nkusa

nkusa
nkusa
Watch 24-hour Al Jazeera English news online live broadcast right here.

събота, 31 юли 2010 г.

Лидер на военното крило на Хамас е убит при израелско нападение

Лидер на военното крило на Хамас е убит при израелско нападение

Лидер на военното крило на Хамас е убит при израелско нападение. Тази нощ израелски бойни самолети обстрелваха с ракети пет предполагаеми обекта на Хамас в Газа. Сред загиналите при нападението бил Иса ал Батран, командир на "Бригадите на Изедин ал Касем" - военното крило на Хамас в централна Газа.

Батран е известен и като специалист по производството на самоделни ракети, използвани от Хамас за нападения срещу Израел.

Нападението бе извършено в отговор на вчерашната атака с ракета "Скъд", изстреляна от Газа срещу израелския крайбрежен град Ашкелон.

Световните агенции / Orient news online

Един от лидерите на „Хамас” е бил убит в резултат на въздушен удар на израелската армия

Един от лидерите на „Хамас” е бил убит в резултат на въздушен удар на израелската армия

31 юли 2010 | 10:51 |

Газа. Един от лидерите на радикалното палестинско движение „Хамас”, което контролира Ивицата Газа, е бил убит в резултат на въздушен удар на израелската армия, съобщи Би Би Си. Израел нанесе въздушни удари по няколко цели в Ивицата Газа в петък вечерта. Повод за ударите стана ракетен обстрел от палестинските територии срещу град Ашлекон, където се взриви една ракета.иаф

Orient news online

Всички ВВС бази на Иран ще бъдат задействани в широкомащабните учения на военновъздушните сили на иранската армия „Федаини на небето”

Всичките ВВС бази на Иран ще участват в започващите днес военновъздушни учения

31 юли 2010 | 02:39 |

Техеран. Всички ВВС бази на Иран ще бъдат задействани в широкомащабните учения на военновъздушните сили на иранската армия „Федаини на небето”, които ще започнат в събота и ще продължат до 7 август, предаде РИА Новости. Става въпрос за базите Мехрабад, Тебриз, Хамадан, Дизфул, Бушер, Бандар-Аббас, Шираз и Исфахан.
Както отбелязаха вече ирански военни представители, това са вторите подобни маневри, които се провеждат в страната.
По-рано заместник-командващият ВВС на иранската армия по оперативните въпроси генерал Мохамад Алави обяви, че в ученията ще бъдат задействани повече от 40 вида различни самолети, в това число изтребители Ф-4, Ф-5, Ф-7 и бомбардировачи Су-24, безпилотни самолети, въздушни цистерни. Ще бъдат изпитани и съвременни въоръжения, с които са оборудвани самолетите.

иаф / Orient news online

Земетресение с магнитуд 5,7 по Рихтер разтърси в петък североизточната част на Иран,повече от 100 души са ранени

Повече от 100 души са пострадали при последното земетресение в Иран

31 юли 2010 | 00:41 |

Техеран. Земетресение с магнитуд 5,7 по Рихтер разтърси в петък североизточната част на Иран, повече от 100 души са ранени, съобщи англоезичната иранска телевизия Прес ТВ, позовавайки се на геолози и източници от местните власти.
По данни на иранската геоложка служба трусът е бил регистриран в 18:21 часа местно време (16:51 часа българско), предаде РИА Новости. Епицентърът на земетресението е разположен на разстояние 7 км от град Торбат-Хейдариех в провинция Хорасан и на дълбочина също седем километра.
Местният градоначалник Можтаба Садегхиан съобщи, че 110 души са получили травми с различна тежест. Един от тях е в критично състояние.
До момента няма информация за загинали. Садегхиан обаче каза, че много хора са затиснати под развалините и броят на жертвите може да се увеличи. По думите му по-голямата част от постройките в околностите на града са разрушени в степен между 50 и 80%.иаф

Orient news online

Израел да облекчи допълнително блокадата си над Ивицата Газа и да ограничи разрастването на израелските селища в окупирания Западен бряг

Бан Ки-мун призова Израел да облекчи допълнително блокадата на Газа

31 юли 2010 | 01:05 |

ООН, Ню Йорк. Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун призова Израел да облекчи допълнително блокадата си над Ивицата Газа и да ограничи разрастването на израелските селища в окупирания Западен бряг по време на среща с израелския министър на отбраната Ехуд Барак, предаде АФП.
Разговорът им засегна цялостното положение в Газа, като Бан подчерта важността на „понататъшното облекчаване на граничната блокада”, а също Ливан и строежите в израелските селища, се казва в изявление на ООН.
Генералният секретар призова Израел да удължи мораториума върху строителството в селищата на Западния бряг и да го разшири, така че да обхване Източен Ерусалим, наред с други стъпки, които да доведат до „смислени преки преговори” с палестинците.иаф

Orient news online

Еврейска кръвожадност - 31.07.2010 г.

Израелски самолети удариха Газа, един е убит, осем палестинци са ранени

31 юли 2010 | 04:09 |

Газа. Израелски самолети подложиха на ракетен обстрел няколко цели в Ивицата Газа, като в резултат загина един и бяха ранени още осем души, предаде АФП, позовавайки се на очевидци и медицински източници. По-рано днес ракета, изстреляна от палестинския анклав удари град Ашкелон в Южен Израел.
Късно в петък израелската авиация изстреля най-малко четири ракети по сгради, обитавани от силите за сигурност на „Хамас” в град Газа, при което бяха ранени осем души, няколко от тях тежко.
Комплексът бе използван от палестинския президент Махмуд Аббас преди неговата партия „Фатах” да бъде изгонена от Ивицата Газа от ислямисткото движение „Хамас” през 2007 г.
Израелските самолети атакуваха също контрабандни тунели по границата с Египет и още една цел в централна Газа без да причинят жертви. Израелската армия не коментира ударите, рутинен отговор на ракетните нападения на палестински борци за независима държава по израелска територия.
Опасявайки се от нови удари „Хамас” евакуира всичките си сили за сигурност, каза пред АФП източник от тях.

иаф / Orient news online

четвъртък, 29 юли 2010 г.

Талибаните в Афганистан поздравиха Холандия за изтеглянето

Талибаните поздравиха Холандия за изтеглянето от Афганистан на окупационните си части

29 юли 2010 | 14:25 |

Кабул. Талибаните в Афганистан поздравиха Холандия за изтеглянето на холандските окупационни части от централноазиатската страна.

