nkusa

nkusa
nkusa
Watch 24-hour Al Jazeera English news online live broadcast right here.

вторник, 30 ноември 2010 г.

„Индипендънт”:На САЩ наистина не им пука за несправедливостта в Близкия изток

„Индипендънт”:Вече знаем със сигурност – на САЩ наистина не им пука за несправедливостта в Близкия изток

30 ноември 2010

Лондон. Преглеждайки хилядите изтекли документи, се налага един единствен извод, коментира в-к „Индипендънт” – проблемът не е, че американските дипломати не разбират Близкия изток. Проблемът е, че са загубили всякаква мярка за несправедливост. Огромни количества дипломатическа кореспонденция доказват, че основния поток от американската политика в Близкия изток е равняването по Израел, че принципната цел е окуражаването на арабите да се присъединят към американско-израелския съюз срещу Иран, че насочващата цел на американската политика през годините е нуждата от озаптяване/сплашване/смазване/потискане и в крайна сметка унищожаване на силата на Иран.
Няма практически никакво споменаване на незаконните израелски колонизаторски поселения на Западния бряг, на израелските „наблюдателни постове”, за екстремистки настроените израелски „заселници”, чиито домове са обсипали окупираният палестински Западен Бряг на река Йордан, на огромната незаконна система за крадене на земя, лежаща в основата на израелско-палестинската земя. И, удивително, всички видове качествени американски дипломати се прекланят пред израелските искания, докато шефове на Мосад и израелското военно разузнаване четат списъците на желанията си.

иаф / Ориент нюз онлайн

понеделник, 29 ноември 2010 г.

„Уикилийкс” показа скритото лице на американската дипломация

„Уикилийкс” показа скритото лице на американската дипломация

29 ноември 2010

Вашингтон. По традиция дипломатите са известни с приветливите си публични изявления, но изтекли от американското правителство документи показват, че при закрити врати американските представители могат да бъдат безмилостни в оценките си, съобщава АФП.
Това става ясно от публикуваните от сайта „Уикилийкс” документи, в които има неласкави квалификации както за американските противници, така и за съюзниците на САЩ.
Италианският премиер Силвио Берлускони например е наречен „безполезен, суетен и неефективен като модерен европейски лидер”. В друг документ премиерът е определен като „физически и политически слаб”, като е направена бележка и за нощните му празненства, заради които не си почива добре.
Афганистанският президент Хамид Карзай е описан като „изключително слаб” и с уклон към конспиративни теории.
В обмяната на информация с Вашингтон американската дипломатическа мисия в Москва казва за президента на Русия Дмитрий Медведев, че „играе ролята на Робин”, докато премиерът Владимир Путин е сравнен с Батман.
По отношение на германския канцлер Ангела Меркел дипломатите казват, че тя бяга от риска и е „рядко изобретателна”, а на външния министър Гидо Вестервеле му липсват външнополитически познания.
Френският президент Никола Саркози пък е наречен „обидчив и авторитарен” дори към обкръжението си.

иаф / Ориент нюз онлайн

Израел е искал да нападне Иран

Робърт Гейтс:Израел може да удари Иран и без помощта на Вашингтон

29 ноември 2010

Вашингтон. Вашингтон е заявил пред Франция, че Израел би могъл да удари Иран и без американска военна помощ, но операцията може да бъде неуспешна, съобщава АФП, позовавайки се на разпространената от „Уикилийкс” информация.
На 8 февруари в Париж американският министър на отбраната Робърт Гейтс е изразил това мнение пред френския си колега Ерве Морен, което е било отразено в протокола на срещата. От своя страна сайтът „Уикилийкс” е успял да намери достъп до поверителния документ.
На въпрос на Морен дали Израел има възможността да нападне Иран без помощта на САЩ, Гейтс е отговорил, че „не знае дали Израел ще може да извърши успешни действия, но би могъл да проведе операцията сам”. Все пак американският министър е омаловажил последствията от атака срещу Иран, заявявайки, че „всеки удар с конвенционално оръжие от която и да е страна само ще забави плановете на Техеран с 1-3 години, докато успее да озлоби иранския народ още повече срещу нападателя”.

иаф / Ориент нюз онлайн

неделя, 28 ноември 2010 г.

Парламентарните избори в Египет започват днес

Парламентарните избори в Египет започват днес

28 ноември 2010

Кайро. Египетските граждани ще гласуват днес на парламентарните избори на фона на засилената сигурност в страната, предава АФП. От изборите се очаква да утвърдят властта на управляващата партия и да отслабят ислямистката опозиция на „Мюсюлмански братя”.
Очаква се избирателната активност на 80-милионната страна да бъде ниска, както обикновено. Съществуват опасения, че по време на вота ще се проведат сблъсъци между поддръжниците на различните партии.
В страната преди изборите бяха арестувани повече от 1000 души от „Мюсюлмански братя”.

иаф / Ориент нюз онлайн

неделя, 21 ноември 2010 г.

Израелски военнослужещи използвали палестински деца като жив щит

Израел:Три месеца условно за войници,използвали палестински деца като жив щит

21 ноември 2010

Тел Авив. Израелски военен съд постанови присъда от три месеца условно на двама израелски военнослужещи, използвали палестински деца като жив щит, по време на операция, предава Евронюз. Като смекчаващо вината обстоятелство е приет аргумента за сложните условия, при които е извършена простъпката и желанието на военнослужещите да останат на резервен щат.
Подсъдимите войници са служили в състава на бригадата „Хивати” и са участвали в операцията „Лят куршум”, проведена в ивицата Газа на 15 януари 2009 г. По време на операцията военните са открили подозрителна чанта в един от претърсваните домове и са разпоредили на 9-годишно палестинско момче да отвори чантата. След като момчето се разплакало, войниците разстреляли чантата с автоматичен огън.

