nkusa

nkusa
nkusa
Watch 24-hour Al Jazeera English news online live broadcast right here.

петък, 5 февруари 2010 г.

Orient news - 05.01.2010 !

Девет души са загинали, след като са били затрупани от лавина северно от Техеран
05 февруари 2010 | 17:56 | Агенция "Фокус"
Техеран. Девет души са загинали, след като са били затрупани от лавина на планински път северно от Техеран, предаде ИТАР-ТАСС. Инцидентът е станал в четвъртък вечерта. Лавината е затрупала група алпинисти – осем мъже и една жена.
Пристигналите на мястото спасители са евакуирани от опасната зона 49 души, сред които трима чуждестранни граждани.

Външният министър на Иран ще участва в конференцията за сигурността в Мюнхен
05 февруари 2010 | 15:24 | Агенция "Фокус"
Техеран. Иранският външен министър Манучехр Моттаки изненада наблюдателите, регистрирайки се в последната минута за участие в Международната конференция за сигурността в Мюнхен, събитие, на което трябва да бъде обсъдено и ядреното разоръжаване, предадоха световните медии.
Моттаки направи това само дни, след като иранският президент Махмуд Ахмадинеджад изрази готовността на Иран да приеме предложението на ООН за размяна на ниско обогатения ирански уран за ядрено гориво за изследователския реактор на Техеран, създадено с цел да намали напрежението около иранската ядрена програма.

Най-малко 40 шиитски поклонници са загинали при серия от нападения в Кербала
05 февруари 2010 | 15:21 | Агенция "Фокус"
Кербала. Най-малко 40 шиитски поклонници са загинали при серия от нападения в иракския град Кербала, на около 110 км югозападно от столицата Багдад, предаде ИТАР-ТАСС.
27 души са убити, а около 70 са ранени, при експлозия на кола-бомба в околностите на Кербала. Центърът на града е бил обстрелван с гранатомети. При атаката са загинали 16 души, а други 30 са ранени.

Демонстрация за освобождаване на израелския войник Гилад Шалит се провежда в Ерусалим
05 февруари 2010 | 13:32 | Агенция "Фокус"
Ерусалим. Демонстрация в подкрепа на освобождаването на похитения от радикалната групировка „Хамас” израелски войник Гилад Шалит се провежда днес пред резиденцията на израелския премиер Бенямин Нетаняху в Ерусалим, предаде кореспондент на вестник „Йедиот Ахронот”. Участниците в протеста настояха за незабавното освобождаване на войника, който бе похитен преди близо четири години. Наред с десетки плакати с лика на Шалит по време на протеста се излъчва записът, предоставен от „Хамас” миналата година, на който Шалит чете послание до Израел.

Намалява напрежението между Сирия и Израел (ОБЗОР)
05 февруари 2010 | 13:17 | Агенция "Фокус"
След като на 3 февруари сирийският външен министър Уалид Муалем предупреди Израел да не започва война срещу страната му заради възможност от задълбочаване на подобен конфликт, напрежението между двете страни се повиши.
„Израелци, не изпробвайте силата на Сирия, тъй като знаете, че войната ще се премести във вашите градове”, заяви Муалем пред журналисти в столицата Дамаск на съвместна пресконференция с испанския си колега Мигел Анхел Моратинос, чиято страна е ротационен председател на ЕС.
„При липсата на мирно споразумение със Сирия, можем да се окажем въвлечени в конфликт, който да доведе до война”, заяви по-рано израелският министър на отбраната Ехуд Барак.
Отговорът на сирийското предупреждение последва на следващия ден от израелския външен министър Авигдор Либерман, който предупреди сирийския президент Башар Асад, че ако страната провокира Израел, той не само ще изгуби конфликта, но и режимът му ще падне.
„Асад трябва да знае, че ако атакува, той не само ще изгуби войната. Нито той, нито семейството му ще останат на власт”, каза Либерман.
По-рано Асад заяви, че Израел създава предпоставки за нова война в Близкия изток.
„Нашето послание трябва да бъде, че ако бащата на Асад изгуби война, но остана на власт, неговият син трябва да знае, че атака ще му струва режима”, отбеляза Либерман.
Днес Тел Авив се опита да намали напрежението и да подобри обтегнатите отношения. Израелският премиер Бенямин Нетаняху обяви, че страната му се стреми към постигане на мирно споразумение със Сирия. По информация на телевизия „Ал Джазира” премиерът е провел разговор с Либерман, посветен на този въпрос, след който двамата са уверили, че единствената цел на Израел, свързана с властта в Дамаск, е да постигне мирно споразумение.
Израелският министър на отбраната Ехуд Барак също се опита да успокои обстановката, призовавайки Сирия да започне диалог с Израел, с цел постигане на мирно споразумение. Според израелски медии Барак се е обърнал с призив към сирийското ръководство да „седне на масата на преговорите”, след което е разкритикувал заплашителните изказвания на външния министър Авигдор Либерман към сирийския президент Башар Асад.
От своя страна американската администрация отправи призив и към двете страни да се въздържат от крайни действия. От Вашингтон уточниха, че е важно да не се предприемат никакви действия, които биха повлияли негативно на хода на мирния процес в региона. Говорител на Държавния департамент на САЩ е уверил, че страната му ще продължи да полага усилия за възобновяване на диалога между Тел Авив и Дамаск.