Всички холандски военнослужещи трябва да напуснат афганистанската провинция Урузган до неделя, съобщава радио „Холандия”.

Говорителят на талибаните Юсуф Ахмади заяви в интервю за холандския вестник „Фолкскрант”, че поздравява правителството на Холандия за куража да вземе независимо решение.

Ахмади посочи, че се надява и други страни да последват холандския пример.

В момента в провинция Урузган има около 2000 холандски войници.иаф

Orient news online

Холандските окупационни сили се изнасят окончателно от Афганистан

Холандските войници напускат Афганистан след четиригодишна мисия

29 юли 2010 | 10:39 |

Хага. Холандският контингент в Афганистан, който често бе определян като модел за други миротворчески мисии, се изтегля в неделя на фона на опасенията за празнината, която ще остави след себе си, предаде АФП.
„Предлагаме на мнозинството от населението сравнително безопасни условия на живот и напредък в здравеопазването, образованието и търговията.” Така ген. Петер ван Ум коментира наследството, което оставят неговите части в южната провинция Узурган.
„Постигнахме осезаеми резултати, от които Холандия може да се гордее,” каза той по време на пресконференция в сряда.
Около 1 950 холандски войници са разположени в Афганистан, главно в Узурган, където производството на опиум е разпространено и талибаните са силно активни. НАТО поиска от Холандия да удължи мисията си в състава на ИСАФ, която започна през 2006 г. и струва живота на 24 войници, с една година до август 2011 г. Това предизвика политически спор в страната, който доведе до падането на правителството през февруари и реши изтеглянето на холандския контингент.иаф

Orient news online

сряда, 28 юли 2010 г.

Военнослужещ от окупационните сили на НАТО е убит при нападение на талибани в Южен Афганистан

Военнослужещ от силите на НАТО е убит при нападение на талибани в Южен Афганистан

28 юли 2010 | 10:14 |

Кабул. Военнослужещ от силите на НАТО е убит при нападение на талибани в Южен Афганистан, съобщава АФП. От Международните сили за поддържане на сигурността в Афганистан (ИСАФ) не разкриват подробности за инцидента, който е станал във вторник.
От началото на година 402-ма чуждестранни военнослужещи са загинали в централноазиатската страна.иаф

Orient news online

Британският премиер Дейвид Камерън призова Тел Авив да прекрати тригодишната блокада на палестинската територия

„Индипендънт”: Камерън използва посещение в Турция за атака срещу Израел

28 юли 2010 | 04:02 |

Лондон.
Британският премиер Дейвид Камерън зае твърда позиция спрямо Израел вчера, като сравни блокираната Ивица Газа със „затворнически лагер” и призова Тел Авив да прекрати тригодишната блокада на палестинската територия, пише британският вестник „Индипендънт”. Коментарите на Камерън придобиват допълнителна дипломатическа тежест, тъй като бяха направени в Турция, която заплаши да прекъсне връзките си с Израел, след кръвопролитното нападение на израелски военни срещу хуманитарна флотилия пътуваща за Ивицата Газа.
По време на спирка в пътуването му към Индия, британският премиер предприе дипломатическа офанзива целяща да подкрепи стремежа на Турция за членство в ЕС и да подчертае неговата подкрепа в опитите да бъде спрян Иран да произведе атомна бомба.

иаф / Orient news online

Крайпътен взрив уби 20 души в Афганистан

Крайпътен взрив уби 20 души в Афганистан

28 юли 2010 | 07:44 |

Кабул. Крайпътен взрив е станат причина за смъртта на 20 души, а 25 други са ранени в пострадал пътнически автобус в югоизточен Афганистан, предава агенция Синхуа.
Инцидентът е станал около 7 часа сутринта местно време. Сред загиналите има много деца и жени, съобщават властите.
Състоянието на много от ранените е критично.

иаф / Orient news online

НАТО избива цивилни в Афганистан

„Гардиън”: Жители на Хелманд обвиниха НАТО за преднамерена атака срещу цивилни

28 юли 2010 | 03:30 |

Лондон.
Оцелели от ракетен удар на НАТО в малък град в афганистанската провинция Хелманд изразиха своя гняв от този според тях, преднамерен удар, въпреки отричанията от страна на коалиционните сили. По данни на правителството на Афганистан, в резултат на ракетния удар са загинали 52 цивилни, пише британският вестник „Гардиън”. Ракетният удар в бил нанесен в края на миналата седмица, в региона Сангин, на провинция Хелманд. Новината за инцидента дойде като допълнение на изтеклите секретни данни на американската армия, относно предишни скрити информации за убийства на цивилни граждани и заплашва да провали опитите на НАТО да убеди афганистанците, че приема тези инциденти с невинни жертви насериозно.
Много жители на града заявиха, че удара срещу къща в която цивилни са се укривали от сражения наблизо, е бил преднамерен.
„Чуждестранните сили можеха да ни видят. Ние не се криехме в някакви укрития. Американците могат да видят малки неща на земята, но не могат да видят нас. Аз мисля, че ракетния удар беше преднамерен”, заяви свидетел на въздушния удар.иаф

Orient news online

вторник, 27 юли 2010 г.

Изправяне на Израел пред международното правосъдие поради кървавата операция срещу корабите возещи хуманитарни помощи за Ивицата Газа

ДАВУТОГЛУ ПРИЗОВА ИЗРАЕЛ КЪМ СЪТРУДНИЧЕСТВО...

Комисията по човешките права към ООН назначи членовете на международната следствена комисия, която ще разследва инцидента с кораба "Мави Мармара"...
Натиснете за гледане на видео

Изпратена 27.07.2010 10:01:42 UTC

Обновена 27.07.2010 10:01:42 UTC

Давлението на международната общественост за изправянето на Израел пред международното правосъдие поради кървавата операция срещу корабите возещи хуманитарни помощи за Ивицата Газа расте с всеки изминал ден.
Комисията по човешките права към ООН назначи членовете на международната следствена комисия, която ще разследва инцидента.
Очаква се втората международна следствена комисия, която бе поставена на дневен ред с инициативата на генералния секретар на ООН Бан Ки Мун, също да бъде сформирана в кратък срок.
Министърът на външните работи на Турция Ахмед Давутоглу призова международната общественост да окаже давление на Израел.
Комисията на ООН по човешките права, със седалище в Женева, назначи екипа от международни експерти, който ще разследва израелското нападение.
Комисията ще разследва нарушенията на човешките права по време на израелската военна операция.
Следствената комисия, която ще се сформира по инициативата на генералния секретар на ООН, от своя страна ще разследва политическото и юридическо измерения на международното престъпление извършено от Израел.
Отговаряйки на въпроси, на проведеното в Анкара заседание на Групата за Следене на Реформите, министърът на външните работи Ахмед Давутоглу каза, че има положителни сигнали че комисията ще бъде сформирана много скоро.
Той отбеляза, че Турция е готова на сътрудничество и подчерта, че всички страни в света трябва да са равноправни в отговорността си пред международните закони.
Давутоглу каза, че очакват от Израел да сътрудничи и с двете комисии, тъй като в противен случай международната общественост ще окаже нужното давление.

