бахрейн е призовал членовете си да стачкуват в неделя, съобщи член на синдиката на авиоработниците.

Синдикатът на "Гълф еър" каза на членовете си, че Общият съюз на работниците в Бахрейн е призовал за стачка от 20 февруари, съобщил служител в "Гълф еър", който предпочел да остане анонимен.

"Гълф еър" е националният превозвач на Бахрейн. Официални представители на авиопревозвача все още не са коментирали.

бнр / Orient news online

ЗЕЙНЕЛ АБИДИН БИН АЛИ Е В КОМА

ЗЕЙНЕЛ АБИДИН БИН АЛИ Е В КОМА...

Сваленият от власт държавен глава на Тунис Зейнел Абидин Бин Али в резултат на народните бунтове и който остана принуден да избяга в Саудитска Арабия е в кома от два дни насам.

Изпратена 18.02.2011 13:10:59 UTC

Обновена 18.02.2011 13:10:59 UTC

Сваленият от власт държавен глава на Тунис Зейнел Абидин Бин Али в резултат на народните бунтове и който остана принуден да избяга в Саудитска Арабия е в кома от два дни насам.

74 годишният Бин Али бе приет на лечение в болница в Джида след като бу установен мозъчен кравоизлив. Състоянието на Бин Али е тежко.

Близък на семейството на Бин Али съобщи за агенция Ройтерс, че с всеки изминал ден здравословното състояние на сваления лидер, който управлява Тунис в продължение на 23 години, се влошава все повече.

ТРТ / orient news online

Сащ напълно и безрезервно подкрепят израелския окупатор в Палестина

„Хамас” : Налагането на вето на САЩ на резолюцията на ООН е възмутително

19 февруари 2011

Рамалла. Палестинското радикално движение „Хамас” нарече възмутително налагането на вето от САЩ на арабската проекторезолюция в Съвета за сигурност на ООН, забраняваща заселническата дейност на Израел, предава АФП. Движението, контролиращо Ивицата Газа, призова за слагане на край на палестинско-израелските контакти.
„Хамас” заяви, че поведението на администрацията на американския президент Барак Обама трябва да бъде като призив за опомняне на палестинския президент Махмуд Аббас и оглавяваната от него Палестинска автономия.
Говорителят на движението заяви, че ходът е деспотично и възмутително решение срещу палестинския народ.
„Това трябва да подтикне Палестинската автономия да приеме стратегия на единство...и да вземе национално решение за прекратяване на всички форми на преговори с (израелския) окупатор.”

иаф / Orient news online

:::

итай е разочарован от решението на Съвета за сигурност на ООН относно израелските селища

19 февруари 2011

Пекин. Предизвиква съжаление фактът, че Съветът за сигурност на ООН не успя да приеме резолюцията, осъждаща строителството на еврейски селища на окупираните палестински територии, заяви постоянният представител на Китай в ООН Ли Баодун, цитиран от ИТАР-ТАСС.
Проекторезолюцията бе внесена за разглеждане в Съвета за сигурност от група арабски държави, но заради наложеното от делегацията на САЩ вето документът не бе приет.
„Китай решително се обявява против строителството на селища от страна на Израел, както и на разделителна стена на окупираните палестински територии, включително Западния бряг на река Йордан и Източен Ерусалим. Пекин също така подкрепя законните искания на палестинския народ”, подчерта Ли Баодун.

иаф / Orient news online

Още:

Държави признали независимостта на Палестина

Парагвай призна палестинската държава !

Перу призна независимостта на Палестинската автономия !

Еквадор официално призна Палестина за независима държава в петък

Уругвай обяви, че ще признае палестинската държава през 2011 година

Боливия ще признае независимата палестинска държава в границите от юни 1967 г.

Боливия признава Палестинската държава в границите й от 1967 година

Бразилия призна палестинската държава в границите от 1967 г. / Brazil recognizes Palestinian state on 1967 borders