Израелският заместник-външен министър ще посети Германия и Великобритания
05 февруари 2010 | 13:02 | Агенция "Фокус"
Тел Авив. Днес започва европейската обиколка на израелския заместник-външен министър Дани Аялон, която ще включва посещения в Германия и Великобритания, предаде израелското радио „Решет Далет”. Очаква се Аялон да вземе участие в международната конференция, посветена на близкоизточния конфликт, която ще се проведе в Мюнхен. В Лондон, израелският дипломат ще проведе разговори с редица лидери, посветени на въпроса с издадените заповеди за арест на израелски политици, заради участието им в провеждането на войната в Ивицата Газа, по време на която бе доказано извършването на военни престъпления.

Най-малко 20 са загинали, а други 70 са ранени при атентат в шиитска джамия в Кербала
05 февруари 2010 | 12:47 | Агенция "Фокус"
Кербала. Най-малко 20 души са загинали, а други над 70 са пострадали при атентат с две коли-бомби в шиитска джамия в иракския град Кербала днес, предаде Ройтерс, позовавайки се на военни източници. Автомобилите, пълни с експлозиви са се намирали в близост до джамията и са избухнали по времето, когато десетки шиитски поклонници са излизали от сградата, в края на празничната петъчна молитва. Не се съобщават подробности.

САЩ призоваха Сирия и Израел да се въздържат от крайни действия
05 февруари 2010 | 12:04 | Агенция "Фокус"
София. В светлината на напрежението между Сирия и Израел, предизвикано от заплашителни изказвания на израелския външен министър Авигдор Либерман, американската администрация отправи призив и към двете страни да се въздържат от крайни действия, предаде израелското радио „Решет Далет”. От Вашингтон уточниха, че е важно да не се предприемат никакви действия, които биха повлияли негативно на хода на мирния процес в региона. Говорител на Държавния департамент на САЩ е уверил, че страната му ще продължи да полага усилия за възобновяване на диалога между Тел Авив и Дамаск.

„Ал Джазира”: Множество убити и ранени при атентат срещу шиитска джамия в Кербала
05 февруари 2010 | 11:54 | Агенция "Фокус"
Кербала. Десетки са пострадали при експлозия, избухнала в близост до шиитска джамия в иракския град Кербала, на днешния празничен за мюсюлманите петъчен ден, предаде телевизия „Ал Джазира”, позовавайки се на иракска телевизия. Според информацията става въпрос за терористично нападение, насочено срещу шиитските поклонници в Кербала. Броят на жертвите не е уточнен и не се съобщават други подробности.

Началото на предизборната кампания в Ирак бе отложено за 12 февруари
05 февруари 2010 | 11:02 | Агенция "Фокус"
Багдад. Представители на независимата изборна комисия на Ирак, за предстоящите на 7 март общи избори в страната, са съобщили днес, че началото на предизборната кампания за вота е било отложено от 7 на 12 февруари, предаде РИА Новости. Решението е било взето във връзка със съдебното решение за отмяна на забраната за участие в изборите, наложена на някои от кандидатите, заради предполагаеми връзки с незаконната партия Баас. От своя страна, иракският премиер Нури ал Малики заяви, че няма да допусне нито един „дегизиран” баасист да влезе в новото правителство на страната. Малики определи решението на съда като „незаконно” и призова за обсъждане на въпроса на извънредна сесия на парламента.

„Йедиот Ахронот”: Израел е изпратил писмо до Сирия, с уверение, че не желае конфликт
05 февруари 2010 | 10:24 | Агенция "Фокус"
Тел Авив. Израелското правителство е изпратило писмо до сирийското ръководство, посредством дипломатически посредници, в което уверява, че не желае конфликт с Дамаск, съобщава днес вестник „Йедиот Ахронот”. Посланието е било изпратено снощи, след като напрежението между двете страни ескалира, заради заплахи, отправени към сирийския президент Башар Асад от израелския външен министър Авигдор Либерман.
От своя страна, американските власти са настояли Израел да „успокои атмосферата на сирийския фронт”, след изказванията на Либерман. Вашингтон е поискал обяснение от Тел Авив за скандала, уточнява изданието.

Израелският министър на отбраната също покани Сирия на диалог
05 февруари 2010 | 09:05 | Агенция "Фокус"
Тел Авив. След ескалиралото напрежение между Тел Авив и Дамаск и разменените остри реплики напоследък, израелският министър на отбраната Ехуд Барак се опита да успокои обстановката, призовавайки Сирия да започне диалог с Израел, с цел постигане на мирно споразумение, предаде израелското радио „Решет Далет”. Барак се е обърнал с призив към сирийското ръководство да „седне на масата на преговорите”, след което е разкритикувал заплашителните изказвания на външния министър Авигдор Либерман към сирийския президент Башар Асад.
По-късно Либерман е бил повикан за консултация и от израелския премиер Бенямин Нетаняху, след което двамата излязоха със съобщение, че имат за цел постигане на мирно споразумение с Дамаск.