ТРТ / Orient news online

Мръсната война на Сащ в Афганистан









WikiLeaks разкри истинското лице на войната в Афганистан

Стотици цивилни жертви, още повече ранени при недокументирани инциденти, преследване и избиване на предполагаеми талибански лидери без съдебен процес, провалени мисии на специални отряди с отново множество невинни жертви...

Това е картината за войната в Афганистан, описана от вероятно най-голямото изтичане на военна информация в историята на САЩ. 92 201 са докладите от последните 6 години, изтекли към уебсайта www.wikileaks.org и предоставени на вестниците "Гардиън", "Ню Йорк таймс" и германското списание "Шпигел".

Автентичните документи представят войната в Афганистан по начин, различен от този в официалните прессъобщения на Белия дом. И въпреки че информацията там не противоречи кой знае колко на официалната, автентичните доклади и характерният военен жаргон, разкриват подробности, които все повече подхранват съмненията, че войната в Афганистан няма ясна стратегия, още по-малко ясен изход.

Наред с огромния брой цивилни жертви докладите разкриват, че Пакистан е подпомагал действията на талибаните, докато същевременно е получавал големи суми от САЩ. Споменава се среща на пакистански бунтовници, на която е присъствал високопоствен служител от пакистанското разузнаване, който вероятно е работел срещу американските войски в Афганистан.

Според британския в. "Таймс" пакистанското разузнаване е помагало и за организацията на мрежа от бунтовници, планирали атаки срещу американските военни и дори срещу афганистански лидери. Според докладите разузнаването не само спонсорира и обучава талибани в Афганистан, но е и официално представено в ръководния съвет на движението.

В докладите се казва, че много от инцидентите с цивилни жертви са станали при противоречиви въздушни атаки на натовските сили, довели и до протести от страна на афганистанското правителство. При други случаи военните са застрелвали невъоръжени шофьори на автомобили или мотори, за да се предпазят от атентатори самоубийци. Общият брой на цивилните жертви, споменат в документите, е възможно да е по-малък от реалния заради неорганизираното събиране на информация от доклади, снимки и информация от разузнаването, уточнява "Гардиън".

САЩ не закъсняха с реакцията: "Строго осъждаме публикуването на класифицирана информация от отделни индивиди или организации, което застрашава националната сигурност. WikiLeaks не си направиха труда да се свържат с американското правителство във връзка с тези документи, които могат да съдържат информация, която застрашава живота на американци, на партньорите на САЩ, както и на съседните държави, които ни сътрудничат", се казва в изявление на Белия дом. Джим Джоунс - съветникът по сигурността на Барак Обама, увери, че изтичането на информацията няма да навреди на сътрудничеството с Афганистан и Пакистан.

Пентагонът обяви,че започва преглед на изтеклите документи, който ще отнеме няколко дни. Целта е "да се определи потенциалните щети за живота на нашите служители и партньорите ни от коалицията дали се разкриват източници и методи и дали има потенциално ощетяване на националната сигурност", обясни говорителят полк. Дейв Лаплан.

Основателят на сайта WikiLeaks Джулиан Асандж отказва да съобщи как се е сдобил с документите. На специална пресконференция вчера той съобщи, че малка част от материалите целенасочено не са публикувани, за да не навредят на хората, които събират информацията, и за да не издадат военни тайни. Асандж допълни още, че докладите не се отнасят до събития от последните 8 месеца. Всички материали са изпратени до "Гардиън", "Ню Йорк таймс" и "Шпигел", като изданията и сайтът WikiLeaks са се уговорили за едновременното им публикуване след сверяване на достоверността на материалите.

Изтичането на толкова голямо количество класифицирана военна информация идва в критичен момент за САЩ, когато военната стратегия на Барак Обама не се радва на голяма подкрепа. В края на миналата година той разпореди изпращането на допълнително 30 хил. американски военни, докато след международната конференция миналата седмица в Кабул все повече се говори за сроковете и начините за изтегляне на натовските военни от Афганистан, което трябва да се случи до края на 2014 г.

Великобритания вече обяви поетапното си оттегляне от най-опасния регион Сангин в южната провинция Хелманд. Юни 2010 г. беше най-кървавият месец от началото на войната през 2001 г. с общо 102 загинали военни. По-рано този месец афганистанският президент Хамид Карзай се съгласи за създаване на местни военни сили в по-отдалечени провинции и по този начин да подготвят Афганистан за поемане на контрола по сигурността в цялата страна.

"Тези документи ще внесат много яснота за установената тенденция на американските и натовските войски като цяло – прикриването на инциденти с цивилни жертви", казва Рейчъл Рейт от неправителствената организация "Хюман райтс уоч". "Въпреки преките нареждани за прозрачни разследвания при наличието на цивилни жертви има случаи на инциденти, когато това не се прави. Отговорността не е нещо, което проявяваш само когато те хванат. Тя трябва да е част от действията на военните в Афганистан всеки път когато убият или ранят цивилни", допълва тя.

Какво доказват разкритията
- Талибаните използват смъртоносни преносими зенитно-ракетни комплекси с термално насочване, което САЩ крият. Оръжието е същото, с което муджахидините пречупиха съветската окупация през през 80-те години на ХХ в.

- Силите на ISAF използват все по-често безпилотни самолети Reaper ("Жътвар"), които се управляват от база в Невада, за да преследват и унищожават талибани. При рейдовете загиват голям брой цивилни лица и ефективността на програмата изглежда много по-малка от официалните твърдения.

- ЦРУ е разширило паравоенните си операции в Афганистан. Управлението използва тайни черни групи, които устройват засади, провеждат нощни рейдове, нареждат въздушни нападения. От 2001 до 2008 г. ЦРУ финансира бюджета на афганистанските тайни служби.

- Секретни подразделения от командоси като мистериозната Task Force 373, изтребват талибански лидери по списък от 70-ина имена. Шефовете на тези мисии - прекратени от администрацията на Барак Обама, си приписват огромни заслуги, макар понякога в тях да загиват невинни хора, подклаждайки недоволството на местните.