иаф / Ориент нюз онлайн

Присъдите на израелски войници, използвали дете като "човешки щит", са били суспендирани

21 ноември 2010

Тел Авив. Присъдите на двама израелски войници по обвинение, че са използвали палестинско дете като човешки щит, са били суспендирани, предава АФП. Решението на съдията по делото за издаване на условна присъда, предвижда понижаване на военните звания на войниците.
На 3 октомври срещу войниците беше отправено обвинение за надвишаване на тяхната власт до степен застрашаване на човешки живот”, за това, че са принудили деветгодишно момче да претърсва чанти, конфискувани от арестувани палестинци и заподозрени за взривоопасни.
Израелският Върховен съд е забранил и се е произнесъл за подобни действия като за използване на цивилни като човешки щит.
До момента по случая няма коментар от израелското външно министерство.

иаф / Ориент нюз онлайн

Израел финансира проект,който може да предизвика гнева на палестинците

Израел финансира проект,който може да предизвика гнева на палестинците

21 ноември 2010

Ерусалим. Израелското правителство днес е отпуснало 17 милиона евро за подобряването на достъпа до площада пред свещената за евреите Стена на плача в стария град в Ерусалим, предаде АФП.
Проектът, който се ръководи от кабинета на израелския премиер, може да предизвика протести от страна на мюсюлманските институции заради близостта на площада на Джамиите, което пък е свещено място за мюсюлманите.
Работите около или в самия Стар град винаги са били чувствителна тема за жителите на Ерусалим, като в миналото дори са ставали причина за кръвопролития.
Палестинците също често критикуват израелските власти за дейностите в района, като обвиняват Израел в „юдаизацията” на Източен Ерусалим.
Застрояването в палестинските територии и източната част на Ерусалим са честа причина и за възпрепятстването на мирния процес в Близкия изток.

иаф / Ориент нюз онлайн

НАСИЛИЯТА В АФГАНИСТАН ПРОДЪЛЖАВАТ

НАСИЛИЯТА В АФГАНИСТАН ПРОДЪЛЖАВАТ...

3ма души загинаха при две отделни нападения в Източен Афганистан. Първото нападение в провинция Лахман взе на прицел полицейски контролен пункт.3ма души загинаха и 25 бяха ранени при взрив на бомба, поставена на велосипед.

Изпратена 20.11.2010 11:44:26 UTC

Обновена 20.11.2010 11:44:26 UTC

Насилията в Афганистан продължават...

3ма души загинаха при две отделни нападения в Източен Афганистан. Първото нападение в провинция Лахман взе на прицел полицейски контролен пункт.3ма души загинаха и 25 бяха ранени при взрив на бомба, поставена на велосипед.

При второто бомбено нападение в областта бяха ранени 4ма души.

ТРТ / Ориент нюз онлайн

Долината на вълците - Палестина / Kurtlar Vadisi - Filistin

Трейлър на Долината на вълците - Палестина , Kurtlar Vadisi - Filistin може да гледате тук.

Екшънът базиран на истинска случка – нападението срещу плаващата за Газа флотилия

ТУРСКИ ФИЛМ ОБТЯГА ВРЪЗКИТЕ С ИЗРАЕЛ

Очаква се нов дипломатически скандал между Анкара и Тел Авив

Интернет

Плакат от скандалния, но популярен тв сериал „Долината на вълците - Ирак”.
17.11.2010

ЕПА

„Мави Мармара” бе част от флотилията за Газа.

Кината в Турция показват трейлър на предстоящ турски екшън, базиран върху истинска случка - израелското нападение срещу плаващата за Газа флотилия, опитваща се да пробие блокадата, при което бяха убити деветима активисти през май, предаде АП.

И ако трейлърът на филма е някаква индикация, филмът "Долината на вълците - Палестина" може да влоши обтегнатите отношения между Турция и Израел, когато бъде представен на 28 януари 2011 г.

Антиизраелската мелодрама е нов вариант на скандалния, но популярен турски телевизионен сериал "Долината на вълците - Ирак" за националистически агент под прикритие, турски вариант на Джеймс Бонд или Рамбо, който се заема с враговете на Турция. Този път супергероят Полат Алемдар се захваща да залови израелския военен командир, който нареди нападението срещу флотилията и да отмъсти за осемте турци и един американец от турски произход, които загинаха в истинското нападение.

Тв сериалът и друг подобен филм - "Раздяла", показват как израелските сили за сигурност отвличат деца и застрелват възрастни хора, предизвикаха дипломатически скандал между Турция и Израел м.г.

Новият филм може да направи същото и още повече да усложни американските надежди за подобряване на отношенията между двата му съюзника.

През 1996 г. Турция и Израел подписаха споразумение за военно сътрудничество, което направи Турция най-близкия съюзник на Израел в мюсюлманския свят. Но отношенията между двете държави се обтегнаха заради все по-критичните изявления на ислямистко ориентираното правителство за начина, по който Израел се отнася към палестинците, и паднаха до най-ниското им ниво след нападението.

Турция настоява за извинение и компенсация за жертвите на нападението, преди отношенията да могат да бъдат възстановени. Притесненията на Израел, че Турция се приближава по-близо до Иран, още повече усложниха връзките между Анкара и Тел Авив.