Бан Ки-мун изрази съмнения около достоверността на разследванията около предполагаеми военни престъпления в Газа
05 февруари 2010 | 08:49 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун изрази съмнения около достоверността на проведените от Израел и Палестинската автономия собствени разследвания около констатираните от международна комисия извършени военни престъпления по време на войната в Ивицата Газа миналата зима, съобщава електронното издание на телевизия „Ал Джазира”. Той допълни, че не може да определи до колко са достоверни резултатите от разследванията.
Общото събрание на ООН даде срок до днес, петък, на Израел и Палестинската автономия да проведат свое разследване на обвиненията в извършени военни престъпления в Газа.

Представител на „Фатах” се е срещнал снощи с лидера на „Хамас” в Ивицата Газа
05 февруари 2010 | 07:56 | Агенция "Фокус"
Газа. Високопоставен представител на палестинската партия „Фатах” е разговарял снощи с лидера на радикалното движение „Хамас” и премиер на непризнатото правителство на групировката в Газа Исмаил Хания, предаде израелското радио „Решет Далет”.
Набил Шаас е заявил след срещата си с Хания, че постигането на разбирателство и помирение между палестинските движения е жизненоважно за прекратяване на израелската икономическа и военна блокада над Газа. На свой ред, Хания е уверил, че срещата е била „позитивна”. Реализирането на помирение между „Фатах” и „Хамас” от друга страна, може да стане основа за постигането на национално обединение на палестинските партии и територии, допълва представителят на „Фатах”.

Израелският премиер поднови предложението си за диалог със Сирия
05 февруари 2010 | 07:31 | Агенция "Фокус"
Тел Авив. Израелският премиер Бенямин Нетаняху обяви, че страната му се стреми към постигане на мирно споразумение със Сирия, предаде телевизия „Ал Джазира”. Изявлението на Нетаняху бе направено в опит да успокои напрегната обстановка след изказванията на израелския външен министър Авигдор Либерман, който заплаши, че ще „премахне” от поста му сирийския президент Башар Асад, ако напрежението между двете страни ескалира. Според информацията премиерът е провел разговор с Либерман, посветен на този въпрос, след който двамата са уверили, че единствената цел на Израел, свързана с властта в Дамаск, е да постигне мирно споразумение.

Orient news

четвъртък, 4 февруари 2010 г.

Orient news - 04.01.2010 !

Лидери на „Фатах” и „Хамас” провеждат преговори в Ивицата Газа
04 февруари 2010 | 17:39 | Агенция "Фокус"
Газа. Високопоставени представители на движението „Фатах” за пръв път от 2007 г. насам провеждат преговори с „Хамас” на територията на Ивицата Газа, предаде Би Би Си.
След победата на „Хамас” на изборите в Палестинската автономия през 2007 г. отношенията между двете движения фактически бяха замразени.

АФП: Южен Ливан очаква нова война с Израел
04 февруари 2010 | 14:39 | Агенция "Фокус"
Бейрут. Повече от три години след последната война между Израел и „Хизбулла” жителите на Южен Ливан се подготвят за нов конфликт на фона на предупреждения на Израел към радикалната шиитска групировка и към нейният поддръжник Сирия, коментира АФП.
„Ако се върнете, ние ще ви чакаме”, предупреждава „Хизбулла” Израел на билборд край южното селище Аита Шааб.
В близост до Аита Шааб членове на „Хизбулла” преминаха границата с Израел и отвлякоха двама израелски военнослужещи през юли 2006 г., предизвиквайки опустошителна едномесечна израелска офанзива срещу „Хизбулла” в Южен Ливан и южните предградия на Бейрут.
Войната причини смъртта на над 1200 души в Ливан, предимно цивилни, и на 160 израелци, мнозинството от които войници.
„Страхуваме се, разбира се”, заявява Хаят, жител на южното селище Кана, което бе подложено на смъртоносни бомбардировки през 2006 г.
„Всеки ден чуваме новини за възможност за нова война”, допълва тя.

САЩ водят „психологическа война”, заяви началникът на Генералния щаб на иранската армия
04 февруари 2010 | 13:53 | Агенция "Фокус"
Техеран. Иран обвини днес САЩ във водене на „психологическа война” в Персийския залив, представяйки Техеран за заплаха за арабските държави от региона, за да бъдат убедени, че се нуждаят от американска защита, предаде агенция Ройтерс.
Американски официални лица заявиха в неделя, че САЩ разширяват противоракетната система в района на Персийския залив – воден път, който е ключов за глобалните петролни доставки, с цел противопоставяне на „увеличаващата се иранска ракетна заплаха”. Системата включва ракети „Пейтриът” в Кувейт, Катар, Обединените арабски емирства и Бахрейн.
„Те не искат да видят добрите и развиващите се отношения между Иран и съседните държави в Персийския начин и поради това започнаха психологическа война”, заяви ген. Хасан Фирузабади, цитиран от иранската агенция ИЛНА.