дневник / Orient news online

понеделник, 26 юли 2010 г.

Нато убийци

Ройтерс:Ракета на НАТО е отнела живота на 45 цивилни в Афганистан

26 юли 2010 | 17:16 |

Кабул.
Най-малко 45 цивилни, включително жени и деца, са загинали в ракетно нападение на Международните окупационни сили за поддържане на сигурността в Афганистан (ИСАФ) в южната провинция Хелманд, съобщиха от афганистанското правителство, предаде агенция Ройтерс.
Инцидентът е станал в областта Сангин в петък, след като цивилните са влезли в кирпичена къща, за да се скрият от престрелка между талибани и войници на НАТО.
Цивилните жертви са основен източник на търкания между афганистанския президент Хамид Карзай и западните му съюзници, като често в страната се провеждат улични демонстрации в знак на протест срещу ракетните удари.
Ако бъде потвърден, ударът ще е най-смъртоносният от началото на кампанията в Афганистан в края на 2001 г. През септември 2009 г. в северната афганистанска провинция Кундуз при въздушен удар на германските окупационни сили загинаха най-малко 30 афганистански цивилни.иаф


Orient news online

Провал на войната в Афганистан

Класифицирана информация разкрива "провала на войната в Афганистан"

Официални документи с класифицирана информация, изтекли в сайта wikileaks.org, описват провала на войната в Афганистан, пише британският вестник "Гардиън". Около 90 хил. документа разкриват, че Пакистан подпомагал действията на талибаните, докато същевременно получавал големи суми от щатите. Освен това в текстовете се твърди, че американските военни са избивали стотици цивилни в Афганистан.

Документите са предоставени първо на американския "Ню Йорк таймс", британския "Гардиън" и германския седмичник "Шпигел".

САЩ не закъсня с реакцията си и осъди публикуването на класифицирана информация. Съветникът по сигурността на Барак Обама Джим Джоунс каза, че изтичането на информацията няма да навреди на сътрудничеството с Афганистан и Пакистан.

Документите още повече разпалват дискусията за военната стратегия на Обама в Афганистан, коментира "Гардиън".

Председателят на комисията по външни отношения в Сената Джон Кери, демократ, приближен на президента Обама, каза, че изтеклите документи повдигат сериозни въпроси за истинската американска политика към Пакистан и Афганистан.

Документите съдържат информация за войната в Афганистан от 2004 до 2010 година. В тях се споменава и за срещата на пакистански бунтовници, на която е присъствал и високопоставен служител от пакистанското разузнаване, която вероятно е работел срещу американските войски в Афганистан.



Създателят на "Уикилийкс" Джулиян Асандж обяснява за "Гардиън" защо е публикувал секретните документи.

дневник / Orient news online

неделя, 25 юли 2010 г.

Двама окупатори бяха отвлечени в Афганистан

Търсят отвлечените US войници от окупационните сили в Афганистан

25.07.2010

Окупационната войска на НАТО в Афганистан провежда мащабна операция в провинция Логар по издирване на двамата изчезнали американски войници.

До този момент е открит единствено автомобилът, с който те са напуснали Кабул.
Спасителната операция е продължила през цялата нощ.

Припомняме, двамата американци от окупационните сили бяха отвлечени вчера близо до селището Чарх. Агенциите се разминаваха с информацията за случая - един съобщаваха за отвлечени войници, а други - граждански служители към командването на ИСАФ - пътни инженери.

Американските власти вече обявиха възнаграждение от 20 000 долара за информация, както и за тяхното връщане.

Въпреки че няма никакви връзка с похитителите, по-вероятно е, по думите на местни представители, поне единият от двамата вече да е убит.

нюз.бг / Orient news online

Иран създаде фонд с капитал от 8 милиона долара,за да извърши сериозна изследователска дейност в областта на ядрения синтез

Иран отделя 8 милиона долара за изследвания в областта на ядрения синтез

© Снимка: idiomsgallery.blogspot.com

Иран създаде фонд с капитал от 8 милиона долара, за да извърши сериозна изследователска дейност в областта на ядрения синтез, заяви директорът на
иранската Организация за ядрена енергия Али Акбар Салехи. Пред иранската агенция ИСНА Салехи е уточнил, че за начинанието вече са били привлечени 50 души.

Изследователската мисия в областта на ядрения синтез е била подета преди 30
години, но по онова време тя не е била в действителност сериозна, уточни Салехи. "Днес обаче започваме сериозно да изследваме процеса на ядрения синтез. Ще са необходими от 20 до 30 години, преди процесът да може да бъде комерсиализиран, но ние трябва да използваме целия капацитет на страната, за да дадем необходимия импулс на изследванията в областта на ядрения синтез", подчерта Салехи.

Той допълни, че капиталът от 8 милиона долара /80 милиарда ирански риала/ е само първоначален. Ядреният синтез дълго време беше представян като по-икономичен енергиен източник, който освен това е траен и екологично чист. Но въпреки изследванията, извършени по света в тази насока от 50-те години на миналия век досега, опитите за промишлено приложение на ядрения синтез при производството на енергия не са довели до успешен резултат.

Ядрената енергия може да бъде освободена по два начина и ядреният синтез е вторият, като при него се сливат много леки ядра. Другият начин е ядреното делене, при което тежките атомни ядра се разпадат на по-леки. Ядреното делене от дълго време е "впримчено" в производството на енергия. За разлика от него ядреният синтез е доста по-трудна за постигане реакция, защото става дума за сливане на атомни ядра, които имат склонността да се отблъскват.бнр


Франс прес / Orient news online

сряда, 21 юли 2010 г.

Най-малко 10 души са загинали,а 16 са ранени при експлозия на кола-бомба в близост до джамия в иракския град Бакуба

Пореден атентат в Ирак на фона на продължаващите преговори за ново правителство

Най-малко 10 души са загинали, а 16 са ранени при експлозия на кола-бомба в близост до джамия в иракския град Бакуба, събощиха от местните сили за сигурност. Атентатът е извършен край джамия в населен предимно с шиити квартал на Бакуба.

Американските и иракски военни предупредиха за възможна вълна от насилие, ако преговорите за формиране на правителство на Ирак се проточат още, давайки възможност на бунтовниците да дестабилизират обстановката в страната. Повече от 7 месеца след парламентарните избори на 7 март иракските политици не могат да постигнат съгласие за поста на новия премиер.