Трейлърът на филма, показан на уебсайта на филма "Долината на вълците - Палестина", започва с израелски командоси, които превземат кораба и стрелят по пътниците, някои от които са въоръжени с тояги. Нападнатите турски мъже отмъщават на въоръжените израелски войници. Израелец заплашва героя Алемдар, като казва: "Знаеш, че няма да можеш да се измъкнеш от нашата Обетована земя." Супергероят отговаря: "Не знам коя част от тези земи ви е била обещана, но ви обещавам шест стъпки под земята." Попитан от израелски войник за причината да дойде в Израел, Алемдар казва: "Аз не съм дошъл в Израел, аз дойдох в Палестина." В Ерусалим говорителят на израелското външно министерство Игал Палмор не пожела да коментира трейлъра на предстоящия филм, изтъква АП. Но Ариех Елдад, депутат от израелската твърдолинейна опозиционна партия Национален съюз, заяви: "Турция е на същия път, на който Иран беше някога. Преди Иран бе приятел на Израел, а сега той е един от нашите най-лоши врагове."

Част от филма е заснета на "Мави Мармара", турския кораб от флотилията, където стават убийствата.

монитор / Ориент нюз онлайн

САЩ ПЛАНИРАТ ДА ПРЕДАДАТ ОТГОВОРНОСТТА ЗА СИГУРНОСТТА В АФГАНИСТАН ДО КРАЯ НА 2014 ГОДИНА

САЩ ПЛАНИРАТ ДА ПРЕДАДАТ ОТГОВОРНОСТТА ЗА СИГУРНОСТТА В АФГАНИСТАН ДО КРАЯ НА 2014 ГОДИНА

Говорителят на Пентагона Геоф Морел заяви, че планират да предадат отговорността за безопасността на Афганистан на местните сили за сигурност до края на 2014 година.

Изпратена 19.11.2010 11:25:58 UTC

Обновена 19.11.2010 12:50:55 UTC

Говорителят на Пентагона Геоф Морел заяви, че планират да предадат отговорността за безопасността на Афганистан на местните сили за сигурност до края на 2014 година.

Близо 30 неправителствени организации, работещи в Афганистан, призоваха страните от НАТО да вземат спешни мерки за по-ефективна защита на цивилните, тревожейки се от злоупотребите на военните и главно афганските сили обучени от НАТО.

В общото изявление публикувано от неправителственните организации се акцентува, че все повече расте лошото отношение срещу цивилните и че страните членки на НАТО трябва да обезпечат контрол главно над обучените от Алианса афгански сили.

ТРТ / Ориент нюз онлайн

четвъртък, 18 ноември 2010 г.

1 ПАЛЕСТИНЕЦ ЗАГИНА ПРИ РАКЕТНО НАПАДЕНИЕ

1 ПАЛЕСТИНЕЦ ЗАГИНА ПРИ РАКЕТНО НАПАДЕНИЕ

1 палестинец загина и други 4ма бяха ранени при ракетно нападение срещу автомобил в Газа.

Изпратена 18.11.2010 11:29:11 UTC

Обновена 18.11.2010 11:29:11 UTC

1 палестинец загина и други 4ма бяха ранени при ракетно нападение срещу автомобил в Газа.

Местни източници съобщиха, че е бил взривен автомобил в град Газа.

Очевидци посочиха, че въпросния автомобил е бил поразен от ракета.

Съобщено бе, че се предполага че лицата, които са се намирали в автомобила са членове на радикалната групировка Ислямска армия.

ТРТ / Ориент нюз онлайн

Иран е изпробвал модернизирана иранска версия на руския комплекс за противоракетна отбрана S-200

Техеран - Иран е изпробвал модернизирана иранска версия на руския комплекс за противоракетна отбрана S-200, съобщи днес новинарският тв канал Прес тв, цитиран от ДПА.

бта / Ориент нюз онлайн

вторник, 16 ноември 2010 г.

Военните действия срещу Иран няма да спрат ядрената му програма

Робърт Гейтс:Военните действия срещу Иран няма да спрат ядрената му програма

16 ноември 2010

Вашингтон. Министърът на отбраната на САЩ, Робърт Гейтс, днес заяви, че никакви военни действия срещу Иран няма да спрат критикуваната му ядрена програма, предаде АФП.
Гейтс заяви, че възможността за военни действия предлага единствено „краткосрочно решение” на проблема.Освен това ударът по Иран може да накара близкоизточната страна да скрие още по-дълбоко дейностите си, подчерта американският министър.

иаф / ориент нюз онлайн

понеделник, 15 ноември 2010 г.

Американска военна база в Източен Афганистан е била подложена на ракетен обстрел

Американска военна база в Източен Афганистан е била подложена на ракетен обстрел

15 ноември 2010

Кабул. Американска военна база в Източен Афганистан е била подложена на ракетен обстрел, предаде РИА Новости. Атаката в провинция Кунар е извършена тази сутрин, около 08.30 часа. След ракетния обстрел е избухнал пожар, който е бил гасен в продължение на един час.
Трети ден продължава операцията на силите на НАТО и афганистанската армия срещу талибаните в Кунар. Според военни източниците до момента операцията не е постигнала сериозни резултати.

иаф / Ориент нюз онлайн

неделя, 14 ноември 2010 г.

Защо палестинците да не поискат международно признание на своята държава?

„Аарец”:Сега е времето на палестинците

14 ноември 2010

Ерусалим. „Турция? Да”, „Русия? Да”, „Великобритания? Да”, „САЩ? Въздържал се”, „Израел? Не”. Така би изглеждал вот в ООН относно признаването на независимостта на Палестина. И, наистина, защо палестинците да не поискат международно признание на своята държава? Подобен ход би разтърсил мирния процес и би го извадил от задушаващата хватка, в която се намират Израел и Палестина сега, коментира израелският вестник „Аарец”.
Не е твърде революционно. Вече съществува международно признание на факта, че Западният бряг и Източен Ерусалим са окупирани територии, а и много държави са получавали международно признание преди границите им да са окончателно очертани. А що се отнася до границите, палестинците имат сухопътна връзка с Йордания и ще могат да изнасят продукти през пристанището в Бейрут, ако Израел опита да възпрепятства излаза им на море.
На 15 ноември 2010 г., понеделник, палестинците ще отбележат 22 години, откакто Ясер Арафат провъзгласи палестинската независимост.