Властите в Дубай обявиха, че са открили ново петролно находище
04 февруари 2010 | 13:28 | Агенция "Фокус"
Дубай. Властите в емирство Дубай обявиха, че са открили ново петролно находище, съобщи Би Би Си. Засега не се съобщават размерите на находището. В момента в емирството се добива много малка част от петрола добиван в ОАЕ. Информациите за откриване на находището бяха посрещнати с ентусиазъм на фона на трудната ситуация в икономиката на Дубай, която пострада сериозно от световната финансова криза.

„Аарец”: Режимът на Асад ще падне, ако Сирия провокира Израел
04 февруари 2010 | 11:40 | Агенция "Фокус"
Ерусалим. Израелският външен министър Авигдор Либерман предупреди сирийския президент Башар Асад, че ако страната провокира Израел, той не само ще изгуби конфликта, но и режимът ще падне, съобщи израелският в. „Аарец”.
„Асад трябва да знае, че ако атакува, той не само ще изгуби войната. Нито той, нито семейството му останат на власт”, каза Либерман.
Изказването министъра бе направено, след като Асад заяви в сряда, че Израел създава предпоставки за нова война в Близкия изток.
„Нашето послание трябва да бъде, че ако бащата на Асад изгуби война, но остана на власт, неговият син трябва да знае, че атака ще му струва режима”, отбеляза Либерман.

Авигдор Либерман предупреди Башар Асад, че ще загуби властта си, ако воюва с Израел
04 февруари 2010 | 11:08 | Агенция "Фокус"
Тел Авив. Израелският външен министър Авигдор Либерман предупреди, че сирийския президент Башар Асад ще загуби войната и властта си, ако се сражава с Израел, предаде АФП.
„Ако има нова война, вие не само ще я загубите, но вие и вашето семейство ще загубите властта”, заяви Либерман.

Хилари Клинтън: САЩ не преговарят с Иран за размяна на затворници
04 февруари 2010 | 01:55 | Агенция "Фокус"
Техеран. САЩ не преговарят с Иран за размяна на затворници, отбеляза държавният секретар Хилари Клинтън, цитирана от Би Би Си. Във вторник иранският президент Махмуд Ахмадинеджад заяви, че е готов да размени тримата американци, задържани в Иран за незаконно преминаване на иранската граница, срещу ирански граждани, които се намират в затвора в САЩ.
Тримата американски младежи бяха задържани в Иран в края на юли. Близките им настояват, че те са туристи, пресекли случайно границата между кюрдския район в Северен Ирак и Иран. През ноември иранските власти им повдигнаха обвинение в шпионаж.

„Йедиот ахронот”: „Хамас” са готови за преговори с международната общност
04 февруари 2010 | 01:41 | Агенция "Фокус"
Газа. Министър-председателят на правителството на радикалното палестинско движение „Хамас Исмаил Хания заяви, че неговата организация е „готова за преговори с международната общност”, включително американската администрация и европейците”, информира израелският вестник „Йедиот ахронот”. На въпрос, свързан с признаването на Израел той каза, че „Хамас”, което контролира Ивицата Газа, подкрепя „създаването на палестинска държава в границите от 1967 г., но израелците първо трябва да признаят нас. Те трябва да признаят правата на палестинския народ. Ние сме жертвите.”

Orient news

сряда, 3 февруари 2010 г.

Гражданин на ОАЕ купи три камили за рекордната сума от 24 милиона дирхама (6,5 милиона долара) на търг в пустинята южно от Абу Даби !



Арабин купи три камили за рекордните $6,5 млн !

Гражданин на ОАЕ купи три камили за рекордната сума от 24 милиона дирхама (6,5 милиона долара) на търг в пустинята южно от Абу Даби.

Търгът се провел вчера в рамките на Фестивала в Дафра (на 150 км южно от Абу Даби) с участието на най-големите собственици на камили в Персийския залив, сред които принцове и племенни вождове. Търговецът Хамдан бен Ганем купил камила за рекордната сума от 10 милиона дирхама (2,7 милиона долара), втора за 2,4 милиона долара и трета за 1,35 милиона долара. В рамките на фестивала бил организиран конкурс за най-добри ястия на основата на камилско месо и мляко. В него се включили готвачи от най-големите хотели в Абу Даби и в Дубай. Организиран бил и конкурс за най-добро стихотворение, посветено на камилите. /АФП

Дубай / ОАЕ

Orient news

Orient news - 03.02.2010 !

Дамаск предупреди Израел да не се конфронтира със Сирия
03 февруари 2010 | 17:20 | Агенция "Фокус"
Дамаск. Сирийският външен министър Уалид Муалем предупреди днес Израел да не започва война срещу страната му, заявявайки, че това би прераснало в по-мащабен конфликт, предаде АФП.
„Израелци, не изпробвайте силата на Сирия, тъй като знаете, че войната ще се премести във вашите градове”, заяви Муалем пред журналисти в столицата Дамаск на съвместна пресконференция с испанския си колега Мигел Анхел Моратинос.
„При липсата на мирно споразумение със Сирия, можем да се окажем въвлечени в конфликт, който да доведе до война”, заяви по-рано израелският министър на отбраната Ехуд Барак.