Ройтерс /бнр / Orient news online

Великобритания подви опашка в Афганистан

Великобритания може да започне изтегляне от Афганистан още следващата година

Автор:ББС/ Лилия Димитрова - БНР

Великобритания може да започне изтеглянето на своите войски от Афганистан още следващата година, заяви британският премиер Дейвид Камерън след разговорите си с американския президент Барак Обама.

Камерън уточни, че 9 500-членният контингент на страната може да започне поетапно изтегляне, ако местните сили за сигурност са достатъчно подготвени да поемат контрола по сигурността. "Колкото по-бързо прехвърлим областите и провинциите под контрола на афганистанците, ясно е, че толкова по-бързо част от силите ще могат да се върнат у дома. Не искам да пораждам големи надежди, защото този преход зависи от напредъка на ситуацията със сигурността. Но е важно да дадем на хората крайна дата, до която ще прекратим мисията си."

Вицепремиерът Ник Клег потвърди в британския парламент, че правителството иска да изтегли военните от бойни операции в Афганистан до 2015 година, което съответства на плановете, договорени вчера на международната конференция в Кабул.

Германия частично ще запази присъствието си в Афганистан и след 2014 г., когато е планирано предаването на сигурността в ръцете на афганистанците. Това заяви днес германският канцлер Ангела Меркел на традиционната си лятна пресконференция преди излизането си в отпуск. "Трябва да разграничаваме срока на предаване на отговорността от окончателното изтегляне. Това са две различни
неща", каза тя.

бнр / Orient news online

Саддам Хюсеин не е притежавал оръжия за масово унищожение

Баронеса от МИ-5: Войната в Ирак разпали джихада

21 Юли 2010

Войната в Ирак засили неимоверно терористичната заплаха за Великобритания и радикализира голяма част от цяло поколение младежи, твърди бившата шефка на британското вътрешно разузнаване МИ-5 Илайза Манингам-Булър. Решението да бъде свален иракския лидер Саддам Хюсеин доведе до дълготраен стратегически проблем, тъй като даде време на “Ал Кайда” да изгради бастион в Афганистан без съпротива, заяви пред комисията за разследване на британското участие във войната Манингам-Булър, която оглавяваше МИ-5 от 2002 до 2007 г.

По думите й участието на британските сили в конфликта е допринесло за радикализирането - “поради липсата на по-добра дума” - на цяло поколение, което видя в намесата в Ирак и в Афганистан атака на исляма. “Може да се каже, че дадохме на Осама бин Ладен иракския му джихад, така че той успя да се наложи в страната така, както не бе успявал преди това”.

Председателят на комисията сър Джон Чилкот публикува документ от баронесата от март 2002 г., в който тя ясно предупреждава правителството, че обявяването война на Ирак ще засили терористичната опасност на Острова. От текста става ясно, че по това време МИ-5 не е смятало Ирак за сериозен източник на подобна заплаха за британските интереси и не е разполагало с достоверни доказателства за връзка между Саддам Хюсеин и атентатите от 11 септември в САЩ.

Нищо, което да свързва атентатите с Ирак, не е било открито преди интервенцията през 2003 г., потвърди пред комисията за разследване Манингам-Булър. “Нямаше достоверно доказателство, което да сочи подобна връзка, и същата, доколкото знам, бе и преценката на ЦРУ”. По думите й тази преценка не била посрещната благосклонно от някои кръгове в американската държавна машина.

Според бившата шефка на МИ-5 онези, които се застъпвали за започването на войната, придавали преувеличено значение на отделни късчета неубедителна разузнавателна информация. Манингам-Булър опроверга и твърденията от времето на правителството на Тони Блеър, че режимът на Саддам Хюсеин е притежавал оръжия за масово унищожение и е бил готов да ги използва.

По БТА / Orient news online

неделя, 18 юли 2010 г.

Турция започва изграждане на съвместна промишлена зона с Иран

Турция започва изграждане на съвместна промишлена зона с Иран

Нахиде Дениз


Нахиде Дениз

Кореспондент в Истанбул,Турция

Автор:Нахиде Дениз - Истанбул

Проект за съвместна промишлена зона между Турция и Иран ще обхваща областите Ван, Ъгдър, Хаккяри и Йюксекова, които са най-близо до турско-иранската граница. Договореността бе постигната преди време между двете страни. Сформирани бяха и съвместни комисии за целта.

Турският министър на промишленоста и търговията Нихат Ергюн съобщи, че са направени необходимите проучвания, а също че са договорени параметрите между техническите комисии.

През този месец се предвижда да бъдат уточнени някои конкретни инвестиционни проекти, които ще дадат тласък на развитието на пограничните райони и ще засилят двустранните контакти между Турция и Иран в транспорта, съобщенията, търговско икономическите връзки.

„Това ще бъде пазар за около 300 млн.долара, който ще спомогне за активизирането на двустранните отношения между двете съседни страни. Съвместната промишлена зона ще включва общо четири региона в граничните провинции и се посреща със задоволство от местното население”,отбелязват източниците.

Преди време Турция и Иран откриха два нови гранични пункта. След няколко месеца се планира да бъде открит още един граничен пункт, подготвителните работи за който са на привършване.

бнр / Orient news online

БОМБЕНО НАПАДЕНИЕ В БАГДАТ

БОМБЕНО НАПАДЕНИЕ В БАГДАТ...

По време на нападение камикадзе в столицата Багдат загинаха 43ма души...

Изпратена 18.07.2010 09:32:17 UTC

Обновена 18.07.2010 09:32:17 UTC

Ирак посрещна неделния ден с кърваво нападение.
По време на нападение камикадзе в столицата Багдат загинаха 43ма души и десетки бяха ранени. Нападателят е взривил бомбите по тялото си на опашка за заплата на въоръжени милиции работещи за иракското правителство в борбата му с терористичната организация Ел Каиде.
Въпреки, че до голяма степен сигурността в Ирак бе възстановена, периодично се организират широкомащабни кървави нападения.
Продължаващите, въпреки че изминаха четири месеца от изборите, усилия за сформиране на правителство също се отразяват негативно над стабилитета в Ирак.

ТРТ / Orient news online

ПЕТИМА НАТОВЦИ ЗАГИНАХА ПО ВРЕМЕ НА НАПАДЕНИЯ В АФГАНИСТАН

ПЕТИМА НАТОВЦИ ЗАГИНАХА ПО ВРЕМЕ НА НАПАДЕНИЯ В АФГАНИСТАН...

По време на нападения в Афганистан загинаха пет военнослужещи от силите на НАТО....