иаф / Ориент нюз онлайн

Луда търговия на кочове и телета в навечерието на Курбан Байрама 2010 г.









Тръгна луда търговия на кочове и телета в навечерието на Курбан Байрама

13 ноември 2010

Хасково,България

През цялата година не са се продали толкова много телета и кочове, колкото днес до обяд на Хасковския хайван пазар. Виторогите хайванчета се харчеха от 250 до 300 лева за бройка, а овцете се продаваха за около 200 лева. Имаше и ярета и пуйки за по-бедните купувачи.
Курбан байрамът е във вторник и днес е последния ден, в който мюсюлманите могат да си купят жертвеното животно. Колкото и да нямат пари, вярващите в Аллах, са скътали по няколко банкноти за празничната мръвка. На днешния пазар имаше и такива, които купуваха огромни телета и то с цел да раздадат мръвки и на хептен бедните. Така повелява Аллах.

Животни, натоварени в камиони, караха търговците чак от Северна България и ги разпродаваха за час-два. Макар, че имаше витороги кочове, които се продадоха на космическата цена от 500 лева.
И като гледа човек как върви алъш-веришът на Хасковския хайван пазар, ще му се да повярва, че кризата е отминала.

Текст и снимки Тодорка Николова,БЛИЦ


Ориент нюз онлайн

„Ал Кайда” не може да бъде победена

„Сънди телеграф”:Британски военноначалник смята, че „Ал Кайда” не може да бъде победена

14 ноември 2010

Лондон. Началникът на британските военни сили смята, че терористичната мрежа „Ал Кайда” никога няма да бъде изцяло победена, но уточни, че пълната победа не е нужна поне докато правителствата успяват да удържат терористите, съобщава британският „Сънди телеграф”.
Според генерал Дейвид Ричардс страните, които се борят срещу „Ал Кайда”, не се нуждаят от пълното сразяване на групировката, за да предпазят гражданите си от атаките на терористите.
Ричардс заяви още, че истинското оръжие във войната срещу терористичната мрежа е активната превенция, като „образованието и демокрацията”. В тази връзка той посочи, че проблемите, които са довели до увеличаване на ислямистките активисти, няма да бъдат разрешени скоро.

иаф / Ориент нюз онлайн

Освобождаването на Аунг Сан Су Чи е безусловно

Освобождаването на Аунг Сан Су Чи е безусловно

14 ноември 2010

Янгон. Мианмарският дисидент Аунг Сан Су Чи е „напълно свободна”. Това заяви днес нейният адвокат, който увери, че освобождаването й не е било придружено от някакво условие, предаде АФП.
„Няма никакво условие за свободата й. Тя е напълно свободна”, заяви адвокатът, допълвайки, че Су Чи е „щастлива” след пускането й от домашен арест.
Въпреки уверенията на хунтата, че освобождаването на опозиционния лидер е безусловно, много хора все още не вярват, че властите ще позволят на Су Чи да развива политическа дейност.

иаф / Ориент нюз онлайн

събота, 13 ноември 2010 г.

Hajj 2010

on Dipity.

Еврейска наглост:Германско - еврейски лекар отказа да оперира 36-годишен пациент нацистка татуировка

Лекар отказа да оперира пациент с нацистка татуировка

Германският хирургът се е оказал евреин

Лекар отказа да оперира пациент с нацистка татуировка

13.11.2010

Лекар отказа да оперира 36-годишен пациент, на чието рамо имало нацистка татуировка.

„Няма да оперирам съпруга ви – казал хирургът на жената на пациента, добавяйки, че не може да действа срещу съвестта си. – Аз съм евреин”.

След тези думи напуснал операционната.

Операцията била довършена от друг хирург, съобщи Bild.

Това не е първият случай, когато германски лекар отказа предоставянето на медицинска услуга по идеологични съображения.

През февруари стоматолог отказа да лекува 16-годишен младеж на име Джихад.

Зъболекарят възприел едно от значенията на думата „джихад” – свещена война с неверниците, като обявяване на война на всички, които не са мюсюлмани.

В Германия действа закон, според който никой не може да задължи лекар да окаже медицинска помощ, освен ако не става въпрос за спешен случай.

днес.бг / Бг Таймс

Arzt verweigert Operation

Paderborn – Ein Reichsadler mit Hakenkreuz, tätowiert auf dem Oberarm seines Patienten (36) – das konnte ein Arzt aus Paderborn (NRW) nicht mit seinem Gewissen vereinbaren.

„Ich werde Ihren Mann nicht operieren. Ich bin Jude“, sagte der Arzt (46) zur Ehefrau des Nazi-Tätowierten – und verließ den OP-Saal.

Ein anderer Mediziner brachte den Eingriff zu Ende.

http://www.bild.de

Jewish doctor refuses to operate on Nazi patient

A Jewish doctor in the North Rhine-Westphalian city of Paderborn has reportedly walked out of a surgery after discovering a Nazi tattoo on the arm of a patient.

A 36-year-old man needing an operation was tattooed with the image of the Reichsadler, or Imperial Eagle, perched upon a swastika, daily Bild reported on Friday.

The patient’s 46-year-old doctor said he could not reconcile proceeding with the surgery with his conscience, the paper reported.

“I will not operate on your husband,” the doctor told the man’s wife. “I’m Jewish.”

The doctor then had another physician finish the procedure, Bild reported.