Иран работи върху формулата за размяната на своя уран за ядрено гориво, заяви иранският външен министър
03 февруари 2010 | 14:44 | Агенция "Фокус"
Анкара. Иран работи над формулата за размяната на ниско обогатения си уран за гориво с ниво на обогатяване от 20%, съобщи иранският външен министър Манучехр Моттаки, който е на посещение в Анкара, предаде РИА Новости.
„Обмисляме механизма на формулата. Държим я на масата”, каза Моттаки на съвместна пресконференция със своя турски колега Ахмет Давутоглу.
Иранският министър отбеляза, че е оптимистично настроен относно диалога с международните посредници за решаването на иранската ядрена криза.
„Надявам се преговорният процес да даде добри резултати”, добави той.
На свой ред турският външен министър заяви, че Анкара подкрепя правото на Иран да развива ядрени технологии с мирни цели.
Вчера иранският президент Махмуд Ахмадинеджад заяви, че е готов да изпрати зад граница по-голямата част от запасите на страната от ниско обогатен уран за дообогатяване въз основа на предложението на Международната агенция за атомна агенция, имащо за цел да намали напрежението около иранската ядрена програма. Ахмадинеджад заяви в интервю за иранската държавна телевизия, че за Иран не би било „проблем” по-голямата част от неговия уран да бъде държан извън страната няколко месеца преди да бъде превърната във вида на горивни пълнителим необходими за изследователския реактор на Техеран.

АФП: Терорист-камикадзе уби 20 поклонници до свещен град в Ирак
03 февруари 2010 | 12:12 | Агенция "Фокус"
Кербала. Терорист-камикадзе взриви зареден с експлозиви микробус и уби 20 поклонници, сред които жени и деца, пътуващи пеша към свещения град Кербала в Ирак, предаде АФП.
Атентатът е извършен в покрайнините на Кербала, разположен на 110 километъра от столицата Багдад. При атаката са ранени 117 души.
Поклонниците са пътували за Кербала пеша от град Хила в провинция Бабил, за да присъстват на отбелязването на „Арбайн” – религиозен празникът, който бележи 40-ия ден след смъртта на имам Хюсеин, убит в Кербала през VII век.
По думите на източник от здравните власти на провинцията, сред убитите има най-малко една жена и три деца.
Представител на вътрешното министерство на Ирак потвърди броя на убитите и ранените, както и че терористът е взривил микробус, зареден с експлозиви.
По-рано се съобщаваше за 17 убити и 116 ранени. Не бе ясен произхода на взрива, причинил човешките жертви.

Най-малко 17 души са убити и 116 ранени при атентат в Ирак
03 февруари 2010 | 11:13 | Агенция "Фокус"
Кербала. Най-малко 17 души са убити и 116 са ранени по време на бомбено нападение срещу шиитски поклонници пътували пеша към свещения град Кербала в централната част на Ирак, предаде АФП.
Ранените са приети за лечение в болниците на Кербала. Местно официално лице заяви, че все още не е ясно дали става дума за нападение на терорист-камикадзе или заложена на пътя бомба.

Силвио Берлускони беше посрещнат с почетна стража в израелския парламент
03 февруари 2010 | 11:01 | Агенция "Фокус"
Ерусалим. Италианският премиер Силвио Берлускони пристигна в парламента на Израел. Той беше посрещнат с почетна стража пред сградата на Кнесета. При влизането си в парламента италианският премиер се подписа в книгата за гости, предаде ”Йедиот Ахронот”.
Малко по-късно той ще направи изказване пред израелските народни представители.

Иран изпрати в космоса мишки и костенурки
03 февруари 2010 | 11:00 | Агенция "Фокус"
Техеран. Днес Иран с помощта на ракетата-носител собствено производство „Кавошгар 3” изпрати в космоса капсула с „живи организми”, които ще бъдат използвани за научни изследвания, предаде иранската информационна агенция Фарс, позовавайки се на иранския министър на отбраната Ахмад Вахиди.
„За първи път с използването на ракетата-носител „Кавошгар 3” в космическото пространство бе изстреляна капсула с живи организми”, каза Вахиди, цитиран от агенцията.
Бе съобщено, че иранските учени са изпратили в космоса мишки, костенурки и червеи. На церемонията по изстрелването на ракетата присъства президента Махмуд Ахмадинежад и военното ръководство на страната.
Проектът по изстрелването на жив организъм в космоса бе подготвян от иранските власти над две години. Първото изпитателно изстрелване на „Кавошгар 1”, предназначена за събирането на научна информация и извеждането в орбита на първия сателит на Иран, бе проведено през февруари 2008 г. През ноември 2008 г. Иран изстреля втора ракета - „Кавошгар 2” с изследователска апаратура на борда. 40 минути след своето изстрелване апаратът се върна на земята. Иранските медии съобщиха, че апаратурата, изстреляна с помощта на ракетата, е успяла да измери атмосферното налагане и скоростта на вятъра на височина между 50 и 200 километра.

Иран може да участва в международната конференция за сигурността в Мюнхен
03 февруари 2010 | 10:45 | Агенция "Фокус"
Техеран. Говорителят на иранското външно министерство Рамин Мехманпараст заяви, че Иран е поканен да участва в международната конференция за сигурността в Мюнхен и в момента обмисля дали да присъства на срещата, предаде иранската информационна агенция ИРНА.
Говорителят добави, че конференцията в Мюнхен е една от най-важните международни срещи за обсъждане на основните въпроси на сигурността през годината.