Изпратена 18.07.2010 07:52:05 UTC

Обновена 18.07.2010 07:52:05 UTC

По време на нападения в Афганистан загинаха пет военнослужещи от силите на НАТО.
Съобщено бе, че двама американски и двама британски войника са загинали в резултат на експлодирането на бомба поставена до път в Южен Афганистан. Не бяха дадени сведения за националността на петия загинал военнослужещ.
Миналия месец многонационалните сили в Афганистан понесоха най-тежките загуби. В резултат на организираните нападения загинаха 103ма военнослужещи 60 от които американски.
През настоящия месец в следствие на различни нападения загинаха 54 военнослужещи на НАТО, 39 от които американски военнослужещи.
Съобщено бе, че в столицата на Афганистан Кабул са обявени извънредно строги мерки за сигурност поради насрочената за вторник международна конференция за Афганистан с участието на лидери от над 60 страни.

ТРТ / Orient news online

АББАС ПОСТАВИ УСЛОВИЯ ЗА ПРЕКИТЕ ПРЕГОВОРИ С ИЗРАЕЛ

АББАС ПОСТАВИ УСЛОВИЯ ЗА ПРЕКИТЕ ПРЕГОВОРИ С ИЗРАЕЛ....

Палестинският държавен глава Махмуд Аббас заяви, че ако Израел приеме условието границите на палестинската държава да бъдат определени в съответствие с границите от 1967ма година, са готови да започнат преки преговори с тази страна...

Изпратена 18.07.2010 09:26:46 UTC

Обновена 18.07.2010 09:26:46 UTC

Палестинският държавен глава Махмуд Аббас заяви, че ако Израел приеме условието границите на палестинската държава да бъдат определени в съответствие с границите от 1967ма година, са готови да започнат преки преговори с тази страна.
В изявлението, което дадена за един йордански вестник, Аббас каза, че Израел трябва да приеме и базирането на международни сили в новата палестинска държава, която ще бъде основана.
Израел от своя страна заявява, че няма да може да даде на палестинската страна никакви предварителни гаранции относно преките преговори.
Същевременно Аббас разговаря в Рамалла със специалния представител на САЩ за Близкия Изток Джордж Мичел.
В изявлението, което направи за журналисти, Мичел каза, че ще продължат усилията по въпроса за започването на преки преговори между Израел и Палестина.
Помощник на Аббас Ясер Абед Раббо отбеляза, че Аббас очаква от Вашингтон отговор на някои въпроси във връзка с преките преговори и че е много малка вероятността решенията по въпроса да бъдат оповестени преди началото на идния месец.

ТРТ / Orient news online

Махмуд Абас в София

Окупаторите от нато понасят все повече загуби в Афганистан

„Сънди Телеграф”: Четирима британски военни загинаха в Афганистан през последните 24 часа

18 юли 2010 | 03:09 |

Лондон. Четирима британски военнослужещи от окупационните сили бяха убити в Афганистан през последните 24 часа, съобщиха от министерството на отбраната на Великобритания, пише вестник „Сънди Телеграф”. Сапьор загина в резултат на експлозия в провинция Хелманд. По-рано от министерството на отбраната съобщиха, че още трима британски военнослужещи са загинали в петък вечерта и събота сутринта. По този начин общия брой на загиналите британски военни в Афганистан от 2001 година достигна 322 души. Големите загуби доведоха през изминалата седмица до засилване на дебата относно смъртните случаи на военни в резултат на чуждестранната мисия в Афганистан и продължаващата роля на Великобритания в конфликта.

иаф / Orient news online

събота, 17 юли 2010 г.

Палестинците призовават за пълно замразяване на израелската заселническа дейност

Палестинците поставят условия на Израел преди началото на директни двустранни преговори

© Снимка: БГНЕС

Палестинският лидер Махмуд Абас заяви, че Израел трябва да приеме разполагането на международни сили на територията на бъдещата палестинска държава преди началото на директни двустранни преговори.

В интервю за йорданския в. "Ал Гад" Абас посочва, че Израел трябва да приеме границите на Палестина от 1967 г., както и присъствието на трета страна при създаването на палестинска държава.

Палестинците призовават още за пълно замразяване на израелската заселническа дейност преди началото на преговорите, като обвиняват Израел в подкопаване на мирния процес с одобрението на строежа на нови израелски жилища в Източен Ерусалим.

Франс прес / Orient news online

Подкаст - аудио новини - 17.07.2010 г.


Иран ще изготви "черен списък" на чуждестранните фирми,които се оттеглят от съвместни проекти

Иран ще изготви "черен списък" на чуждестранните фирми в страната

Иранският министър на петрола Масуд Мирказеми предупреди, че Иран ще изготви "черен списък" на чуждестранните фирми, които се оттеглят от съвместни проекти заради наложените санкции срещу Техеран.

Министър Мирказеми подчерта, че подобни действия ще се смятат за действия срещу държавата и фирмите няма да могат да извършват дейност в страната. Като пример министърът на петрола даде руския енергиен гигант "Лукойл", който обяви, че се оттегля от съвместен проект в Анаран, след налагането на новите санкции срещу Иран от ООН, САЩ и ЕС във връзка с ядрената програма на страната.

Франс прес / Orient news online

петък, 16 юли 2010 г.

Най-малко 21 души бяха убити,а над 100 - ранени,при двоен самоубийствен атентат в джамия в югоизточен Иран

Двойната екплозия пред джамия в Захедан взе най-малко 20 жертви


Associated Press


Атентат в джамия в Иран взе поне 20 жертви

Най-малко 21 души бяха убити, а над 100 - ранени, при двоен самоубийствен атентат в джамия в югоизточен Иран, предаде ИТАР-ТАСС. Властите се опасяват, че броят на жертвите ще расте, тъй като много от пострадалите са в тежко състояние.

Двама атентатори самоубийци се самовзривили на входа на главната джамия в град Захедан, в граничещата с Пакистан провинция Систан и Белуджистан. Там е активна сунитската бунтовническа групировка "Джундаллах" ("Воини на Аллах"), която се бори за правата на белуджите - малцинствена група в преобладаващо шиитски Иран.

Лидерът на "Джундаллах" Абдулмалик Риги бе обесен през юни тази година, след като иранското правосъдие го призна за виновен по обвинения в нападения срещу цивилни, въоръжен грабеж и водене на дезинформационна кампания срещу режима.