Since the end of World War II the public display of Nazi party symbols, such as the swastika, have been forbidden in Germany, and carries punishment of up to three years in prison. The eagle, which was a German national symbol long before the Third Reich, is now called the Bundesadler.

http://www.thelocal.de / Orient news online

петък, 12 ноември 2010 г.

Стотици хиляди мюсюлмани в бели роби се стичат към Мека преди вечерната петъчна молитва два дни преди ежегодното поклонение хадж

АФП:Мека се изпълва с мюсюлмански поклонници в навечерието на хаджа

12 ноември 2010

Мека. Стотици хиляди мюсюлмани в бели роби се стичат към Мека преди вечерната петъчна молитва два дни преди ежегодното поклонение хадж, съобщава АФП.
Всички улици, водещи към основната джамия в града са запълнени с вярващи, като опашките се проточват по повече от километър.
Площадите и коридорите на околните търговски центрове също са запълнени с мюсюлмани, полагащи килимчетата си за молитва.
До началото на хаджа в неделя се очаква в Мека да пристигнат 2,5 млн. вярващи мюсюлмани, като поклонението се провежда в условия на засилени мерки за сигурност и с нови транспортни средства, включително железопътна линия, имаща за цел облекчаване на понякога фаталните струпвания на хора в града.

иаф / Ориент нюз онлайн

четвъртък, 11 ноември 2010 г.

Израелски хеликоптер е обстрелял сграда в Ивицата Газа

Израелски хеликоптер е обстрелял сграда в Ивицата Газа

11 ноември 2010

Рамала. Израелски хеликоптер изстреля ракети по сграда в близост до югоизточната част на Ивицата Газа в град Кан Юнис, предава АФП. Хеликоптерът се е прицелвал в криещи се в сградата предполагаеми екстремисти. Според свидетели ракетите са ударили многоетажната сграда и след това танкове са продължили да я обстрелват. Палестинските здравни власти заявиха, че няма смъртни случаи и че хората, които са се намирали в сградата, са успели да избягат.

иаф / ориент нюз онлайн

Израелската полиция влезе в сблъсък с местни жители в окупирания Източен Ерусалим

Израелската полиция влезе в сблъсък с местни жители в Източен Ерусалим

11 ноември 2010

Ерусалим. Израелската полиция и палестински младежи, хвърлящи камъни, са влезли в тридневен сблъсък в арабския квартал "Исавия" в Източен Ерусалим, предава АФП. Полицията е пуснала сълзотворен газ и се е опитала да блокира входовете на квартала, в който живеят около 13 хиляди души.
От израелската полиция съобщиха, че седем души са били арестувани през нощта заради участието си в хвърлянето на камъни срещу граничния патрул и полицаи.
Входовете на квартала са били блокирани след като кола на израелски студенти е навлязла в квартала и е била обстреляна с камъни от местните жители. Никой от студентите не е ранен.
В анексирания към Израел през 1967 година Източен Ерусалим често настъпват сблъсъци между полицията и местните палестински жители.

иаф / Ориент нюз онлайн

Палестинците отбелязват шестата година от смъртта на Ясер Арафат

Палестинците отбелязват шестата година от смъртта на Ясер Арафат

11 ноември 2010

Рамала. Хиляди палестинци се събраха днес в Рамала, за да отбележат шестата година от смъртта на Ясер Арафат, съобщава АФП.
Очаква се палестинският лидер Махмуд Аббас да произнесе реч в памет на Арафат. В същото време „Хамас” забрани в Газа всякакви прояви, с които да бъде отбелязана годишнината.
Шест години след смъртта на Арафат все още няма успех в преговорите между Израел и палестинците, а разделението между палестинските движения продължава.

иаф / Ориент нюз онлайн

сряда, 10 ноември 2010 г.

Менте жертви на Холокоста в САЩ издоили 42,5 милиона долара от Германия

В САЩ изплатили 42,5 млн. долара на хора, лъгали, че са жертви на нацизма

Около 5500 души в САЩ са получили чрез измама общо 42,5 милиона долара, платени от Германия след като излъгали, че са жертви на холокоста, предадоха световните агенции.

По случая е започнато разследване, съобщи федералната прокуратура на Ню Йорк. По делото са повдигнати обвинения на 17 души, повечето от руски произход. Шестима от обвиняемите са работели в организацията "Клеймс конферънс" със седалище в Ню Йорк, която помага на жертви на нацизма от времето на Втората световна война. Шестимата трябвало да разглеждат и одобряват легитимни искове за обезщетения на жертви на нацизма. Вместо това те одобрили над 5500 неправомерни искове и в замяна на това задържали част от сумите по обезщетенията.

По този начин 4957 души получили еднократно по 3600 долара в периода между 2000 и 2009 г., или общо 18 милиона долара, като твърдели, че били принудени да напуснат родния си град заради нацистите.

В изявлението на прокуратурата се посочва, че голям брой от хората, които са получили неправомерно обезщетения са родени след Втората световна война, а поне един от тях даже не е евреин.

Освен това 658 души са получавали месечни плащания от по 411 долара, или общо 24,5 милиона долара след като заявили, че живели в гета в продължение на 18 месеца или по-дълго, или в трудови или концентрационни лагери в продължение на 6 месеца или по-дълго, пише БТА.

Измамата била разкрита през декември 2009 г. от организацията "Клеймс конферънс", която незабавно известила ФБР.

Прокуратурата на Ню Йорк посочи, че обвиняемите може да получат присъди до 60 години затвор и 750 000 долара глоба.

дарик / Ориент нюз онлайн

Артистите от най-големите израелски театри направиха подписка,че отказват да играят в окупираните територии

Израелски артисти отказват да играят в окупираните територии

Автор:Феня Декало – кор. на БНР в Тел Авив

Артистите от най-големите израелски театри направиха подписка, че отказват да играят в окупираните територии. В тяхна подкрепа се подписаха и големи израелски писатели като Амос Оз и Давид Гросман.