„Гардиън”: Иран ще се съгласи на условията на ООН за урана, каза иранският президент
03 февруари 2010 | 10:23 | Агенция "Фокус"
Техеран. Иран е готов да удовлетвори исканията на ООН и да изпрати урана си зад граница за дообогатяване, заяви иранският президент Махмуд Ахмадинеджад пред иранската национална телевизия, съобщава британският вестник „Гардиън”.
Ахмадинеджад заяви в интервю, че за Иран не би било „проблем” да предаде на Запада по-голямата част от своя уран и след няколко месеца той да си го получи обратно обогатен до 20%, във вида на горивни пълнители.
При това, времето от четири-пет месеца е доста по-малко от годината, която според западните официални лица е необходима за превръщането на иранския уран в ядрено гориво. Неуспехът при преодоляването на тази времева разлика би дал на иранските официални лица възможността да заявят, че споразумението се е провалило заради бавенето на Запада.

„Ей Би Си нюз”: Иран представи ракета-носител
03 февруари 2010 | 10:08 | Агенция "Фокус"
Техеран. Иранският президент Махмуд Ахмадинеджад представи ракета-носител, изцяло построена от ирански специалисти. Ракетата е част от амбициозната космическа програма на Иран, която притеснява западните сили поради това, че технологията може да бъде използвана също и за доставянето на бойни глави, предаде телевизия „Ей Би Си нюз”.
Ирански официални лица заявиха, че ракетата „Симорг” може да изведе сателит с тегло до 100 килограма до 500 километра над земята.
Очаква се Ахмадинеджад да представи по-късно през деня три сателита, също изцяло иранско производство.

Иран проведе успешни изпитания на ракета-носител
03 февруари 2010 | 09:16 | Агенция "Фокус"
Техеран. Иран проведе успешни изпитания на ракета-носител, предаде агенция Ройтерс, позовавайки се на местни медии.
„Иранската държава проведе успешни изпитания на ракетата носител „Кавошгар - 3””, се казва в съобщенията на медиите.
Повече подробности за момента не се съобщават.

Би Би Си: Иранският президент прие условията на ядрената сделка
03 февруари 2010 | 09:12 | Агенция "Фокус"
Техеран. Иранският президент Махмуд Ахмадинеджад заяви, че е готов да изпрати зад граница по-голямата част от запасите на страната от ниско обогатен уран за дообогатяване въз основа на предложението на Международната агенция за атомна агенция, имащо за цел да намали напрежението около иранската ядрена програма, предаде Би Би Си.
Ахмадинеджад заяви в интервю за иранската държавна телевизия, че за Иран не би било „проблем” по-голямата част от неговия уран да бъде държан няколко месеца преди да бъде превърната във вида на горивни пълнители.
По думите на кореспонденти, решението може да сигнализира за голяма промяна в позицията на Техеран по ядрения въпрос.
САЩ заявиха, че „са готови да слушат”, ако това е ново предложение.
Предложението на МААЕ, представено през октомври миналата година, предвижда Техеран да изпрати наведнъж 75% от запасите си от уран, равняващи се на около 1.5 тона, в Русия за дообогатяване до нивото от 20%, а оттам - във Франция, където от урана трябва да бъдат произведени горивни пълнители, необходими за работата на изследователския реактор на Техеран. По този начин международната общност се надява да лиши Техеран от възможността да разполага с достатъчно уран, за да създаде ядрена бомба.
Месеци наред иранските официални лица публично критикуваха условията на споразумението и изразяваха неодобрението си на идеята да изпратят иранския уран зад граница без веднага да получат в замяна на него гориво.
Но в телевизионно интервю вчера Ахмадинеджад успокои притесненията на своите „колеги” относно това, че Западът няма да върне иранския уран, казвайки че Иран ще отговори на такава стъпка с производството на още уран.
„Не виждаме проблем да изпратим нашия обогатен уран зад граница”, каза той.
„Ние казваме: ще ви дадем нашия уран, обогатен до 3,5%, и ще получим гориво. Може да са необходими четири или пет месеца, за да получим горивото. Ако изпратим нашия обогатен уран зад граница и след това те не ни го върнат обогатен до 20% във вид на гориво за нашия реактор, ние ще се чувстваме свободни да го произведем сами”, каза още иранският президент.

ЕС може да включи иранския КСИР в списъка си с терористични организации, каза италианският премиер
03 февруари 2010 | 07:14 | Агенция "Фокус"
Ерусалим. Корпусът на стражите на Ислямската революция може да бъде включен в списъка на Европейския съюз с терористични организации, заяви италианският премиер Силвио Берлускони на пресконференция в Ерусалим, предаде РИА Новости.
„Може да се очаква, че включването на Корпуса на стражите на Ислямската революция в списъка с терористичните организации може да бъде подкрепено от всичките страни на ЕС след изучаването на въпроса”, каза Берлускони след среща със своя израелски колега Бенямин Нетаняху.
По думите на италианския премиер, Италия е готова да задейства механизмите на санкциите срещу Иран дори и в своя собствена икономическа вреда, но да прекрати иранската ядрена програма.
Берлускони съобщи, че през последните три години Италия последователно е намалява търговията с Иран, по-специално дейността на италианската енергийна компания „Ени”, участваща в усвояването на иранските петролни находища.