"Джундаллах" е поела отговорност за двойния атентат, съобщи телевизионният канал "Ал Арабия", цитиран от Ройтерс. В писмо по електронната поща до телевизията групировката е заявила, че атаката е в отговор на екзекуцията на нейния лидер. В изявлението се посочва, че атентатът е бил насочен срещу събиране на членове на Революционната гвардия в Захедан.

Американският държавен секретар Хилари Клинтън осъди атентата, предаде агенция Франс прес. Тази атака, както и онези, които бяха извършени наскоро в Уганда, Пакистан, Афганистан, Ирак и Алжир, подчертава необходимостта от международно сътрудничество в борбата срещу терористичните организации, които заплашват живота на невинни цивилни по света, каза Клинтън в изявление. Държавният секретар изказа съболезнования от името на САЩ на семействата и близките на загиналите и ранените. Тя настоя отговорните за "ужасяващия акт" да бъдат изправени пред правосъдието.

вд / Orient news online

четвъртък, 15 юли 2010 г.

ИЗРАЕЛ ВЪЗОБНОВИ СТРОИТЕЛСТВОТО В ИЗТОЧЕН ЕРУСАЛИМ

ИЗРАЕЛ ВЪЗОБНОВИ СТРОИТЕЛСТВОТО В ИЗТОЧЕН ЕРУСАЛИМ...

След осем месечен период Израел възобнови дейностите по разрушването на палестински жилища в Източен Ерусалим...
Изпратена 15.07.2010 09:48:25 UTC
Обновена 15.07.2010 09:48:25 UTC
Израел отваря строителни площадки за строеж на еврейски селища и в Източен Ерусалим.
След осем месечен период Израел възобнови дейностите по разрушването на палестински жилища в Източен Ерусалим.
Израелски булдозери разрушиха три плестински жилища в етап на строителство. По този начин бе прекратена валидността на приетото под давлението на САЩ решение за спиране на разрушаването на палестински жилища.
Дейностите бяха възобновени само една седмица след срещата Обама-Нетаняху, по време на която израелския премиер бе обещал, че ще предприеме конкретни стъпки за повишаване на доверието с палестинската страна.
Израелските служители твърдят, че разрушените жилища са били празни и без разрешителни документи. Палестинците от своя страна твърдят, че са започнали строеж без разрешителни тъй като не са съумели да получат разршителните документи от израелските власти.
Вниманието привлича фактът, че кметството на Ерусалим постави отново в изпълнение строителните проекти в Източен Ерусалим, които бяха привлекли силните реакции на международната общественост.
Миналия месец бе дадено разрешение за разрушването на жилищата на 22 палестински семейства в рамките на проекта за изграждане на археологически парк в областта Силван.
В съответствие с международните закони, всеки квартал построен в окупираните територии се приема като незаконен, но Израел продължава строежа на хиляди жилища, а също и на обществени сгради на територии принадлежащи на палестинците.
Израел строи пътища, здравни, социални и учебни заведения от които може да се възползват само еврейските заселници.

Радио "Гласът на Турция" / Orient news online

ИЗРАЕЛСКАТА СЛЕДСТВЕНА КОМИСИЯ ЩЕ ИЗСЛУША НЕТАНЯХУ

ИЗРАЕЛСКАТА СЛЕДСТВЕНА КОМИСИЯ ЩЕ ИЗСЛУША НЕТАНЯХУ...

Израелската комисия разследваща инцидента от 31ви май на борда на кораба "Мави Мармара" ще изслуша на 9ти август показанията на премиера Бенямин Нетаняху...

Изпратена 15.07.2010 09:41:21 UTC

Обновена 15.07.2010 09:41:21 UTC

Израелската комисия разследваща инцидента от 31ви май на борда на кораба "Мави Мармара" ще изслуша на 9ти август показанията на премиера Бенямин Нетаняху.
Говорителят на комисията Офер Лефлер каза, че Нетаняху ще даде показания на открито за обществеността заседание на комисията.
Това ще бъде първото открито за обществеността заседание на следствената комисия сформирана на 28ми юни под председателството на съдията от Върховния Съд Яаков Туркел.
На 10ти август комисията ще изслуша показанията на министъра на отбраната Ехуд Барак, а на 11ти август на началника на израелския генерален щаб Габи Ашкенази.
След заплахата на председателя на комисията Яаков Турел, че ще подаде оставка, бяха разширени компетенциите на комисията, която първоначално бе лишена от правото да привиква очевидци за даване на показания.
Липсата на компетенции за разпит на военни служители бе предизвикал реакцията на правозащитните организации. Израелската правозащитна организация Гуш Шалом бе подала молба до Върховния Съд с иска за разтурването на комисията.
След преценка на молбата на правозащитната организация, Върховният Съд не даде на комисията компетенциите за привикване на военни служители за даване на показания, но осатви открита възможността за привикването на военните служители за даване на показания в зависимост от постъпилите искания.

Радио "Гласът на Турция" / Orient news online

Либийският кораб,натоварен с хуманитарна помощ за палестинците в ивицата Газа,пристигна в египетското пристанище Ал-Ариш

Либийският кораб за Газа акостира в египетско пристанище

Либийският кораб, натоварен с хуманитарна помощ за палестинците в ивицата Газа, пристигна в египетското пристанище Ал-Ариш, предаде Ройтерс.

Директорът на пристанището Кемал Абдел Максуд съобщи, че скоро ще започне и разтоварването му.

"Медикаментите и пътниците ще бъдат транспортирани до Газа през пункта Рафах, а хранителните продукти през КПП Авайя", каза той.

По-рано беше съобщено, че израелското правителство е дало разрешение либийският съд да бъде пренасочен към анклава само по суша, заради което съдът трябваше да бъде отклонен за едно от египетските пристанища.

Корабът е собственост на Гърция, плава под молдовски флаг и е нает от фондацията на сина на либийския лидер Муамар Кадафи - Сейф ал Ислам.

Новият опит за пробиване на блокадата на Газа се случва шест седмици след инцидента с „Флотилия на свободата", когато израелски морски пехотинци взеха на абордаж един от плавателните съдове и убиха 9 души.

н.бг / Orient news online

сряда, 14 юли 2010 г.

Наетият от либийската фондация "Кадафи" кораб с хуманитарна помощ за ивицата Газа е спрял в международни води

Либийски кораб с помощи пътува към Газа

Наетият от либийската фондация "Кадафи" кораб с хуманитарна помощ за ивицата Газа е спрял в международни води. Агенция Ройтерс цитира израелски военен източник, който твърди, че корабът се намира на около 90 километра от Египет и на 128 кимолетра от Газа.