Леви активисти с плакати за спиране на "израелизирането" на окупираните територии изразиха стоя протест по време на откриването на сградата на Дворецa на културата в израелския град Ариел, намиращ се зад Зелената линия.

На церемонията присъстваха министрите на външните работи Авигдор Либерман и на културата и спорта на Израел Лимор Ливнат. В словото си Либерман огласи решението на Министерство на външните работи не само да не съдейства, а да попречи на гастроли в чужбина на артистите и театрите, които отказват да играят зад Зелената линия.

От своя страна министър Лимор Ливнат обяви, че спира държавното финансиране на театрите, които бойкотират Ариел и артистите от тях престават да бъдат претенденти за награди за творчество.

Агитката пред сградата напомняше как преди около месец десни активисти, включително и двама депутати между тях, нахлуха на сцената на националния театър в Тел Авив, от където са най-много от подписалите петицията.

На присъстващите на културното събитие в Ариел бе известено и, че започва строителство на квартал с около 800 апартамента, защото градът, както и другите по-големи населени пунктове, не подлежащи на връщане.

Българско национално радио / Ориент нюз онлайн

Новите израелски селища не помагат на мира,заяви Барак Обама

Новите израелски селища не помагат на мира, заяви Барак Обама

10 ноември 2010

Джакарта.
Американският президент Барак Обама заяви във вторник, че възобновената израелска активност за изграждане на нови селища не помага в мирните преговори с палестинците, както и че никоя страна не полага допълнителните усилия, необходими за постигането на пробив, предаде агенция Ройтерс.
В понеделник Израел обяви, че ще продължи плановете за изграждане на 1 300 нови жилища за еврейски семейства в арабската източна част на Ерусалим, въпреки яростната опозиция от палестинска страна.
„Този тип дейност никога не е полезен, когато стане дума за мирни преговори”, коментира Обама по време на пресконференция в Джакарта, където трябваше да изнесе реч към мюсюлманския свят.

иаф / Ориент нюз онлайн

вторник, 9 ноември 2010 г.

ЕС призова Израел да се откаже от изграждането на нови жилища в Източен Ерусалим

ЕС призова Израел да се откаже от изграждането на нови жилища в Източен Ерусалим

09 ноември 2010

Брюксел. Върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Катрин Аштън призова Израел да се откаже от плановете си за изграждането на нови жилища за еврейските заселници в Източен Ерусалим, съобщава АФП.
„Госпожа Аштън е изключителна обезпокоена от плановете на Израел за строителството на 1300 нови жилища в Източен Ерусалим. Този план е в разрез с усилията на международната общност за подновяване на директните мирни преговори между Израел и палестинците”, се посочва в изявление на пресслужбата на Аштън.
Решението на израелските власти предизвика гневната реакция на палестинците, които обвиниха премиера Бенямин Нетаняху, че саботира мирните преговори.

иаф / Ориент нюз онлайн

Джордж Буш е наредил на Пентагона да подготви план за нападение над Иран

Джордж Буш разкрива в автобиографията си, че е наредил на Пентагона да подготви план за нападение над Иран

09 ноември 2010

Вашингтон. Бившият президент на САЩ Джордж Буш разкрива в своята автобиографична книга, че е инструктирал Пентагона да подготви план за нападение над Иран. В книгата си, която днес излиза в продажба в Съединените щати, Буш посочва, че оценките показвали че евентуалното нападение вероятно би нарушило доставките на петрол от Близкия изток.
В отпечатани по-рано откъси от книгата се казва, че бившият израелски премиер Ехуд Барак е поискал от Джордж Буш да бъдат атакувани ядрените съоръжения в Сирия, съобщава ”Йедиот Ахронот”.

иаф / Ориент нюз онлайн

Бан Ки-мун разкритикува строежа на 1300 израелски жилища в Източен Ерусалим

Бан Ки-мун разкритикува строежа на 1300 израелски жилища в Източен Ерусалим

09 ноември 2010

Ню Йорк.
Генералният секретар на ООН, Бан Ки-мун, е изразил загрижеността си от новината за строежа на 1300 израелски жилища в Източен Ерусалим по време на срещата си с израелския премиер Бенямин Нетаняху, предаде АФП.
Бан Ки-мун е подчертал необходимостта да се излезе от дипломатическата задънена улица, да се подновят преговорите и да се постигнат добри резултати. В тази връзка той е изразил притеснението си от новината за новите строежи в окупираните територии. Генералният секретар на ООН обаче е изразил надежда израелското правителство да приеме мерки за улесняване на движението на населението и на стоките от и за Ивицата Газа.

иаф / Ориент нюз онлайн

неделя, 7 ноември 2010 г.

Критиката към Израел - забранена?

Кой има право да говори?

Кой има право да говори?

На критично настроените към Израел германци не им е лесно. Техните изяви биват саботирани, а критичните им възгласи срещу израелската политика биват обявявани за антисемитизъм. Дори еврейските учени не биват пощадени.

Във Франкфурт на Майн в момента се разисква въпросът дали еврейският публицист Алфред Гросер има право да държи реч по повод годишнината от Кристалната нощ. Обвинението към критиците на Израел в антисемитизъм е основна тема в книгата на изреалския историк Моше Цукерман, която беше представена в Берлин.

Има ли право някой в Германия да критикува Израел? Това е въпрос, който през последните години често се дискутира. Защото окупацията на палестинската територия, военните действия срещу Ливан и Ивицата Газа и нападението над международната флотилия - всичко това води до нарастващо неразбиране на Израел от страна на германската общественост. През последните години постоянно имаше протести пред израелското посолство в Берлин.

