nkusa

nkusa
nkusa
Watch 24-hour Al Jazeera English news online live broadcast right here.

понеделник, 30 ноември 2009 г.

Дубай е пред фалит - кралицата е на път да се преобрази в Пепеляшка ?

Свърши ли приказката?

Там всичко е от най по-най
Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Там всичко е от най по-най

Доскоро Дубай изглеждаше така, сякаш е изваден от "Хиляда и една нощ" - приказно лъскав и откъснат от действителността. Емирството е обаче пред фалит - кралицата е на път да се преобрази в Пепеляшка. Това ли е краят?

Години наред емирството бе първа спирка в региона на Персийския залив. Лъскавите небостъргачи и амбициозният план за постигане на независимост чрез сделките с нефт предизвикваха у старите индустриални държави възхита или поне респект. Сега обаче на всички стана ясно, че Дубай се бе нагърбил с прекалено тежки задачи. Улрих Ратфелдер, експерт за Персийския залив, казва:

В Дубай е и най-високият небостъргач в света - с 200 етажа и 818 метра височинаBildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: В Дубай е и най-високият небостъргач в света - с 200 етажа и 818 метра височина

Гигантоманията струва скъпо

"Разбира се, че това бяха много престижни обекти. Дубай все още притежава най-голямото летище в региона, както и най-голямото пристанище. Същевременно емирството искаше да е в крак с всичко от света на спорта и културата, както и да се превърне във водещ център в региона чрез своите постройки. Строежът на толкова много луксозни обекти натовари емирството прекомерно и сега те трябва да бъдат преоценени."

Да бъдат оценени наново означава, че братските емирства няма да помогнат безрезервно на прекалено задлъжнелия държавен фонд Дубай Уърлд. Досега всъщност те са го правили многократно. Дубай е част от Обединените арабски емирства и тяхната Централна банка наля още през лятото милиарден заем в сметката му. Сега обаче се говори за консолидация на дълговете. Т.е. Дубай Уърлд трябва да преговаря със своите кредитори за пресрочване на плащането.

На германската борса закъсалият дубайски клиент се появява в момент на надежда. Последните прогнози са добри и до края на годината курсовете ще останат стабилни. Някои търговци отправят поглед към големите дялове на арабски инвеститори в германски фирми. Удо Щефенс, президент на Франкфуртското бизнес училище, не вярва обаче, че сега заради проблемите на Дубай тези дялове ще бъдат предложени за продажба:

В сянката на кризатаBildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: В сянката на кризата

Дубай няма да разтресе света

"Арабските емирства са инвестирали в големи, предимно автомобилни концерни. Мисля, че те първо ще се опитат да намерят друго решение преди да се осмелят да продават акциите си в Даймлер, Порше и т.н."

Според Удо Щефенс кризата в Дубай няма да предизвика шокова вълна в други страни от Персийския залив. Ситуацията там обаче показва, че световната икономическа криза не може да бъде преодоляна така лесно, както бе пророкувано през последните седмици. И все пак - кризата в Персийския залив няма да доведе до ново земетресение в световен мащаб, са убедени експертите.

Автор: Х. Бурс, М. Илчева / Редактор: Б. Емануилов

ДВ / All4theOrient

Девет души са загинали при катастрофа на пътнически автобус в Бангладеш !

Девет души са загинали при катастрофа на пътнически автобус в Бангладеш !

30 ноември 2009 | 03:33 | Агенция "Фокус"

Дака. Девет души са загинали, а още около 30 души са пострадали, в резултат на катастрофа на пътнически автобус в Бангладеш, предаде агенция Синхуа. Инцидентът е станал на 120 км. от столицата Дака. В стремежа си да избегне челен удар с товарен камион, автобусът е напуснал пътното платно и се е врязал в дърво.

Вижте по-голяма карта

Трима испански туристи са отвлечени в Мавритания !

Трима испански туристи са отвлечени в Мавритания !

30 ноември 2009 | 00:25 | Агенция "Фокус"

Нуакшот. Трима испански туристи са били отвлечени в Мавритания, предаде АФП. Туристите са били отвлечени на път свързващ мавританската столица Нуакшот с град Ноуадхибоу, съобщи испански дипломатически източник.
„Трима туристи са били отвлечени, включително жена. Те са били в автомобил, който е бил последен в конвой, пътуващ от Ноуадхибоу за Нуакшот”, заяви испанският дипломатически източник. От силите за сигурност на Мавритания потвърдиха информацията за отвличането.

Вижте по-голяма карта

ОАЕ налива пари в банковата си система !

ОАЕ налива пари в банковата си система !

Централната банка на Обединените арабски емирства (ОАЕ) обяви, че отпуска допълнителни ликвидности на разположение на банките в опит да смекчи въздействието на дълговата криза на Дубай и да консолидира банковата система на ОАЕ.
В комюнике, цитирано от АФП, централната банка, намираща се в Абу Даби, заявява, че подкрепя банките на ОАЕ и филиалите на чуждите банки, опериращи в страната. Тя предоставя на разположение на тези банки облекчения за допълнителни ликвидности при лихва с 50 пункта над междубанковата за страната. Централната банка подчертава в комюникето, че банковата система на ОАЕ е по-солидна отколкото преди година и разполага с повече ликвидности заради избухналата през есента на миналата година световна финансова криза. С това комюнике Централната банка на ОАЕ се опитва да успокои операторите за солидността на банковата система на федрацията в навечерието на отварянето на борсите в Абу Даби и Дубай. Според икономисти има опасност от борсов срив заради финансовите трудности на Дубай. Градът-емирство обяви в сряда намерението си да поиска от кредиторите на своя конгломерат Дубай Уърлд - най-големия и най-силно задлъжнелия - да отложи с шест месеца - до 30 май 2010 г. - изплащането на дълга си. Изправена пред трудностите на Дубай, които се трупаха от началото на световната финансова криза преди година, Централната банка вече се намеси през февруари, за да поеме 10 милиарда долара от 20-те милиарда долара съкровищни бонове, емитирани в началото на годината от емирството. В сряда две банки в Абу Даби - най-богатото на петрол емирство във федерацията, Нешънъл банк ъф Абу Даби и Ал Хилал Банк, пък гарантираха 5 милиарда долара облигации, издадени от Дубай. /БГНЕС

Абу Даби / ОАЕ