Капитанът на кораба "Амалтея" е съобщил на изреалските власти, че инженерите на борда отстраняват повреда в двигателя. Но накъде ще продължи след това плавателният съд засега е неизвестно.

Тел Авив многократно предупреди, че корабът, който плава под молдовски флаг, няма да бъде допуснат до Газа. От Египет съобщиха, че капитанът на "Амалтея" е поискал разрешение да хвърли котва в египетско пристанище Ел Ариш.

На борда на кораба има 2 хиляди килограма храни и лекарства. С него пътуват 12-членен екипаж и 15 либийци с пропалестински възгледи. Екипажът се състои от индийци, хаитяни и сирийци, а капитанът е кубинец.

Автор:Биляна Бонева


бнт / Orient news online

Еврейска злоба

Израелски депутат беше лишен от привилегии заради участие в международната хуманитарна флотилия

14 юли 2010 | 02:36 |

Ерусалим. Израелски депутат с арабски произход беше лишен от полагащите му се привилегии заради участието си в чуждестранната флотилия, която се опита да наруши израелската блокада, наложена над Ивицата Газа, предаде АФП.
Ханеен Зуаби, която е член на лява арабска националистическа партия, предизвика възмущението на Израел с участието си в международната хуманитарна флотилия, която в края на май стана обект на израелско нападение. След разгорещен дебат 34 депутати гласуваха за лишаване на Зуаби от дипломатическия й паспорт и средствата, с които се покриват в случай на нужда съдебните разходи на депутатите. 16 депутати са гласували против мярката.иаф

Orient news online

Израел уби 1 и рани 5 палестинци

Един човек загина, а петима бяха ранени при израелски обстрел срещу Ивицата Газа

14 юли 2010 | 00:03 |

Газа. Палестинска гражданка загина, а петима души пострадаха при обстрел със снаряди от страна на израелската армия в Ивицата Газа, предаде АФП.
Според палестински медицински източници жената е починала в дома си, който е бил ударен от снаряд. В същото време петима души са пострадали при инцидента. Според израелската армия огънят е бил открит срещу подозрителни лица, които са се доближили твърде близо до граничната линия между Ивицата Газа и Израел.иаф

Orient news online

Британски войник от окупационните сили е загинал в южната част на Афганистан

Британски войник е загинал в южната част на Афганистан

14 юли 2010 | 02:25 |

Лондон. Британски войник е бил убит във вторник в южната част на Афганистан, област Сангин, която е убежище на талибаните и поле на ожесточени сражения, предаде АФП.
Загиналият войник е снайперист от военноморските сили и е убит, докато е патрулирал със свои афганистански колеги. Причината за смъртта са рани от леко оръжие.
От 2001 година насам Великобритания е изгубила 318 свои войници в Афганистан.

иаф / Orient news online

вторник, 13 юли 2010 г.

Анкара все още настоява за международно разследване на инцидента, при който загинаха девет турски граждани

Турция иска Израел да вземе мерки за грешките в операцията срещу "Флотилията на свободата"

Турският външен министър Ахмет Давутоглу призова Израел да предприеме необходимите действия, след като комисия, разследваща операцията на израелската армия срещу "Флотилията на свободата" стигна до извода, че са допуснати грешки.

"Положителен сигнал е, че поне признават грешките си," каза Давутоглу и добави, че Анкара все още настоява за международно разследване на инцидента, при който загинаха девет турски граждани.

Вчера израелският генерал Гиора Ейланд, ръководител на разследващия екип, заяви, че са допуснати грешки на "сравнително високо" ниво по време на планирането и изпълнението на израелската операция.

Световните агенции / Orient news online

Има опасност САЩ да поведат война срещу Иран

Фидел Кастро предупреди в интервю за възможна война на САЩ срещу Иран

Последна промяна в 09:18 на 13 юли 2010

Водачът на кубинската революция Фидел Кастро изглеждаше в крепко здраве и добро разположение на духа в интервю за националната телевизия - първата му публична поява от 26 юли 2006 г., предаде ДПА.

Осемдесет и тригодишният революционер говори разбираемо и пространно, седнал в кабинет до маса, отрупана с документи и облечен в сиво-синьо спортно яке. Той отговаряше на въпроси за Близкия изток и други международни проблеми, уточнява аагенцията.

Кастро отправи критики към Съединените щати - неговият най-голям враг от половин век. Той предупреди, че има опасност САЩ да поведат война срещу Иран заради ядрената му програма. Бившият кубински лидер изрази предположение, че Вашингтон стои зад потапянето на южнокорейската корвета "Чхонан" през март, при което загинаха 46 моряци. Сеул обвинява за инцидента Северна Корея. Според Кастро Съединените щати се опитват да разпалят враждебността между двете Кореи.

Ден по-рано Кастро посети научния институт в Хавана по повод 45-тата годишнина от основаването на Националния център за научни изследвания. Снимките бяха публикувани в cubadebate.cu и са правени от сина му.

След като се разболя тежко през юли 2006 г., през 2008 г. Фидел Кастро официално се оттегли от управлението на Куба и предаде властта на брат си Раул. След това той продължи да изразява позициите си в дълги статии във вестника на комунистическата партия "Гранма" и други официози.

вд / Orient news online

Президентът на палестинската автономия Махмуд Абас приктига днес на двудневно официално посещение в България

Президентът на палестинската автономия Махмуд Абас пристига днес в България

Последна промяна в 07:14 на 13 юли 2010

Президентът на палестинската автономия Махмуд Абас приктига днес на двудневно официално посещение в България по покана на президента Георги Първанов.

Двамата ще продължат политическия диалог на най-високо равнище, започнат при първото посещението на Махмуд Абас у нас през 2007 г. и визитата на Първанов в Рамалла през 2008 г., се посочва в съобщението.

По време на срещите ще бъде направен преглед на двустранните отношения в светлината на членството на България в ЕС. Двамата президенти ще обсъдят обстановката в Близкия Изток и хода на мирния процес, както и актуални международни въпроси.

В програмата на Махмуд Абас са предвидени среща на "четири очи" с Първанов и пленарни разговори на двете официални делегации.

Президентът Абас ще се срещне с министър-председателя Бойко Борисов. Председателят на Народното събрание Цецка Цачева ще бъде домакин на работен обяд в чест на палестинския гост.

В делегацията, придружаваща палестинския президент, са министърът на външните работи Рияд Ал-Малики, министърът на труда Ахмад Мадждаляни, официалният говорител на палестинската власт Набил Абу Рудейна.

вд / Orient news online