Борбата срещу антисемитизма като политическо оръжие

Борбата срещу антисемитизма като политическо оръжие

И критично настроените евреи - антисемити?

Но колкото повече критики предизвиква политиката на Израел, толкова по-обединени стават нейните защитници. Те отхвърлят всеки упрек към израелското правителство и го определят като антисемитски. Дори и критиците сред евреите са обявявани за еврейски антисемити.

Примери за това са Евелин-Хехт-Галински, дъщерята на бившия председател на Централния съвет на евреите Хайнц Галински, публицистът Алфред Гросер, израелският историк Илан Папе и американският политолог Норман Финкелщайн. Всички те критикуваха остро Израел и бяха ругани и очернени в Германия, а техните изяви - саботирани.

Израелският историк Моше Цукерман представи наскоро в Берлин книгата си, която анализира "обвинението в антисемитизъм като управленченски инструмент". Той казва: "На антисемитизмът трябва да се противодейства веднага, щом се появи, независимо в каква форма."

Това, което всъщност би трябвало да се разбира от самосебе си - борбата срещу антисемитизма, междувременно се е превърнало в политическо оръжие, което Израел използва в борбата срещу своите критици.

Алфред Гросер бил прекалено критично настроен към Израел

Алфред Гросер бил прекалено критично настроен към Израел

Германия затваря устите на критиците

Според Моше Цукерман обвинението в антисемитизъм се използва с удоволствие в Германия, за да се затворят устите на критиците на Израел. За него е странен фактът, че това се прави именно в Германия и то все по-често от не-еврейска страна. Израелски активисти за мир като Ури Авнери и други също не са пощадени от яростта на защитниците на Израел в Германия. Как е възможно някой в Германия да се опитва да определя как да мислят хората в Израел, пита Цукерман.

Следващата седмица предстои нов конфликт: на 9 ноември във Франкфурт на Майн по покана на кметицата Петра Рот германско-френският хуманист Алфред Гросер ще държи реч по повод годишнината от Кристалната нощ през 1938 година. Централният съвет на евреите в Германия иска да попречи на тази изява, защото 85-годишният публицист бил прекалено критично настроен към Израел.

Автор: Б. Маркс, Й. Йорданова/Редактор: М. Илчева


дв / Ориент нюз онлайн

събота, 6 ноември 2010 г.

Брутално малтретиране на иракски затворници в секретен британски център за разпити

Photos.





“Гардиън”: Иракски затворници са били измъчвани в „британския Абу Гариб”

06 ноември 2010

Лондон. Доказателства за предполагаемите систематично и брутално малтретиране на иракски затворници в секретен британски център за разпити, описван като „британския Абу Гариб”, се появиха вчера по време на съдебен процес във Върховния съд, заведено от 200 бивши затворници.
В съда бе казано, че има доказателства че задържаните са били държани гладни, лишавани от сън, лишавани са от сетивни усещания и са заплашвани с екзекуция в таен център край Басра, управляван от Екип за разпити на международните сили, пише вестник “Гардиън” .
Отправени бяха и обвинения, че затворниците са били пребивани, принуждавани с часове да седят в неудобна поза, а някои и са били подлагани на електрошок. Някои от затворниците твърдят, че са ставали обект на сексуално унижение от страна на жени-войници, докато други с дни са били държани с малки клетки.

иаф / Ориент нюз онлайн

Iraqi prisoners were abused at 'UK's Abu Ghraib', court hears

Detainees were starved, deprived of sleep and threatened with execution at JFIT facilities near Basra, high court told

Ian Cobain

The Guardian, Saturday 6 November 2010

Iraqi prisoners were abused at 'UK's Abu Ghraib', court hears

Detainees were starved, deprived of sleep and threatened with execution at JFIT facilities near Basra, high court told

Warning: video contains material that viewers may find disturbing Link to this video


Evidence of the alleged systematic and brutal mistreatment of Iraqi prisoners at a secret British military interrogation centre that is being described as "the UK's Abu Ghraib" emerged yesterday during high court proceedings brought by more than 200 former inmates.

The court was told there was evidence that detainees were starved, deprived of sleep, subjected to sensory deprivation and threatened with execution at the shadowy facilities near Basra operated by the Joint Forces Interrogation Team, or JFIT.

It also received allegations that JFIT's prisoners were beaten, forced to kneel in stressful positions for up to 30 hours at a time, and that some were subjected to electric shocks. Some of the prisoners say that they were subject to sexual humiliation by women soldiers, while others allege that they were held for days in cells as small as one metre square.

Michael Fordham QC, for the former inmates, said the question needed to be asked: "Is this Britain's Abu Ghraib?"

The evidence of abuse is emerging weeks after defence officials admitted that British soldiers and airmen are suspected of being responsible for the murder and manslaughter of a number of Iraqi civilians, in addition to the high-profile case of Baha Mousa, the hotel receptionist tortured to death by troops in September 2003. One man is alleged to have been kicked to death aboard an RAF helicopter, while two others died after being held for questioning.

Last month the Guardian disclosed that for several years after the death of Mousa, the British military continued training interrogators in techniques that include threats, sensory deprivation and enforced nakedness, in an apparent breach of the Geneva conventions. Trainee interrogators were told they should aim to provoke humiliation, disorientation, exhaustion, anxiety and fear in the prisoners they are questioning.

Lawyers representing the former JFIT inmates now argue there needs to be a public inquiry to establish the extent of the mistreatment, and to discover at which point ultimate responsibility lies, along the chain of military command and political oversight.