Трима души са ранени при израелски въздушни удари в Ивицата Газа
03 февруари 2010 | 01:15 | Агенция "Фокус"
Газа. Най-малко трима души са ранени, след като израелски военни самолети са обстрелвали контрабандни тунели в южната част на Ивицата Газа, предаде АФП, позовавайки се на палестински източници.
Бомбардирани са най-малко шест цели близо до град Рафах. Смята се, че може да има затрупани хора в разрушените тунели.
До момента няма официално съобщение от страна на израелската армия.

Израелски самолети са обстрелвали контрабанди тунели по границата между Ивицата Газа и Египет
03 февруари 2010 | 00:41 | Агенция "Фокус"
Газа. Израелски самолети са обстрелвали контрабанди тунели по границата между Ивицата Газа и Египет, предаде агенция Ройтерс, позовавайки се на палестински източници. При въздушните удари е била ударена изоставена сграда.
До момента няма данни за пострадали.
Въздушните удари бяха извършени, след като премиерът Бенямин Нетаняху заяви, че Израел ще даде отговор след опита за терористична атака от страна на „Хамас”. На 1 февруари на израелския бряг изплуваха две бурета с експлозиви. Израел определи това като „необичаен опит за атака”.

Ехуд Олмерт се срещна със Силвио Берлускони
03 февруари 2010 | 00:26 | Агенция "Фокус"
Ерусалим. Бившият израелски премиер Ехуд Олмерт се срещна с италианския министър-председател Силвио Берлускони, който е на посещение в Израел, съобщава израелският вестник „Йедиот Ахронот”.
Разговорът между двамата се е състоял в хотел в Ерусалим. Олмерт и Берлускони са се срещали няколко пъти и са смятани за близки приятели. Двамата са обсъдили Иран и ситуацията в Близкия изток.

Ясер Арафат е избран за лидер на Организацията за освобождение на Палестина на 3 февруари 1969 г.
03 февруари 2010 | 00:03 | Агенция "Фокус"
На 3 февруари 1969 г. за лидер на Организацията за освобождение на Палестина е избран Ясер Арафат.
Ясер Арафат е палестински политик. Един от основателите е (през 1957 г.) на Движението за национално освобождение на Палестина (Ал Фатах). От 1972 г. е главнокомандващ въоръжените сили на палестинската революция, а от 1984 г. и на армията за освобождение на Палестина. През 1989 г. става Президент на Палестинската автономия. След принципното споразумение между Израел и ООП през 1993 г. за въвеждане на палестинско самоуправление на Западния бряг на река Йордан и Ивицата Газа и проведените избори Арафат е избран за президент на Палестинския национален съвет (1996 г.). През 1994 г. получава Нобелова награда за мир (с Ш. Перес и И. Рабин). Умира на 11 ноември 2004 г.

Orient news

вторник, 2 февруари 2010 г.

Orient news - 02.02.2010 !

„Файненшъл таймс”: Мир Хосейн Мусави призова поддръжниците си да сменят подхода
02 февруари 2010 | 16:18 | Агенция "Фокус"
Техеран. Иранският опозиционен лидер Мир Хосейн Мусави призова своите поддръжници да заместят радикалните си лозунги с икономически искания в опит да убеди представителите на трудовата класа и учителите да се присъединят към протестите на опозицията, съобщава британският вестник „Файненшъл таймс”.
„Съдбата на движението трябва да бъде свързана със съдбата на всичките социални прослойки, по-специално с двете групи, отговарящи за икономиката и образованието, представителите на трудовата класа и учителите”, каза Мусави.
Консерваторите твърдят, че опозиционното Зелено движение на Мусави е ограничено до образованата средна класа в страната и подчертават неспособността му да привлече на своя страна представителите по-бедните класове.

Две деца пострадаха при взрив на автомобил на лидер на „Хамас”
02 февруари 2010 | 15:32 | Агенция "Фокус"
Газа. В Ивицата Газа бе взривен автомобил на местен лидер на палестинското радикално движение „Хамас” бе взривен в град Хан Юнис в Ивицата Газа. В резултат на взрива са пострадали две деца, съобщава вестник „Халидж таймс”.
Щети на нанесени и на намиращите се наблизо до автомобила сгради.
Собственикът на автомобила Юсуф Сарсур не е пострадал.

Иран разкритикува плановете на САЩ за засилване на отбраната на страни от Персийския залив
02 февруари 2010 | 14:45 | Агенция "Фокус"
Техеран. Председателят на иранския парламент Али Лариджани разкритикува днес плановете на САЩ за засилване на отбраната на Персийския залив срещу потенциални ракетни атаки от Иран, настоявайки, че Ислямската република не представлява заплаха за съседите си, предаде АФП.
„Американските власти не осъзнават, че те са проблемите за региона. Колкото повече екипировка носят, толкова повече притесняват страните, в които я разполагат”, заяви Лариджани.
Изказването на Лариджани бе направено в отговор на информацията, че Барак Обама разполага ракетен щит за защита на американските съюзници в Персийския залив от иранска атака.