Yesterday's hearing marked the start of a judicial review intended to force the establishment of an inquiry. Fordham said: "It needs to get at the truth of what happened in all these cases. It needs to deal with the systemic issues that arise out of them, and it needs to deal with the lessons to be learned."

The Ministry of Defence is resisting such an inquiry, however. In a statement to the Commons on Monday, Nick Harvey, the Liberal Democrat armed forces minister, said the MoD should be allowed to investigate the matter itself, adding: "A costly public inquiry would be unable to investigate individual criminal behaviour or impose punishments. Any such inquiry would arguably therefore not be in the best interests of the individual complainants who have raised these allegations."

Harvey said an inquiry would not be ruled out, "should serious and systemic issues" emerge as a result of the MoD's own investigations.

Yesterday a senior MoD official said the department was committed to investigating the allegations as quickly as possible, and that a public inquiry was unnecessary and inappropriate. Brigadier John Donnelly of the MoD's Judicial Engagement Policy department said: "We have set up the dedicated Iraq Historic Allegations Team (IHAT) to investigate them as quickly and thoroughly as possible."

He said the MoD's IHAT team was headed by "an independent former CID officer", and offered the most effective means of establishing the truth.

Fordham told the court that an investigation by the MoD would not satisfy the UK's obligations under the European convention on human rights, and that it would amount to "the military investigating the military".

Among the most startling evidence submitted to the high court in London yesterday were two videos showing the interrogation of a suspected insurgent who was taken prisoner in Basra in April 2007 and questioned about a mortar attack on a British base.

The recordings – among 1,253 made by the interrogators themselves – show this man being forced to stand to attention while two soldiers scream abuse at him and threaten him with execution. They appear to ignore his complaints that he is not being allowed to sleep and that he has had nothing to eat or drink for two days.

At the end of each session he is forced to don a pair of blackened goggles, ear muffs are placed over his head, and he is ordered to place the palms of his hands together so that a guard can grasp his thumbs to lead him away.

At the end of one session, one of the interrogators can be heard ordering the guard to "rough the fucker off", or possibly "knock the fucker off". The guard then runs down a corridor, dragging the prisoner behind him by his thumbs. This man's lawyers say he was then severely beaten: they allege that the initial blows, and their client's moans, can be heard faintly at the end of the video.

Before the start of the hearing, which is expected to last three days, Phil Shiner, the lawyer representing the former inmates, said: "It is nonsense to suggest, as the MoD does, it is a case of just a few bad apples. That is absolutely not the case. There are very serious allegations related to very troubling systemic abuse.

"People at the highest level knew what was going on, it goes up to the very highest level and is not something that just happened after we went into Iraq.

"They are not just allegations. I have no doubt a public inquiry can get to the bottom of this."

In separate proceedings, around 250 Iraqis are bringing damages claims against the MoD, alleging assaults, serious sexual assaults and, in one case, homicide.

An investigation by the army in January 2008, which examined six cases of alleged abuse by British troops, described them as cause for "professional humility", but concluded that such incidents were not "endemic". However, the report did not address the possibility that some mistreatment was systematic, with those responsible acting under orders and in accordance with a prewar training regime that called for repeated use of abusive techniques.

The Equality and Human Rights Commission also joined yesterday's proceedings, saying it was "particularly disturbed" by some of the allegations.
Expert view

If the interrogation techniques on view in the video footage have been used routinely on detainees in Iraq, I would expect many of the survivors to suffer significant psychological harm. I know from years of working with people who have been subjected to this sort of treatment, especially over a sustained period, that it can lead to serious psychological disorders as a direct consequence.

The resulting health problems can continue for many years and cause extensive disruption to the personal and family life of the victim.

As we have witnessed at the Medical Foundation for the Care of Victims of Torture, and as specialist studies by organisations such as the Physicians for Human Rights have shown, recipients of prolonged aggressive, terrifying and threatening interrogations are at risk of developing conditions such as depression, post-traumatic stress disorder and other anxiety disorders.

The United Nations manual on the effective investigation and documentation of torture, known as the Istanbul Protocol, is widely accepted and used in British courts.

This document lists commonly used methods of torture and other cruel, inhuman or degrading treatment, including humiliation such as verbal abuse, deprivation of normal sensory stimuli such as light and sound, threats of death, poor conditions of detention including lack of food or water, accentuating feelings of helplessness and exposure to ambiguous situations or contradictory messages. All of these methods are either seen or referred to in this video.

The disclosure of this information represents another important step towards getting to the truth of the activities of UK agents in Iraq. All allegations of torture and other ill-treatment should be fully investigated and anyone found to be responsible brought to justice.

Dr Brian Fine, Medical Foundation for the Care of Victims of Torture

http://www.guardian.co.uk / Orient news online

петък, 5 ноември 2010 г.

Самоубийствената атака в пакистанска джамия отне живота на най-малко 50 души



Самоубийствената атака в пакистанска джамия отне живота на най-малко 50 души

05 ноември 2010

Исламабад. Бомба, взривена от атентатор-самоубиец, взриви джамия в Пакистан по време на молитва, като причини смъртта на най-малко 50 души, а след срутването на покрива десетки хора са затрупани под каменните отломки, предава АФП.
Десетки хора са с тежки наранявания. Представител на местните власти съобщи, че сред загиналите има и 11 деца.

иаф / Бг Таймс

Central & South Asia Suicide blast hits Pakistan mosque At least 50 people killed in blast in northwest Pakistan during Friday prayers, officials say. Last Modified: 05 Nov 2010 11:42 GMT The attack in Darra Adam Khel was claimed by the local Taliban [EPA] At least 50 people have been killed and up to 100 others injured in a bomb blast at a Sunni mosque in northwest Pakistan during Friday prayers, officials have said.

Here:Suicide blast hits Pakistan mosque !