Китай ще опрости 80% от дълга на Ирак на стойност 8,5 млрд. долара
02 февруари 2010 | 13:11 | Агенция "Фокус"
Багдад. Китай ще опрости 80% от дълга на Ирак на стойност 8,5 млрд. долара, предаде АФП, позовавайки на иракското министерство на финансите.
В официално изявление се казва, че в Пекин е било подписано двустранно споразумение без да се посочва датата и че китайският посланик в Ирак се е срещнал с официални представители в Багдад, за да потвърди споразумението. В изявлението се посочва, че двете страни са сключили търговски договори на стойност 3,8 млрд. долара през 2009 г.
Държавната китайска петролна компания CNPC си осигури някои от най-големите петролни сделки в Ирак след свалянето на режима на Саддам Хюсеин през 2003 г.

Преговорите са освобождаването на Гилад Шалит са преустановени
02 февруари 2010 | 12:42 | Агенция "Фокус"
Газа. Преговорите между „Хамас” и Израел за освобождаването на затворници и на отвлечения израелски военнослужещ Гилад Шалит са преустановени, заяви високопоставен представител на радикалното движение, предаде АФП.
„До момента не сме постигнали напредък”, заяви Махмуд Захар. „След намесата на израелския премиер Бенямин Нетаняху имаше движение назад, всичко спря”, заяви Захар, който е един от лидерите на „Хамас” в Ивицата Газа.
Въпреки че се съобщаваше, че Израел подготвя освобождаването на 450 затворника в замяна на Шалит, Нетаняху обяви, че няма да освобождава влиятелни палестинци, за които „Хамас” настоява да бъдат част от сделката.
23-годишният Шалит бе отвлечен от членове на „Хамас” на границата с Ивицата Газа през юни 2006 г., припомня агенцията.

Израелската компания Plasan обяви, че ще достави 25 автомобила SandCat за България
02 февруари 2010 | 11:35 | Агенция "Фокус"
Тел Авив. Израелската компания Plasan, глобален лидер в бронирането на автомобили, въздушни платформи и персонална защита, оповести доставката на 25 автомобила SandCat, в сътрудничество с Oshkosh Defense, за Министерството на отбраната на България по силата на договор от декември 2008 г., съобщи „Пи Ар Нюзуайър”.
По време на визитата си в Израел през януари българският министър-председател Бойко Борисов и министърът на отбраната Николай Младенов разгледаха отблизо SandCat, след което се срещнаха с израелските си колеги Бенямин Нетаняху и Ехуд Барак, припомня изданието.
Яарон Родед, директор по маркетинг и бизнес развитие в Plasan, отбеляза: „Дизайнът на SandCat се вмества перфектно в изпълнението на задачи по поддържане на мира, отчитайки заплахите, съпътстващи усилията за запазване на необходимата гъвкавост при мисии на пътя и извън него, толкова важни за много армии, полицейски и специални части по света.”

Мир Хосейн Мусави: Корените на диктатурата все още съществуват в Иран
02 февруари 2010 | 11:11 | Агенция "Фокус"
Техеран. „Корените на тиранията и диктатурата все още съществуват” в Иран. Това заяви днес опозиционният ирански лидер Мир Хосейн Мусави, който изрази мнение, че „революцията не е постигнала целите си” да елиминира „тоталитаризма” в страната, предаде АФП.
В дълъг текст, публикуван на сайта kaleme.org в навечерието на 31 годишнината от ислямската революция през 1979 година, Мусави твърди още, че „днес в Иран може да се разпознаят основите и характеристиките на диктатурата, но също и на съпротива срещу завръщане към диктатурата”.
„Ограничаването на медиите, пълненето на затворите и бруталното убиване на хора, които миролюбиво искат правата им да бъдат спазвани, всичко това показва, че корените на тиранията и диктатурата от епохата на монархията все още съществуват”, се казва в текста.

Orient news

За два дни на фестивала в Абу Даби обемът на продажби е $16,4 млн.

Камилите плюят на кризата !

За два дни на фестивала в Абу Даби обемът на продажби е $16,4 млн.

Камилите плюят на кризата

Снимка: GettyImages/Guliver Photos

Фестивалът на породисти камили, който се провежда всяка година в Абу Даби, хвърли ръкавица на световната финансова криза.

Само за първите два дни от десетдневния фестивал обемът на продажбите е близо 16,4 млн. долара, съобщи РИА Новости.

Цената на най-скъпата камила, предложена за продажба, е 2,7 млн. долара. Тя заслужено носи името Шейха.

В мероприятието участват няколко хиляди животни, доведени от всички страни на Персийския залив.

Всеки участник във фестивала трябва да представи 50 от най-добрите си камили.

За пристигането на именитите гости е построена специална площадка, която се охранява от осем вертолета.

Разиграват се луксозни автомобили и други скъпи награди, които поощряват собствениците на най-бързите, най-красивите и най-млекодайните любимци на бедуините.

Герой на тазгодишния фестивал стана собственик на 300 камили.

Orient news